En Sıcak Konular

'Ejderha' uzaya fırlatıldı

22 Mayıs 2012 14:09 tsi
Özel sektörün ilk uzay aracı Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kenetlenmek üzere fırlatıldı.


DW'de yer alan habere göre; "Dragon" (ejderha) adlı uzay aracı, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden Falcon 9 füzesiyle fırlatıldı.

SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) şirketi, fırlatma işlemini şubat ayında yapmayı planlamış, ancak fırlatma teknik sebeplerle defalarca ertelenmişti.

Kenetlenme cuma günü

Her şey normal seyrederse Dragon uzay aracı ISS'ye cuma günü kenetlenecek. ISS'de görevli astronotlar Don Pettit ve Andre Kuipers’in en son aşamada kapsülü robot bir el aracılığı ile tutup sonra da kendi elleri ile istasyona kenetlemeleri gerekiyor.
Amerikan uzay mekiklerinin geçen yılın sonunda emekliye ayrılmasıyla, uzay istasyonuna yapılacak ticarî ikmal seferleri büyük önem kazanmış oldu.

İnsansız uzay aracı "Dragon", uzaya yaklaşık 500 kilo ağırlığında malzeme taşıyor. Dragon ayrıca uzay istasyonundan bilimsel numuneleri ve onarım için Dünya'ya taşınması gereken bozuk makine parçalarını da geri getirerek kilit bir rol üstlenecek.
"SpaceX" gelecekte astronotları da uzaya taşımayı hedefliyor. Ancak uzmanlar bu hedefe varılabilmesinin en az birkaç yılı alabileceğini belirtiyor.

Uzayda 'ticari dönem' başlıyor

Uzayda iki hafta kalacak olan "Dragon" daha sonra yanında 600 kilo çöp ile Dünya’ya geri dönecek. Ancak inişin Pasifik Okyanusu’na yapılması öngörülüyor. Daha sonra bir geminin kapsülün parçalarını karaya getirmesi bekleniyor.

SpaceX’in Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) için toplam 12 uzay aracı tamamlaması öngürülüyor. NASA, firma ile 1 milyar 600 milyon değerinde bir anlaşma imzaladı.

Sırada başka özel firmalar da var. Yine Amerikan Orbital Sciences Corporation firması da bu yılın sonunda Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk yolculuğunu planlamakta.


Kendi uzay araçlarını emekli eden NASA uzayda farklı hedeflere yöneldi. ISS'e yapılan rutin uçuşları özel firmalara devretmeyi planlayan NASA, asteroid ve Mars keşiflerine yoğunlaşmayı hedefliyor.

Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,373 µs