En Sıcak Konular

KCK ana davasında reddi hâkim talebi

21 Mayıs 2012 12:27 tsi
Terör örgütü PKK'yı da kapsayan KCK terör örgütünün yöneticileri ve üyeleri olduğu gerekçesiyle 99'u tutuklu 152 sanığın yargılandığı dava duruşmasında, müdafi avukatlar ikinci kez reddi hâkim talebinde bulundu.

İddia makamının bu talebin reddini istemesi üzerine mahkeme heyeti, duruşmayı öğlenden sonraya erteledi.

Terör örgütü KCK ana davasının bugünkü duruşması Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam etti. Duruşmaya 44 sanık raporlu olduğu için katılmazken 55 tutuklu sanık hazır edildi. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanıklarla ilgili dosyadaki delillerin okunmasına devam edeceklerini belirtti. Yılmaz, tutuklu sanık Tuncay Korkmaz'ın suçlandığı olaylarla ilgili delilleri okuyacağını belirtmesi üzerine müdafi avukatlarından Mehmet Emin Aktar söz alarak reddi hâkim talebinde bulundu. Aktar, mahkemenin tarafsız davranmadığını iddia ederek Kürtlerin yargılandığı bir davada dillerinin yasaklandığını kaydetti. Aktar, mahkemenin 3 yıl tutuklu bulunan sanıklardan sadece 5 kişiyi tahliye ettiğini belirterek, mahkemenin nefretle hareket ettiğini iddia etti.

Mahkeme Başkanı Yılmaz, avukatın talebi üzerine iddia makamının da talebini aldı. İddia makamı, reddi hakim talebinin reddini istedi. Mahkeme karar vermek için duruşmayı öğlenden sonraya erteledi. KCK ana davasına katılan müdafi avukatlar davanın 19'uncu duruşmasında da reddi hakim talebinde bulunmuş, mahkeme bu talebi reddetmişti.

DURUŞMAYI TAKİP EDEN AVUKAT SAYISI 400'DEN DÖRDE DÜŞTÜ

KCK ana davasının ilk duruşmalarında adliye önü ile duruşma salonunda büyük kalabalıklar oluşuyordu. BDP'nin organize ettiği eylemler kapsamında her duruşma gününde bir il ya da ilçe sözde nöbet tutarak tutuklu sanıklara destek veriyordu. Aynı şekilde duruşma salonunda büyük kalabalık yaşanıyordu. İki yıldır devam eden duruşmalara her geçen ilgi azaldı. Bugün yapılan son duruşmada adliye çevresinde kimse bulunmazken, duruşma salonunda 4-5 avukat ile 10-15 sanık yakınının bulunması dikkat çekti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de aralarında bulunduğu 99'u tutuklu 152 sanık hakkında ''devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma'', ''terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma'' ve ''terör örgütüne yardım ve yataklık etme'' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP)'nin 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, iki il genel meclisi başkanı ile iki belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında yer alıyor.

cihan

Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,923 µs