En Sıcak Konular

G-8, Yunanistan’ın Euro’da kalmasını istedi

21 Mayıs 2012 12:29 tsi
ABD’nin başkenti Washington yakınlarında bulunan Camp David’deki başkanlık konutunda dün başlayan dünyanın en gelişmiş 8 ekonomisini ABD, İngiltere, Kanada, İtalya, Fransa, Almanya, Japonya ve Rusya’nın oluşturduğu G-8 zirvesine yine Yun

BM'de yer alan habere göre;  ABD’nin başkenti Washington yakınlarında bulunan Camp David’deki başkanlık konutunda dün başlayan dünyanın en gelişmiş 8 ekonomisini ABD, İngiltere, Kanada, İtalya, Fransa, Almanya, Japonya ve Rusya’nın oluşturduğu G-8 zirvesine yine Yunanistan ve İspanya’daki bankacılık krizi başta olmak üzere Euro krizi damgasını vurdu.

Zirvenin ardından yapılan ortak bildiride, Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalması gerektiğine inandıkları belirtilirken, “Güçlü ve kapsayıcı Euro bölgesinin küresel istikrar ve ekonomik canlanma için önemli ve Yunanistan’ın verdiği sözleri yerine getirirken Euro bölgesinde kalmasının çıkarlarımıza uygun olduğu konusunda görüş birliğine varmışlardır” denildi.

Paket anlaşmazlığı

Açıklamaya gore G-8 liderleri ekonomileri yeniden canlandıracak, istihdamı ve yatırımı artırırken mali gerilimi azaltacak önlemleri almakta birlikte ‘kurtarma paketlerinin nitelikleri’ konusunda anlaşılamazken, toplantıdan sonra yapılan bildiride ‘‘Herkes için çözümün ortak olmadığının farkındayız’’ denildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel “Mali disiplin ve büyüme madalyonun iki yüzünü oluşturuyor” derken Fransa Cumhurbaşkanı da Merkel’i destekleyip “Her ikisini sağlayacak yöntemi bulmalıyız” diye konuştu. Obama, kamu borcunun ve bütçe açıklarının düşürülmesi için kemer sıkma önlemlerini savunan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in düşüncelerine rağmen, Avrupa’daki krizin ABD ekonomisi üzerinde olumsuz etki yaratacağı endişesiyle, Avrupa ekonomisinin büyümesi gerektiği fikrine sahip çıktı.

Euro Bölgesi’nin büyüme ve kemer sıkma önlemlerinin dengelendiği bir çözüm paketi üretmesi gerektiğini kaydeden Obama, “Euro krizinin daha da kötüleştiğini görüyoruz. Avrupalı liderlerin sorunlara dengeli bir yaklaşım içinde çözüm üretmeleri şart” dedi. Yunanistan’ın Euro’dan çıkışının olası sonuçlarının da tartışıldığı toplantıyla ilgili açıklama yapan Obama şunları kaydetti: “Krizin bulaşma ihtimaliyle ilgili olarak tedbirlerin alınması konusunda çok hızlı hareket edilmesi gerektiğinin bilincindeyiz. ”

Obama, Hollande’a ‘arka çıktı’

ABD’nin Maryland eyaletinin Camp David kentinde biraraya gelen gelişmiş sekiz ülkenin liderlerinin buluştuğu G-8 Liderler Zirvesin’de, ABD Başkanı Barack Obama’dan, Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Francois Hollande’a destek geldi. Geçen hafta yemin eden ve kemer sıkma paketi yerine büyümeyi teşvik edici önlemler alınması gerektiğini savunan Francois Hollande’ın katıldığı ilk uluslararası etkinlik olma özelliği de taşıyan zirvede, ABD Başkanı Barack Obama, büyüme konusunda Hollande’a destek çıktı. Obama, Avrupa’nın krizden çıkması için büyümeyi destekleyici önlemlerin önemli olduğunu vurguladı.

Merkel zirvede yalnız kaldı

ZİRVEYE katılan AB Komisyonu Başkanı Herman Van Rompuy da, “Euro Bölgesi’nde iktidarı sağlamak için elimizden geleni yapacağız” dedi. İtalyan basınına göre ise, İtalya Başbakanı Mario Monti, G-8 ülkelerinin liderlerine Avrupa’nın bankacılık sisteminin kurtarılması için, geniş bir garanti fonu kurulmasını önerdi. Toplantılarda Francois Hollande’ın büyümeyle ilgili görüşleri destek bulurken, Angela Merkel’in kemer sıkma konusuyla ilgili görüşlerinin daha fazla baskı altında kaldığı belirtildi. Obama, Monti ve Hollande’ın Merkel’in itirazlarına, “Bütçe disiplini sağlamaya çalışırken bir yandan da ajandamızda büyümeye yer ayırmalıyız” şeklinde karışlık verdi.

Bu arada Merkel, başbakanlık resmi internet sayfasında yayınlanan haftalık video mesajında, “İhracatımız için Euro’nun istikrarı önemli. Bu nedenle Avrupa Birliği (AB) içinde pazarlarımızı güvence altına almalı, Euro Bölgesi’nde ve tüm AB ülkelerinde istikrarlı bir para biriminin ve büyümenin olmasına dikkat etmeliyiz” dedi.



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,810 µs