iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

İsrail'in 20 bin komandosunu Türkiye'ye kim sızdırdı?

22 Mayıs 2012 13:37 tsi
İsrail'in 20 bin komandosunu Türkiye'ye kim sızdırdı? O kadar komando kimde var? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Şubat ayı ortasında güney Kıbrıs’a giden İsrail Başbakanı ile Hristofyas arasındaki “bazı konuşmalara” ve “içeriği açıklanmayan savunma işbirliği anlaşmasının bazı detayları”na ulaşılması Türkiye’de yeni tartışmalar yarattı.

Bu bilgelerden biri, belki de en önemlisi, enerji alanındaki ikili faaliyetlerin hayat bulması için 10 bin kişilik İsrailli personelin adaya gelmesi (aileler ile beraber en az 30 bin), artı, elbette bu büyük topluluğun korunması için de yine Rum tarafına 20 bin İsrail komandosunun yerleştirileceğiydi.

Haberi duyuran basın organına göre bu "küçük İsrail" demekti.

İsrail bu haberi hemen yalanladı. İsrail Dışişleri, “iddiaların temelsiz ve gerçeklerden kopuk” olduğunu, “İsrail'in tarih boyunca başka ülkeye asker göndermediğini”, “böyle bir haberin neden yapıldığı konusunun sorgulanması gerektiğini” açıkladı.

Mesele hem görsel ve yazılı basında güçlüce işlendiğinden hem de sosyal medyada yoğun ilgi çektiğinden en önemli soru havada kaldı!..

“Bu bilgiyi kim sızdırdı?”

Bu “kaynak kim” sorusu değil. İkisi arasındaki fark önemli. Belli ki Rum yönetimi içinde İsraille ilişkiler konusunda “aynı düşünmeyen” kesimler var. Bunu haberin içindeki ipuçlarından da anlamak mümkün (“Bilgi veren Rum kaynak, 'İsrail'e parmağınızı verirseniz kolunuzu kaptırırsınız. İsrail buraya çıkmak için gelmiyor; yerleşmek, çıkmamak üzere geliyor’ ifadesini kullandı.) ama buna çok ihtiyaç da yok.

Örneğin Netanyahu o ziyaret için Rum kesimine gelirken inmek istediği "askeri havaalanı" kendisine açılmamış, ancak Hristofyas toplantıdan çıkartılarak olaya müdehale edilebilmişti.

Bu işin Rum yönetimi içindeki kırılma noktaları. Ancak aynı noktalar içinde farklı dış kesimlere bağlı alanlar da bulunuyor Rum bölgesinde! Ve bunların başında Rusya geliyor!

Rusya’nın Akdeniz’deki enerji oyununda bulunuş nedeni gayet açık. Dışarıda kalmaktansa, etkileyebileceği bir oyuncu pozisyonunda olmak. Ama Rum tarafını İsrail’e kaptırmak bu sıcak yaklaşımın içinde yok. Kaldı ki, Rum bölgesi üzerindeki enerji pratiğini de yavaşlatan bir adım bu.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,135 µs