En Sıcak Konular

NATO zirvesinde Pakistan'la geçiş pazarlığı

21 Mayıs 2012 16:31 tsi
Pakistan'ın ikmal yollarını açmak için masaya koyduğu talepler arasında insansız uçak saldırıları ile ilgili politikaların yeniden düzenlenmesi ve özür dilenmesi de var.

ABD ve Pakistan arasında sınır geçişleri konusundaki anlaşmazlık Chicago'da yapılan Nato zirvesinin önemli gündem maddelerinden biri. İki taraf, sınırın yeniden açılması konusunda Pakistan'ın öne sürdüğü şartlar konusunda anlaşmaya varamadı.

Pakistan ve Afganistan arasındaki nakil hatları, Kasım ayında, 24 Pakistan askerinin ABD insansız uçak saldırısı sonucu öldürülmesi üzerine kapatılmıştı.

ABD, Nato zirvesine Zerdari'yi Pakistan-Afganistan sınırının yeniden açılması konusunda anlaşmaya varmak için davet etmişti.
Hatların yeniden açılması için, Pakistan'ın öne sürdüğü şartlar arasında, ABD'nin asker ölümleri konusunda özür dilemesi, Pakistan sınırları içinde düzenlediği insansız uçak saldırıları konusundaki politikasını gözden geçirmesi ve geçiş ücretlerinin 250 dolardan 5,000 dolara çıkarılması var.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, zirveden önce ABD'nin geçiş ücretlerini artırmasının "mümkün olmadığını" söylemişti.
BBC muhabirleri, ABD Başkanı Barack Obama'nın Pakistan'a zaten büyük oranda yardım yapıldığını dolayısıyla ücretlerin artırılması isteğinden pek memnun olmadığını bildirdi.

ABD yetkilileri, Zerdari ve Obama arasında ikili bir görüşmenin planlanmadığını da söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Pakistan Cumhurbaşkanı arasında Pazar günü bir görüşme gerçekleştirmişti.

"PAKİSTAN CUMHURBAŞKANI SICAK KARŞILANMADI"

Öte yandan, Türkiye'nin NATO Zirvesi'ne davet edilmesini sağladığı Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zardari'nin Chicago'da "sıcak karşılanmadığı" öne sürüldü.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times, "NATO Zirvesi'nde çoğu liderlere sıcak karşılama, Pakistan'ınki hariç" başlıklı geniş haberinde "Başkan Obama, Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zardari ile bir araya gelmeyecek. ABD yetkilileri, Pakistan'ın, Afganistan'a sevkiyat yollarını yeniden açmayı reddetmesine öfkeli" diye yazdı.

La Times, Beyaz Saray yetkililerinin, zirve öncesi, Pakistan'ın, Afganistan'a yakıt ve diğer savaş donanımını sevketmek için kullanılan yolları yeniden açmayı reddetmesi nedeniyle 6 aydan beri yaşanan ihtilafı, Başkan Obama'nın Chicago'ya gelmesinden önce çözmeyi umduklarını belirtti.

PAKİSTAN MUHALEFETİ TEPKİLİ

Pakistan liderinin ABD ziyareti öncesi ortak bir bildiri yayınlayan Cemaat-i İslami partisi, Difa-i Pakistan Konseyi hareketi ve Leşker-i Tayyibe örgütünün siyasi temsilcisi olan Cemaat-üd-Dava, hükümeti NATO ile ilişkileri düzeltmemesi konusunda uyardı.

Muhalefet NATO ikmal yolunun açılması halinde önce 25 Mayıs'ta büyük bir protesto eyleminin düzenleneceğini, daha sonra 27 Mayıs'ta Karaçi'den başkent İslamabad'a protesto yürüyüşü başlatacaklarını açıkladı. 

Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,504 µs