En Sıcak Konular

Türkiye'nin tansiyonu yükseliyor!

21 Mayıs 2012 12:44 tsi
Türkiye'de her dört kişiden birisi tansiyon hastası

Türkiye'de erişkin nüfusun yaklaşık dörtte birini etkileyen hipertansiyon hastalığı 50 yaşın üzerindeki yetişkinler için büyük tehdit oluşturuyor. Yapılan bilimsel araştırmalar, her dört erişkin bireyden birinde yüksek tansiyonu olduğunu gösteriyor.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Avcı, kan basıncının 140/90 veya üzerinde olması durumu olan hipertansiyon konusunda vatandaşı uyardı. Avcı, "Yüksek tansiyon, kalp damar hastalıklarının neredeyse tamamı ve böbrek yetmezliği için önemli bir risk faktörüdür. Tansiyonun uzun zaman normal değerinin üzerinde seyretmesi, kalp ve damarlarda, beyinde, böbreklerde ve gözde kalıcı hasarlar bırakır" şeklinde konuştu.

ERKEN TEŞHİS, HASARI EN AZA İNDİRİR

Halk arasında 'Tansiyon' olarak adlandırılan hipertansiyonun belirtilerini anlamanın güç olabildiğini dile getiren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Avcı, hipertansiyonun çoğu kimsede hiç belirti vermeden yıllarca devam edebileceğini kaydetti. Belirti vermeyen ve yüksek risk taşıyan hipertansiyon vakalarına sıklıkla rastlandığını ifade eden Dr. Avcı, bu vakaların küçük bir kısmında ilk zamanlarda bazı belirtilerin baş gösterdiğini söyledi. Tekdüze seyreden baş ağrıları, baş dönmesi nöbetleri ve zaman zaman nükseden burun kanamaları gibi belirtilerin yüksek tansiyonun habercisi olduğuna dikkat çeken Avcı, "Ancak bu belirtiler çoğu zaman hipertansiyonun ilerlediği ve yüksek sınırlara ulaştığı noktada ortaya çıkıyor" diye konuştu. Yüksek tansiyonun erken teşhis ve tedavisi meydana gelecek hasarları en aza indirger diyen Avcı, " Yüksek tansiyonun vücuda verdiği zararların başında, kalp krizine yakalanma riskini tetiklemesinin geldiğini belirtti.

TUZU KISITLAMAK, ZAYIFLAMAK VE SİGARAYI BIRAKMAK ŞART

Her yaş için ideal tansiyon 120/80'ken, yüksek tansiyon için üst sınırın 139/89 olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Avcı, "Bu değerin üzerindeki tansiyon değerleri hafif ve orta, şiddetli olmak üzere üçe ayrılır" dedi. Yüksek tansiyonun tedavisinde yaşam tarzı değişikliği yani, tuz kısıtlaması, fiziksel egzersizin arttırılması, gerekiyorsa vücut ağırlığının azaltılması ve kullanılıyorsa sigaranın bırakılmasının şart olduğunun altını çizdi.

Hipertansiyon için doğru tanının konulabilmesinin kan basıncı değerlerini sürekli ölçülmesi ile anlaşılacağını dile getiren Avcı, hipertansiyon hastalarının iyileştirilmesinde ilaç tedavisinin oldukça etkili olduğunu anlattı.

haberturk

Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,636 µs