En Sıcak Konular

4 kulüp tehlikede!

22 Mayıs 2012 09:36 tsi
PFDK tarafından verilen şike cezalarının gerekçeli kararlarını inceleyecek olan UEFA'nın kişiler ile kurumları ayrılmasına şiddetle karşı çıktığı öğrenildi.

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun şike cezaları ile ilgili gerekçeli kararını geçen hafta sonu UEFA'ya gönderen Futbol Federasyonu, tercümelerinin de en kısa sürede tamamlanarak kendilerine ileteceğini bildirdi, gözler Avrupa futbolunun patronuna çevrildi.

Türkiye'deki şike ve teşvik sürecini yakından takip eden UEFA'nın, soruşturmada adı geçen kulüpler ve Türk milli takımlarıyla ilgili disiplin incelemesi başlatıp başlatmayacağının, gerekçeli kararın değerlendirilmesinden sonra belli olacağı belirtildi. UEFA 30 Mayıs'a kadar bu konudaki kararını verecek ve TFF'ye durumu iletecek. Adı şike soruşturmasında geçen takımlar ile TFF'nin kaderi ise en geç 15 Haziran tarihine kadar çizilmiş olacak. UEFA'nın yaklaşık 11 aydır devam eden kaosa Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi kura çekiminden önce noktayı koymasının beklendiği kaydedildi.

UEFA'ya rağmen

Şike ve teşvikte şahıslar ile kulüplerin ayrılmasına karşı çıkan UEFA'nın, PFDK kararlarını incelerken bu noktadan hareket edeceği ve özellikle ceza alan yöneticilerin durumunu değerlendireceği ifade edildi.

Bilindiği gibi PFDK 7 Mayıs'ta sabaha karşı açıkladığı kararlarında Fenerbahçeli yöneticiler Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu ve altyapıdan sorumlu Cemil Turan'a 1 ila 3 yıl, o dönem İstanbul Büyükşehir Belediyespor forması giyen İbrahim Akın'a 3, Eskişehirspor menajeri Ümit Karan ve Gençlerbirliği file bekçisi Serdar Kulbilge'ye 2, Cengiz Demirel, Yavuz Ağırgöl, menajer Mehmet Şen'e ve dönemin Sivasspor yöneticisi Ahmet Çelebi'ye disiplin talimatının "Müsabaka sonucunu etkileme" başlıklı 58. maddesinin 1 ve 2. fıkraları uyarınca 1'er yıl hak mahrumiyeti cezası öngörmüştü.

PFDK ise sevki yapılan Fenerbahçe, Manisaspor, İstanbul Büyükşehir Belediye, Beşiktaş, Bucaspor, Bursaspor, Galatasaray, Eskişehirspor, Gençlerbirliği, Karabükspor, Kasımpaşaspor, Kayserispor, Konyaspor, Kayserispor, Sivasspor, Ankaragücü ve Trabzonspor kulüpleri hakkında "isnat olunan disiplin ihlalinin unsurları oluşmadığından" ceza tayinine gerek görmemişti.

TEHLİKE BÜYÜK

PFDK tarafından verilen cezaların gerekçeli kararlarını inceleyecek olan UEFA'nın "kişiler ile kurumları" ayırmaması durumunda ceza alan yöneticiler ile futbolcuların mensubu olduğu kulüpler ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecek. UEFA ay sonuna kadar adı geçen kulüplerle ilgili disiplin incelemesi başlatırsa kararını 15 Haziran'dan önce açıklayacak. UEFA'nın vereceği karar en çok gelecek sezon Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etme hakkını kazanan Fenerbahçe'yi yakından ilgilendirecek. Sarı-lacivertliler dışında Gençlerbirliği, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Eskişehirspor'un durumlarının da riskli olduğu vurgulandı.

TAHKİM ÖNEMLİ

PFDK kararlarına Tahkim Kurulu nezdinde yapılan itirazların sonucu da UEFA'nın yol haritasında önemli rol oynayacak. Ceza alan yöneticilerin dışında PFDK kararlarını yerinde bulmayarak Tahkim'in kapısını çalan kulüplerin çıkaracağı kararlar UEFA'nın karar aşamasında lehte kullanılabilecek. PFDK'nın gerekçesi kararları ve iddianamede yer alan tapelerden oluşan yaklaşık 2 bin sayfalık belgeleri incelemesi gereken Tahkim Kurulu'nun itirazlarla ilgili kararını ay sonuna kadar vermesi bekleniyor.

CAS YOLU AÇIK

UEFA'nın olası disiplin soruşturması başlatıp bazı kulüpleri cezalandırması durumunda, bu kulüpler Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS)'a itirazda bulunabilecek. Aynı şekilde milli takımlara uygulanması olası cezalar için TFF de aynı yöntemi izleyebilecek. Son karar CAS tarafından verilecek.

Neler olabilir?

UEFA'nın kulüplere yaptırım uygulanmasına karar vermesi durumunda mevcut olasılıklar şöyle sıralanacak:
1-Söz konusu kulüp veya kulüpler Avrupa'da mücadele edecekse en az bir yıl daha men cezası verilecek.
2-Men cezası alan kulüp veya kulüplere uygulanacak cezalar ertelenecek.
3-Ceza alan futbolcular ömür boyu futboldan men edilecek, menajerlerin FIFA lisansları iptal edilecek.
4-3 Temmuz'da başlayan süreçte hızlı karar alamadığı için Türkiye Futbol Federasyonu da sorgulanacak. TFF'nin gerekçeleri haklı bulunmaz ise tüm milli takımlar uluslararası müsabakalardan 1 ila 3 yıl arası men edilecek.

milliyet

Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,460 µs