En Sıcak Konular

Afganistan’ın yeni yol haritası

22 Mayıs 2012 16:30 tsi
Afganistan’ın yeni yol haritası Chicago’daki NATO Zirvesi’nde belirlendi. Muharip birliklerin çekilmesinin ardından 2015’te eğitim amaçlı yeni bir misyon ülkeye gönderilecek.

DW'de yer alan  habere göre; ABD'nin Chicago kentinde hafta sonu başlayan ve pazartesi akşamı sona eren NATO devlet ve hükümet başkanları zirvesinde Afganistan için yeni bir gelecek takvimi belirlendi.

Uluslararası Güvenliğe Destek Gücü ISAF'a bağlı muharip birliklerin 2014'ün sonuna kadar çekilmesi, 2015'in başından itibaren de Afganistan'a eğitim amaçlı birliklerin gönderilmesi planlanıyor.
Afgan güçleri de Taliban'a karşı operasyonlarını 2013'ün ortalarına kadar uluslararası birliklerin desteği ile sürdürecek. Ancak bu süre içinde de ülkedeki güvenlik kontrolünün tamamen Afgan güçlerine devredilmesi hedefleniyor.

Taliban'la mücadele

Zirveye ev sahipliği yapan ABD Başkanı Barack Obama, Taliban'ın hâlâ güçlü bir düşman olduğunu belirterek ülkede istikrarlı bir ortamın hâlâ bulunmadığına işaret etti.

Böyle bir durumda çekilmenin doğru bir zamanlama olmayacağını dile getiren Obama, “Afgan güçleri kendi ülkelerinin sorumluluğunu üstlenirse, biz de birliklerimizi evlerine gönderebiliriz” şeklinde konuştu.

Ancak zirvede Fransa'nın Afganistan konusundaki tutumu rahatsızlık yarattı. Zira Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande birliklerini 2012 yılının sonuna kadar Afganistan'dan çekmek istiyor. Fransızlar bunun karşılığında ülkeye eğitim amaçlı uzmanlar göndererek başka görevler üstlenmeyi planlıyor.

Misyonun maliyeti

NATO üyeleri, 228 bin 500 Afgan polis ve askerinin eğitilmesi için 2015'ten itibaren yılda 4 milyar 100 bin dolarlık bir bütçenin ayrılmasına onay verdi. Eğitim faaliyetleri için Afgan hükümetinin de en az 500 milyon dolar sağlaması kararlaştırıldı.

Eğitim misyonunun 2024'te sona ermesi ve bu tarihten itibaren birliklerin masraflarının Afgan hükümeti tarafından karşılanması hedefleniyor.



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,005 µs