En Sıcak Konular

İZSU suya yüzde 21 zam yaptı

21 Mayıs 2012 15:52 tsi
Zam oranı 1 milyon 200 bin abonenin 950 bininin yer aldığı 0-13 metreküp arası su tarifesine göre ödeme yapan abonelerde yüzde 25.

Şok zamla, mahkeme kararıyla abonelere 12 ayda geri ödeyeceği eski faturalardaki fazla tahsilat tutarı 38 milyon 772 bin TL'nin en az 3 katı fazlasını almayı hedefleyen İZSU, mahkemelerin zam iptal nedeni saydığı “K formülü” tarife hesaplamasında çıkartarak, son iptal davasından kurtulmayı planladı.

Rakamlar İZSU, son 3 yılda ardı ardına mahkemelerden gelen su zammı iptal kararlarını aşmak ve geri ödemek zorunda kaldığı fazla tahsildarın yarattığı açığı kapatmak için bulduğu yeni yöntemle birlikte su tarifesine de ortalama yüzde 21 zam yaptı.

Zam oranı 1 milyon 200 bin abonenin 950 bininin yer aldığı 0-13 metreküp arası su tarifesine göre ödeme yapan abonelerde yüzde 25 oranında gerçekleşti.

İZSU Genel Kurulu'nun oyçokluğuyla onayladığı yeni tarifeye göre 0-13 metreküp su 2,46 TL'den 3,09 TL'ye, 13-20 metreküp 6,35 TL'den 7,93 TL'ye, 21 metreküp ve üstü ise 10,26TL'den 12,80 TL'ye arttırıldı. Atık su bedeli konut dışında 0-10 metreküp 8 lira 48 kuruş, 11 ton ve üstü de 9 lira 77 kuruş olarak kaldı.

Daha önce 1 Haziran 2009 tarihli zammının Mahkeme tarafından iptal edilince 5 ay boyunca yaptığı fazla tahsilat tutarı olan 30 milyon TL'yi abonelere 2011 yılı içinde geri ödeyen İZSU, Mayıs 2012'den itibaren de yine mahkeme kararıyla fazla tahsilat tutarı 38 milyon 772 bin 320 TL'yi 12 aylık taksitler halinde faturalardan düşerek geri ödemeye başladı.

Son davayı tarife hesaplanmasında kira, haberleşme, kamyon ve diğer araçların bakım giderleri, inşaat ve tesislerin çimento bedellerinin yeraldığı gider kalemi “K formülü” nedeniyle kaybetmesi ve Ocak 2012 tarihindeki yeni zamlı tarifenin iptali için de aynı gerekçeklerle dava açılmasını dikkate alan İZSU davadan kurtulmak için “K formülünü” çıkarttı. Yatırım giderleri yerine cari giderler hesaplamada kullanılmaya başlandı.

SADECE 950 ABONEDEN YILDA 98 MİLYON 366 BİN DAHA FAZLA TAHSİLAT

İZSU aldığı zam kararı ve hesaplama yöntemi değişliğiyle, avukatlığını Arif Ali Cangı'nın yaptığı iki davada abonelere geri ödemek zorunda kaldığı, toplam 68 milyon 772 bin 320 TL'den çok daha fazlasını tahsil edecek. Örneğin, 1 Ocak 2010 zammının iptali nedeniyle 12 ay boyunca abonelere 38 milyon 772 bin 320 TL ödeyecek olan İZSU, sadece 950 bin 0-13 metreküp su kademesi abonesinden yüzde 25'lik zamlı tarifeyle, 1 Haziran'dan itibaren metreküp başına 63 kuruş fazla alacak.

Bu aboneler her ay 13 metreküp su kullanmış olsa ayda 8,19 TL ödeyecekler. İZSU 950 bin aboneden ayda 7 milyon 780 bin 500 TL, yılda 93 milyon 366 bin TL tahsil edecek. Geriye kalan ve tarifeleri daha yüksek olan 250 bin konut ve konut dışı, resmi daire, fırın, hamam, okul ve benzeri abonelerden de tahsil edecekleriyle İZSU, geri ödediğinin çok üzerinde tahsilat yapacak.

KAŞIKLA VERDİKLERİN KEPÇEYLE GERİ ALIYORLAR

İZSU'ya karşı iki kez dava kazanan ve fazla tahsilatların geri ödenmesini sağlayan Avukat Arif Ali Cangı, 1 Ocak 2012'deki bir önceki zammın da iptali için dava açmıştı. Cangı, İZSU'nun bu kararıyla dava gerekçelerini ortadan kaldırmasına ve yeni zam kararına tepki gösterdi. Cangı, “Mahkeme kararıyla kaşıkla vermek zorunda kaldıklarını kepçeyle geri olmaya çalışıyorlar.

Su işletmesi ticari işletmeye dönüştürülmektedir. İZSU'nun yaptığı mahkeme kararını etkisiz hale getirmeyi çalışmaktır. Açılan davayı konusuz bırakma çalışmasıdır. Çünkü yine kazanacağımızı anladılar. Bunu etkisiz hale getirmek için yapılan hamledir. CHP'li milletvekilleri Dikili Belediyesi'nin uygulamasından yola çıkarak 10 tona kadar suyun ücretsiz verilebilmesi için yasa teklifi hazırladırlar. Ama aynı partinin İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi suya zam üzerine zam yapıyor. Bu tutarsızlıktır” dedi.

Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,405 µs