En Sıcak Konular

Gül'den Obama'ya silahlı İHA sitemi

22 Mayıs 2012 08:04 tsi
Gül'den Obama'ya silahlı İHA sitemi İki lider, NATO zirvesi sırasında biraraya geldi.

Terörle mücadelede ABD'den beklentileri gündeme getiren Cumhurbaşkanı Gül, özellikle silahlı insansız hava araçlarının satışı konusunda netice alamadıklarını söylerken, ABD Başkanı kongre engeline vurgu yaptı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Abdullah Gül le Barack Obama arasındaki görüşmede, ABD Başkanı misafir olmasından dolayı Gül'den istediği konuları gündeme getirmesini rica etti.

Bunun üzerine Gül, terörle mücadele konusunu gündeme getirdi, Türkiye'nin taleplerini hatırlattı ve bunların karşılanmasını beklediklerini söyledi.

Obama'ya, ABD'nin bu konuda olumlu bir anlayışla çalıştığını bildiklerini ama bir an önce sonuç almaları gerektiğini belirten Gül, özellikle silahlı insansız hava araçlarının satışı konusunda şu ana kadar netice alamadıklarını ifade etti.

Gül, terörle mücadeledeki diğer beklentilerini de dile getirerek, ''bu beklentilerin bir an önce karşılanması gerektiğini, iyi durumda olan ve halk nezdinde de iyi bir yansıması bulunan ilişkilerin, bu sayede daha da pekiştirilebileceğini'' kaydetti.

EKONOMİK İLİŞKİLER

Gül, ikinci olarak da ekonomiden konuyu açtı ve Rusya ile aralarındaki gelişen ekonomik ilişkileri örnek vererek, ''Siz bizim müttefikimizsiniz. Dolayısıyla bu farklılığın, bu şekilde olmaması gerekir'' dedi.

Bu hususu, Obama göreve geldiğinden beri gündeme getirdiğini hatırlatan Gül, Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerinde bazı adımların atıldığının farkında olduklarını ve teşekkür ettiklerini, ancak daha somut birtakım ilerlemeler kaydetmek gerektiğini ifade etti ve ''bu konuda mütevazi olamayız. İki ülkenin şu anki mevcut ilişkilerine yakışmıyor bu'' mesajını verdi.

Gül, Ermeni ve Kıbrıs meselelerine de zamanın kısıtlı olması nedeniyle kısaca değinerek, ''Bu konudaki görüşlerimizi biliyorsunuz, defalarca ayrıntılarıyla anlattık. Bunlar da bizim için önemli konulardır. İleride bu konularda daha ileri birtakım noktalara varmamız lazım'' dedi.

Türk-Amerikan siyasi ilişkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Gül, görüşmede dile getirdiği hususları yapmaları halinde, ilişkilerde sıçrama yaratabileceklerini ve kalıcı hale getirebileceklerini söyledi.

"FARKINDAYIZ AMA KONGRE VAR"


Daha sonra sözü alan Obama, ''Türk-Amerikan ilişkilerini gerçekten de çok iyi bir yere getirdikleri hususunda Gül'e katıldığını'' söyledi. Obama, Gül'ün terörle mücadele konusundaki sözlerine cevaben de ''Bu söylediklerinizin hepsini dikkatle dinledim. Satışlar konusunda önümüzde Kongre var, bu bizim tek başımıza yapabileceğimiz bir iş değil. Dolayısıyla burada biraz çalışmamız gerek, onu da yapıyoruz'' dedi.

Kongre nezdindeki birtakım hususlarda farkındalık yaratmak için birlikte çalışmaları gerektiğini ifade ederek, ''Sizin de bize yardımcı olmanız lazım'' diyen Obama, ''İhtiyaçlarınızın farkındayız, anlıyoruz. Tüm bunlar bizim de gündemimizde var'' diye konuştu.

Obama, bu konuda Türk ve Amerikan ekiplerinin birlikte çalışmaya devam edeceğini belirterek, Türkiye'nin NATO üyeliğini hatırlattı ve ''Müttefiklerimizin her zaman iyi imkanlara sahip olmalarını isteriz'' ifadesini kullandı.

SURİYE'DE 'AYNI ÇİZGİ'

Öte yandan Gül-Obama görüşmesinde, Suriye konusunun da açıldığı öğrenildi.

Gül, bu konuda Türkiye'nin duruşunu aktardı ve bugünkü hadiselerin kendilerini ciddi şekilde endişelendirdiğini söyledi. Esed rejiminin ülkesinde yaptıklarını kabul etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Gül, bunu bir an önce sonlandırmaları gerektiğini kaydederek, bunun için ABD'den, birlikte yaptıkları çalışmaların daha da yoğunlaştırılmasını, ABD'den bu konuda daha ön planda, daha istekli bir rol oynamasını beklediğini belirtti.

Gül, bunun tüm uluslararası camianın bir meselesi olduğunu, ikili mesele olarak görülmemesi gerektiğini kaydetti.

Obama da Cumhurbaşkanı Gül'e, ''Bu konuda hiçbir endişeniz olmasın. Sizinle aynı çizgideyiz. Bunun uluslararası bir sorun olduğu hususunda hiçbir şüphemiz yok, başkalarının da şüphesi olduğunu sanmıyorum'' karşılığını verdi.

ABD Başkanı Obama, iki ülke makam ve yetkilileri arasında Suriye konusunda karşılıklı çok yakın çalışma yapıldığını kaydederek, ''Bu hususta bizim geri kalmamız söz konusu değil. Biz de bu uluslararası alanda çalışmaları devam ettireceğiz. Birlikte çalışacağız'' dedi.

TÜRKİYE - İSRAİL İLİŞKİLERİ

Suriye bağlamında Arap Baharı konusunun da açıldığı görüşmede, Obama, Türkiye ve İsrail'i kastederek, bölgede ABD'nin iki tane çok önemli müttefiki olduğunu, bu iki müttefikin aralarının iyi olması, ilişkilerindeki sıkıntıların aşılmasının, özellikle olumlu şekilde ilerleyen Arap Baharı sürecinin daha çabuk istikrara kavuşmasına katkıda bulunacağı görüşünü dile getirdi.

Gül de Türkiye'nin bu konudaki çizgisinin ortada olduğunu, İsrail'in bunu, attıkları adımları ve atmaları gereken adımları bildiğini belirtti ve İsrail'in bu adımları atması halinde, Türkiye'nin de ona göre davranacağını ifade etti.

Görüşmede İran konusu ve WSJ'de yayımlanan haberin gündeme gelmediği öğrenildi.

GÖRÜŞMEYE KİMLER KATILDI?

Gül ile Obama arasında yaklaşık yarım saat süren görüşmede, Türk heyetinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan yer alırken, ABD tarafında da Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Obama'nın Özel Kalem Müdürü Jack Lew, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Elizabeth Sherwood-Randall yer aldı.

aa



Bu haber 749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,573 µs