En Sıcak Konular

Komşuya 'Geuro' formülü

22 Mayıs 2012 12:06 tsi
Avrupa Birliği, iflasa sürüklenen Yunanistan'ı kurtarmak için çare aramaya devam ediyor. Yunanistan'ı ekonomik krizden kurtarmak için "Euro" ve "Drahmi" yerine "Geuro" teklifi ortaya atıldı.

ABD'nin Washington kentinde geçtiğimiz hafta sonu yapılan G-8 zirvesi ve AB maliye bakanlarının gündeminde, "Yunanistan'ı iflastan nasıl kurtarabiliriz?" sorusu vardı. G-8 Zirvesi sonrasında ABD Başkanı Barack Obama, Yunanistan'ın bu aşamada Euro Bölgesi'nde kalmasının en doğru yol olduğunu söyledi. Başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği üyeleri ise, Yunanistan'ın "Euro"dan çıkışı sonrasına hazırlanıyor.

Yunanistan'da 17 Haziran'da yapılacak seçimleri radikal sol parti SYRIZA'nın kazanacağı, sonrasında ise AB ve IMF ile yapılan "kemer sıkma/kurtarma" paketinden vazgeçerek "Euro"dan çıkacağı belirtiliyor. Yunanistan'ın "Euro"dan çıktıktan sonra eski para birimi Drahmi'yi kullanacağı, hatta Dharmi'yi basmak için harekete geçildiği bile belirtildi.

'ÜÇÜNCÜ YOL' ÖNERİSİ

Ancak Deutsche Bank Başekonomisti Thomas Mayer'den "üçüncü yol" önerisi geldi. Mayer, Yunanistan'ı bu zor durumdan kurtarmak için "Geuro" para birimini önerdi. Mayer'e göre, Yunanistan'da ekonomik kriz aşılana kadar iki para birimi kullanılabilir: Euro ve Geuro.

Yunanistan'ın "Euro"dan çıkmadan böyle bir ara çözümün bulunabileceğini belirten Deutsche Bank Başekonomisti Thomas Mayer, Atina'nın uluslararası piyasalarda yeniden rekabet edebilmek için "Geuro" para birimini kullanarak, işçi ücretlerini düşürebileceğini ve ihracat yapabilir konuma gelebileceğini iddia etti.

'ATİNA EURO'DA KALMALI'

Almanya'nın başkenti Berlin’de biraraya gelen Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici ve Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble Yunanistan’ın Euro’da kalması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını açıkladı.

Almanya Maliye Bakanı Şchaeuble, Almanya'nın Euro tahvillerini desteklemeyeceğini de bir kez daha dile getirdi. Euro tahvilleri 17 Euro Bölgesi ülkesi adına borç alınmasını sağlayacak bir öneri olarak ön plana çıkıyordu.

SYRIZA'DAN AB'YE 'İFLAS EDERSİNİZ' UYARISI

Yunanistan'da 17 Haziran'daki seçimi kazanacağı tahmin edilen radikal sol parti SYRIZA lideri Alexis Tsipras ise, Avrupa Birliği üyelerine çağrıda bulunarak "kemer sıkma" politikalarından vazgeçmelerini istedi. Tsipras, Euro Bölgesi'nde kemer sıkma politikalarına devam edilmesi halinde, Yunanistan'dan sonra birçok ülkenin daha iflasa sürükleneceğini iddia etti.

ntvmsnbc

Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,347 µs