En Sıcak Konular

Türkiye ile Pakistan arasında anlaşma

22 Mayıs 2012 15:39 tsi
Erdoğan ve Gilani, Türkiye ile Pakistan arasında imzalanan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi ortak bildirisini imzaladı

Ajanslardan alınan bilgiye göre;  Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi ikinci toplantısı ortak bildirisi yayınlandı. Ortak bildirinin girişinde derin kökleri tarihe ve ortak kültüre dayanan yakın, dostluk ve kardeşlik bağlarının teyit edildiğine vurgu yapılarak, ''zamanın imtihanından geçmiş'' ve ''coğrafi mesafeleri aşan bu kardeşlik bağlarının'' sağlam, güçlü ve stratejik bir ortaklığa doğru geliştiği vurgulandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Türkiye ile Pakistan arasında imzalanan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi ortak bildirisini imzaladı.

Erdoğan ve Gilani bildiride, iki ülke halkının bölgelerinin barış ve huzuru için ortak bir vizyon ve arzuyu paylaştığına atıf yaparak, iki ülke arasındaki ''mükemmel ilişkilere daha fazla ivme kazandırma, barış ve huzur için ortaklıklarından ortaya çıkan kazanımları ekonomik ve ticari alanda daha anlamlı, karşılıklı fayda sağlayan ve uzun vadeli işbirliğine çevirme'' arzularını dile getirdi.

FORUMLARDA KARŞILIŞKLI DESTEKLER

Bildirinin ''Siyasi İşbirliği'' bölümünde konseyin ikili ilişkilerin tüm alanlarına yön veren temel bir siyasi forum olmaya devam edeceğine işaret edilerek, ''Liderler düzeyinde ve parlamenterler, medya temsilcileri ve işadamları arasındaki yoğun temaslar ilerletilecektir. Bölgesel ve uluslararası forumlarda karşılıklı destek sürdürülecektir. Dışişleri Bakanları düzeyinde yıllık istişareler Ankara ve İslamabad'da dönüşümlü olarak gerçekleştirilecektir. İlk toplantı, 2012 yılının son çeyreğinde Pakistan'ın ev sahipliğinde İslamabad'da düzenlenecektir'' denildi.

GÜVENLİK VE SAVUNMA İŞBİRLİĞİ

İki ülke emniyet kuruluşları arasındaki işbirliği, terörle ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede, özellikle kapasite geliştirme ve tecrübe aktarılması alanlarında artırılacağı ifade edilen bildiride, iki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki devam eden işbirliği yoğunlaştırılırken, savunma sanayii alanında ortak üretim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerine odaklanılacağı kaydedildi.
Bildiride, finans ve bankacılık alanında, bilgi ve tecrübe paylaşımı suretiyle iki ülke arasında ''İslami bankacılık dahil olmak üzere, bankacılık, mikrofinans bankacılığı, eğitim ve değişim ziyaretleri'', ''Sigorta bilgi merkezi, doğal afetler için sigorta, tahkim metotları ve özel emeklilik sistemi dahil olmak üzere sigorta sektörü'', ''Sermaye piyasası regülasyonu, regülasyon araçları ve uygulamaları'', ''Kamu borcu ve risk yönetimi sistemleri, ''Bütçe (Performansa Dayalı Bütçeleme), Mali Raporlama ve İç'' başlıkları altında işbirliğinin geliştirilmesi kararına varıldığı belirtildi.

Mali kontrol ile ilgili olarak ise Türkiye Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) ve Pakistan Mali Gözlem Birimi arasında kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesi alanlarında bilgi paylaşımıyla işbirliğinin güçlendirilmesi, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ile Karaçi Menkul Kıymetler Borsası arasında ortak çalışma olanakları, bu çerçevede sınır ötesi kote etme işlemlerini ve portföy yatırımını kolaylaştırmak maksadıyla her iki borsada da işlem gören hisse senetlerinin alım-satımında yararlanılacak elektronik işlem bağının kurulması imkanının araştırılması kararlaştırıldı.
Bildiride ayrıca Türkiye ve Pakistan Merkez Bankaları arasında imzalanan Döviz Takası Anlaşması'nın uygulamasının, faydayı artırmak amacıyla geliştirileceği ifade edildi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARETİN GELİŞTİRİLMESİ

İki Başbakan tarafından imzalanan ortak bildiride ticaret konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin, her iki ülke ekonomisinin gerçek potansiyelini yansıtmadığının altı çizilen bildiride ''Bu nedenle ikili ticaretin teşviki ve çeşitlendirilmesi için ticari malların ulaştırılmasının kolaylaştırılması ve Tercihli Ticaret Anlaşması'nın imzalanması dahil mümkün olan tüm imkanlar kullanılmalıdır. İki ülkenin ilgili Bakanlıkları, ekonomik ve ticari ilişkileri kapsamlı şekilde geliştirmek için üzerinde mutabık kalınmış kolaylaştırıcı çerçeve oluşturmak maksadıyla, iki tarafın müteşebbislerine mukayeseli avantaj sağlayacak kapsamlı bir Tercihli Ticaret Anlaşması'nın sonuçlandırılmasını teminen teknik müzakerelerin süratle tamamlanması yönünde talimatlandırılmıştır'' ifadeleri kullanıldı.

Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın imzalanmasının memnuniyetle karşılandığı kaydedilen bildiride, iki ülke özel sektörünün ortaklıklar vasıtasıyla enerji, inşaat, çelik üretimi, şehircilik ve tarıma dayalı endüstri alanlarında yatırım yapma çağrısında bulunuldu. Tekstil, tekstil makineleri, otomotiv, tarım endüstrisi, gıda işleme endüstrisi ve diğer potansiyel ticaret ve yatırım alanlarında karşılıklı ticaret ve yatırımın artırılması maksadıyla karşılıklı heyet ziyaretlerinin teşvik edileceğinin kayıt altına alındığı bildiride, şu cümlelere yer verildi:

''Pakistan, yatırım yapmak isteyen Türk firmaları için özelteşvik paketleri ve Özel Yatırım Bölgeleri ihdas edecektir. Orta Asya ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve bölgesel işbirliği girişimlerinin sağlıklı işlemesi için işbirliğine devam edilecektir. Her iki ülkeye de yeni ticaret ve yatırım fırsatları sağlayacak olan Türkiye-Pakistan İş Konseyi'nin müteakip toplantısı, Eylül 2012 veya Mart 2013'te Türkiye'de yapılacaktır.''

DEMİRYOLLARI VE İLETİŞİM

Ortak bildiride, transit ticaretin kolaylaştırılması ve ulaşım koridorlarının geliştirilmesi, gemi inşa ve onarımı, Gemi Takip Sistemi ve karayolu inşaat projeleri, demiryolu vagon mevcudu ve lokomotiflerinin yenilenmesi alanlarındaki ikili işbirliğinin daha fazla geliştirilmesi, ulaştırma sektöründe çalışan kamu görevlilerinin kapasite gelişimi için eğitilmesi ve teknik uzmanların karşılıklı ziyaretlerinin desteklenmesi kayıt altına alındı.

Gelişmiş ve verimli bir demiryolu ve karayolu ağının ticari ve ekonomik ilişkilerin ilerletilmesi için önemli olduğuna vurgu yapılan bildiride, ''Bu çerçevede, İslamabad-Tahran-İstanbul Konteynır Treni'nin (ECO Treni) özel sektörlerin katılımıyla düzenli ve zamanlı biçimde işletilmesi sağlanmalıdır. Türkiye'nin kara ulaştırması alanındaki kapasite ve uzmanlığından bu alanda daha fazla işbirliği yapılması maksadıyla istifade edilecektir. İki ülke yüksek hızlı trenler ile yolcu vagonu imalatı ve onarımı dahil demiryolları konusunda işbirliği olanaklarını araştıracaklardır'' denildi.
ENERJİ
Bildiride, elektrik üretimi alanındaki işbirliğinin, enerji projeleri konusunda bilgi paylaşımının artırılması ve özel sektörün katılımının sağlanmasında yardımcı olmak suretiyle geliştirileceğine işaret edilerek, yenilenebilir enerji alalında Türkiye'de 2012 yılı sonundan önce toplantı yapılması kararlaştırıldı.

Jeotermal kaynaklar, coğrafi bilgi sistemleri (GIS) ve uzaktan algılama sistemleri gibi alanlardaki işbirliğinin bilimsel ve teknik bilgi paylaşımı, uzmanlık değişimi ve inceleme ziyaretleri ile eğitim vasıtasıyla geliştirileceğine vurgu yapılan bildiride, ''Türk özel sektörü ile Pakistan'ın kamu ve özel sektörü, anahtar teslimi hidroelektrik santralleri ve trafo merkezleri inşa etmeye teşvik edilecektir. İki ülke, rüzgar, güneş, jeotermal ve biyogaz dahil olmak üzere yenilenebilir ve temiz enerji alanında işbirliğinde bulunacaklardır'' ifadeleri kullanıldı.

Bildirinin eğitim alanı ile ilgili bölümünde ise Türk dilinin Pakistan müfredatına eklendiği takdirde, Türkiye tarafından Türkçe kursları için öğretmen, müfredat ve eğitim malzemesi katkısı sağlayacağı belirtildi. Genel eğitimin yanı sıra teknik ve mesleki eğitim branşlarında eğiticilerin eğitimine Türkiye'nin katkı sağlayacağı dile getirilen bildiride, müfredatların ve standartlar listesinin geliştirilmesi ile mesleki ve teknik eğitim okullarında kullanılacak eğitim malzemesi konularında tecrübe paylaşımı yapılması kararlaştırıldı.

KÜLTÜR VE TURİZM

Başbakan Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Gilani tarafından imzalanan ortak bildiride, iki ülke halklarının kültürel ortak noktaları ve tarihi ilişkilerini vurgulamak maksadıyla 2013-2014 yıllarının her iki ülkede kültür yılları olarak kutlanması kayıt altına alındı.
Medya alanında işbirliğinin, haber ve bilgi paylaşımı, televizyon programları ve belgesel değişimi vasıtasıyla güçlendirileceği belirtilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:

''Bu çerçevede, kamuya ait medya kuruluşları arasında imzalanmış olan mutabakat muhtıraları kararlı biçimde uygulanacaktır. Film günleri iki milletin sahne sanatlarının tanıtımı için kültürel grupların karşılıklı değişimi, resim, hat, minyatür ve halk sanatları sergileri her iki ülkede düzenlenecektir.

Müzeler ve ilgili kuruluşlar arasında doğrudan temas, ayrıca edebi eser değişimi ve bunların tercüme edilerek Türkiye ve Pakistan'da yayımlanmaları teşvik edilecektir. Pakistan Hükümeti, müzelerinde Türkiye'ye etnografik eserler için ücretsiz bir köşe tahsis edecektir. Türkiye yakın gelecekte Pakistan'da bir kültür merkezi açmaya niyetlidir ve benzer bir girişimin Pakistan'dan gelmesini memnuniyetle karşılamaktadır.''

Bildirinin sonunda ise Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin müteakip toplantısının 2013 yılında Ankara'da yapılacağı belirtildi.



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,587 µs