En Sıcak Konular

Irak'ın petrolü Türkiye'den geçecek

21 Mayıs 2012 16:26 tsi
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Musul ve Kerkük doğalgazını BOTAŞ şebekesi üzerinden Güneydoğu’ya dağıtacak. Kuzey Irak’tan çıkarılan doğalgazın Avrupa'ya erişimi de Türkiye üzerinden yapılacak.

Irak yönetiminin Türkiye ziyaretinin ardından iki ülke arasında bir enerji teması da Erbil’de gerçekleştirildi. Uluslararası Erbil Enerji Arenası toplantısında Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Kuzey Irak yönetimi bir araya geldi. Bölgesel Kürt Yönetimi Tabii Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami Kuzey Irak’tan çıkarılan doğalgazın Türkiye’ye ulaştırılması için bir proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, öncelikli hedefin Güneydoğu Anadolu’daki kentler olduğunu söyledi. Yıldız ise Türkiye’nin Irak’la ticaretinin yüzde 70’nin Kürt yönetimiyle olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasında tankerli petrol ticaretine başlanacağını açıkladı. Bakan Yıldız, “2007’de çeşitli nedenlerle ara verilen Irak’tan ham petrol alıp petrol ürünü verilmesi uygulamasına tekrar başlayacağız” dedi.
‘1. Erbil Enerji Arenası Toplantısı’na dünya enerji sektöründen yatırımcılar katıldı. Toplantıda konuşan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye’nin hem Kürt Bölgesi hem de Irak için önemli bir çıkış kapısı olduğunu söyledi. Barzani, “Bağdat’taki bazı yetkililerden farklı olarak enerji işbirliği istiyoruz. Enerjinin intikam aracı olmasını istemiyoruz” dedi.

Tankerli ticaret

Kuzey Irak’tan her gün 400 kişinin Türkiye’ye geçtiğini ifade eden Yıldız, her gün 7 uçak ve 7 otobüsün de buradan Türkiye’ye geldiğini anlattı. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde Irak’tan petrol alıp karşılığında petrol ürünü satacağını belirten Yıldız, bunun tankerlerle başlayacağını kaydetti. Türkiye’nin Kolombiya ve Venezuela’da enerji kaynakları aradığını anlatan Yıldız, “Buradaki aramalara da kayıtsız kalamayız. TPAO’nun merkezi petrol sahası ihalesi ve servis anlaşmaları bunun göstergesidir” dedi. Türkiye’de önümüzdeki dönemde 48.5 milyar metreküplük gaz çekişi olacağını söyleyen Yıldız, Irak’ın buna büyük katkıda bulunacağını kaydetti.

Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Tabii Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami Kuzey Irak’tan çıkarılan doğalgazda öncelikli hedefin yoğun gaz talebi olan Güneydoğu Anadolu’daki alanlar olduğunu söyledi.

Gazın Türkiye’ye ulaşması için basit bir düzenek öngörüldüğünü ifade eden Hawrami, Musul ve Kerkük gazının BOTAŞ şebekesi üzerinden dağıtılacağını kaydetti. Hawrami ilk planda 5-10 milyar metreküplük gaz verileceğini açıkladı. Hawrami bu şekilde Kürt gazının Avrupa’ya açılacağını söyledi. 2014’te Ceyhan’a hergün bir milyon varil petrol taşınacağını belirten Hawrami, “Ceyhan’da kapasite artırımı kesinlikle bir ihtiyaç” dedi.

Halkımız aç kalacak gibi

Federal hükümetin birçok faaliyetlerine engel olduğunu söyleyen Hawrami, “Ambargo var gibi. İthal edip başka ülkelerde rafine edeceğiz, yoksa halkımız aç kalacak” diye konuştu.

Milliyet 

Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,281 µs