En Sıcak Konular

Esed'in adamlarına ne oldu?

22 Mayıs 2012 14:33 tsi
Esed'in adamlarına ne oldu? Suriye Devrim Komiteleri'nin Esed’in üst düzey yöneticilerine düzenledikleri zehirleme suikasti iddialarına karşın Esed yönetimi iddiaları yalanlamıştı. Ancak şuana kadar söz konusu bakanların kamu oyu önüne çıkarılmaması kafalardaki soru işaretler

Timetürk geçen günlerde Esed'in üst düzey adamlarının yemeklerine konulan yemek neticesinde ileri sürmüş ve bu konuda muhaliflerin iddialarını gündeme taşımıştı. Olaydan sonra Esed kaynakları zehirlenme iddialarını doprularken ölüm iddialarını ise red etmişti. Milliyet Gazetesi'nden Aslı Aydıntaşbaş bugün kü köşesinde Esed'in adamlarının zehirlenme iddialarını yazdı:

"Esad’ın kayınbiraderi zehirlendi mi?

Suriyeli muhalifler Beşar Esad’ın kayınbiraderi Asaf Şevket’in muhalefet safındaki bir aşçı tarafından zehirlenerek öldüğünü iddia ediyor. Rejimin kilit isimlerinden olan Şevket, ülkeyi Beşar ve Mahir Esad ile birlikte yönetiyordu

Yıllar önce Hafız Esad’ın kızı Büşra’yla evlenmek istediğinde, Esad ailesi karşı çıkmış, hatta sudan sebeplerle damat adayını 4 kez hapse attırmıştı. Sonunda aileye girmeyi başaran Asef Şevket, rejimin en tepesine kadar yükseldi.

Haber doğruysa, Cumartesi gecesi Suriye rejiminin güvenlik ağalarının bir arada yediği yemek, Beşar Esad için sonun başlangıcı olabilir. Muhalif kaynaklar, haftasonu gizli bir operasyonla aralarında Beşar Esad’ın kayınbiraderi Asaf Şevket’in de bulunduğu 6 üst düzey güvenlik yetkilisini zehirlediklerini iddia ediyor.

Evet, doğru tahmin ettiniz, katil aşçı; ancak Baas rejiminin güvenlik politikalarından sorumlu olan masanın etrafındaki diğer isimlerin de katilden aşağı kalır yanı yok. Muhalif Özgür Suriye Ordusu ve rejim arasındaki çatışmaların Şam’ın dış mahallerine kadar dayandığı bu günlerde gerçekleşen 9 kişilik kriz yemeğinde, Şevket yanında İçişleri Bakanı, Savunma Bakanı, istihbarat başkanlarının da olduğu söyleniyor.

Her ne kadar Suriye rejimi, zehirlenme olayını yalanlamış olsa da; dün görüştüğüm üst düzey bir muhalif kaynak, Özgür Suriye Ordusu’nun gerçekten böyle bir operasyon yaptığını, en az 2 kişinin öldüğünü belirtti. Aynı kaynak, zehirlenme sonrasında Şevket ve durumu ciddi olan diğerlerinin Şam’ın zengin semtlerinden Malki’deki al-Shami hastanesine kaldırıldığını ve dün sabah Esma ve Beşar Esad’ın da hastaneyi ziyaret ettiğini söyledi.

Darbelerle kurulan, Baas Partisi’nin tek parti yönetimiyle perçinlenen Suriye rejimi, sıradan bir diktatörlük değil, ufak bir mezhebin içinde ufak bir aşirete dayalı bir ‘aile şirketi’ olarak yönetiliyor. Bu şirkette Beşar Esad’a en yakın isim, aynı zamanda muhaliflere yönelik mevcut askeri stratejinin de mimarı olan Asaf Şevket. Asaf Şevket, kağıt üzerinde Genelkurmay İkinci Başkanı olsa da; aslında rejimin özünü oluşturan askeri diktanın en önemli 3 direğinden biri. (Diğerleri Beşar Esad ve Devrim Muhafızları ve 4. Ordu’nun da komutanı Mahir Esad)

Aslında zamanında Tartuslu orta sınıf bir aileden gelen genç subay olarak Asaf Şevket, gönlünü Hafız Esad’ın biricik kızı Büşra’ya gönlünü kaptırdığında, Esad ailesinin hışmına uğramış, aradaki yaş farkından rahatsız olan büyük ağabeyi Basil sudan sebeplerle Asaf Şevket’i 4 kez hapse attırmıştı. 1995 yılında Basil ölünce çareyi kaçıp evlenmekte bulan çift, sonunda baba Hafız Esad tarafından affedilerek ailenin kollarına dönmüştü.

O zaman bu zamandır, Asaf Şevket Suriye ordusunda Askeri İstihbarat Başkanlığı ve Genelkurmay Başkan Yardımcılığı yaptı. Ancak resmi makamı ne olursa olsun, hep aile içinde Beşar Ead’ın en yakın müttefiki oldu. İsmi, Hariri suikastının planlayıcısı olarak Birleşmiş Milletler raporunda geçmiş olsa da; Suriye’deki güvenlik yapısındaki rolünü kaybetmedi.
Ölümü, doğruysa, Suriye’deki halk ayaklanmasının Beşar Esad’ın kapısına kadar geldiğinin sinyalidir...."

Bu haber 1,259 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,025 µs