En Sıcak Konular

Irak'ta siyasi kriz aşılamadı

21 Mayıs 2012 20:15 tsi
Irak'ta siyasi kriz aşılamadı Kendisine 15 gün süre tanınan Maliki geri adım atmadı; muhalifleri ise yeniden Erbil'de toplanıyor

Irak'ta bir süredir devam eden siyasi kriz halen aşılamadı. Mesud Barzani, Celal Talabani, Mukteda Sadr, İyad Allavi ve Üsame Nuceyfi'nin bir araya geldiği Erbil toplantısından Başbakan Nuri el Maliki'ye "Erbil anlaşmasına uy" çağrısı yapılmıştı. Ancak Irak Başbakanı Nuri el Maliki, kendisine 15 gün süre tanıyan Iraklı beş siyasi liderin verdiği sürenin dolmasına rağmen geri adım atmadı. Bu sürede Kerkük'te Bakanlar kurulunu toplayan Maliki, Bağdat dışında yapılacak herhangi bir toplantı ile de ilgilenmediğini bildirdi.

Bu süreçte Maliki karşıtı cephede de bölünmeler açığa çıktı. Önce Celal Talabani, Erbil'deki toplantıda alınan kararlar altında imzası olmadığını açıkladı. Ardından el Irakiyye liderlerinden Salih Mutlak'ın Başbakan Maliki ile anlaşıp görevine geri döndüğü haberi basına yansıdı. Son olarak da Maliki'den rahatsız olan Ammar el Hekim liderliğindeki Irak İslam Yüksek Konseyi Maliki'nin güvenoyuyla düşürülmesinin siyasi krizi devam ettireceğini açıkladı.

Diğer taraftan 15 günlük sürenin dolmasının ardından Erbil'de ikinci bir toplantı daha planlandı. Ancak bu seferki toplantıya Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Mukteda Sadr katılmadı. Arap-Kürt gerginliğinin arttığı ortamda Sadr'ın Erbil'deki toplantıya gitmek istemediği, Talabani'ninse Maliki'nin devrilmesine sıcak bakmadığı Irak basınına yansıdı. Maliki ile görüşme trafiğini sıklaştıran Talabani, Maliki'nin de desteklediği 8 maddelik bir Ulusal Konferans çağrısında bulundu.

Ancak ikinci muhaliflerin bir araya geldiği ikinci bir toplantı Necef'te düzenlendi. Mukteda Sadr'ın evinde gerçekleşen görüşmeye Mukteda Sadr'ın yanısıra Usame Nuceyfi, Fuad Masum ve Berham Salih katıldı. Şii İttifak Lideri İbrahim Caferi ve Şii grupların önde gelenlerinden Ammar el Hekim grubu katılmadı. Nitekim toplantı sonrasında da alınmış herhangi bir karar açıklanmadı.

Bu arada Maliki, Kürt gruplar arasında bölünme yaratma çabasında bir adım daha ileri gitti. Maliki, bir röportajında bölgede etkin olan Değişim Grubuna Irak hükümetinde bakanlık vermek istediğini ancak Barzani'nin şiddetle karşı çıktığı ve hükümetten çekilme tehdidinde bulunduğunu söyledi. Barzani, kendisini bölgede zor durumda bırakan konu hakkında yaptığı açıklamada "ben Kürdistan İttifakı hissesinden değil kendi hissenden bakanlık vereceksen ver" dedim ifadelerini kullandı.

Maliki siyasi cepheyi dışarıya doğru genişletmekten de geri durmadı. Türkiye'nin Irak büyükelçisi Irak dışişlerine çağrıldı, Türk konsolosluklarının görevleri dışında faaliyetler yürütmemeleri istendi. Bu uyarının üzerinden birkaç gün geçmeden Basra'daki Türk konsolosluğu önünde Türk bayrağı yakıldı ve Türkiye'nin Irak'taki mevcut politikasını sürdürmesi durumunda Basra'da sayıları 1600'ü bulan Türk firmasının hedef haline geleceği tehdidinde bulunuldu. Maliki'nin eski basın müşaviri şimdiki milletvekili Yasin Mecid de "Türkiye-Katar-Suudi Arabistan bölgede şer üçgenini temsil ediyor" şeklinde oldukça sert bir açıklama yaptı.



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,114 µs