En Sıcak Konular

Hükümet ve memur son kez masada

21 Mayıs 2012 10:46 tsi
Memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında sekizinci oturum başladı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ''Şimdi, son güne, hükümetten ciddi, ümidi artırıcı, pazarlık etmeye değer teklifle gelmesini bekliyoruz'' dedi.

Görüşme öncesinde Bakanlık girişinde Memur-Sen'in taleplerini içeren dövizler önünde basın açıklaması yapan Gündoğdu, bugüne kadar yapılan görüşmelerde 13 konuya ''evet'' dendiğini, ama ana konuların hala verilecek kararı beklediğini söyledi.

Memur emeklilerine de eş yardımı yapılmasını, emeklilik ikramiyesindeki 30 yıl sınırının kaldırılmasını istediklerini ifade eden Gündoğdu, gelir vergisi yükünün hafifletilmesi ve döner sermayede adaletin sağlanması gerektiğini söyledi.

28 Şubat sürecinde başörtülü kadın memurların işine son verildiğini ifade eden Gündoğdu, ''Devletin bu kadınlardan özür dilemesini bekliyoruz'' dedi.

Memurlara grev ve siyaset hakkı talep eden Gündoğdu, öğretmen, öğretim üyeleri ile hekim dışı sağlık personeline ek ödeme istediklerini dile getirdi.

Yüzde 3 3 zam teklifine karşı çıktıklarına, yüzde 16 zam talep ettiklerine dikkati çeken Gündoğdu, şöyle devam etti:

''4-C ve diğer sözleşmelilere kadro... 4-C'lilerin 11 ay çalışma süresinin 11 ay 28 güne çıkarılmasını kararlaştırdık. Bu 4-C'liler için harika bir sonuç. Her yıl onlardan sözleşme vergisi, damga vergisi alınıyor. Onun kaldırılması kararlaştırıldı, torba kanunla çıkmak üzere. Kalan  17 bin sözleşmelinin de kadroya geçirilmesini masada kararlaştırdık, ama 4-C'lilere 880 TL ile 1100 TL arasındaki maaşlarını en az 200 TL zam ile yükseltme, eş ve çocuk yardımı, TRT'deki 821 arkadaşımızla Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndaki 350 arkadaşımızın da kadroya geçirilmesi... Onlar üvey evlat değildir. Kadroya geçirilmesi sözünü aldığımız belediye ve il özel idarelerindeki 17 bin arkadaşa ilave olarak TRT ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndaki arkadaşlarımızın da kadroya geçirilmesini istiyoruz.''

Gündoğdu, taban aylığına 120 TL zam, 90 TL toplu sözleşme ikramiyesi, dini bayramlarda ikramiye ve ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını da talep ettiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

''Bugün, son gün. 3 gün Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na müracaat etme günü yasa gereği. Bu da yarın saat 08.30'da başlıyor. Bizim kararımız ve kararlılığımız yarın 08.30'a kadar bu masaya olan ümidimizi korumak, kararlılığımızı mücadelemizi vermek, masada ve masa dışındaki diyaloglarla 4 milyon memur ve emeklisinin beklentilerine buradan çözümü oluşturabilmek. Şimdi, son güne, hükümetten ciddi, ümidi artırıcı, pazarlık etmeye değer teklifle gelmesini bekliyoruz. İnşallah oturum, ciddi bir teklifle başlar ve toplu sözleşme de bu masada anlamlı hale gelir diye düşünüyorum.''

Türkiye Kamu-Sen Başkanı Koncuk-

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kamu çalışanları ve emeklilerinin 1 Ocak'tan beri beklediği sürecin bugün tamamlanacağını belirtti.

''Bugün dananın kuyruğu kopacak'' diyen Koncuk, 1 Ocak'tan beri bekleyen kamu çalışanları ve emeklilerinin bunun karşılığını alması gerektiğini savundu.

Açıklamaları sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in bakanlığa gelmesi üzerine Koncuk, ''Bizim basın açıklamamız hep Sayın Bakan ile çatışıyor. İnşallah hayırlı bir çatışmadır'' dedi.

Toplu sözleşmelerin iki yıl için yapıldığına dikkati çeken Koncuk, ''3 3 gibi asla kabul edilemez ve Türkiye'nin ekonomik gerçekleri ile açıklanamayacak bir teklifin bugün masada kamu çalışanları ve emekliler lehine revize edilmesini bekliyoruz. Talebimiz yüzde 20'lik zamdır'' diye konuştu.

Görüşme masasında kamu çalışanlarına ait birçok sosyal hakkın reddedildiğini ileri süren Koncuk, tekliflerin iki yıllık süreyi kapsayacak şekilde yapılmasını talep etti.

Ek ödemelerin de yeniden revize edilmesini isteyen Koncuk, ''Masadan beklentilerimize uygun bir zam talebiyle ayrılmak istiyoruz. Bir orta nokta bulunabilir. Türkiye'nin ekonomik gerçekleri bellidir. Yaşanan ekonomik olumsuz şartların kamu çalışanlarını, emekçileri hangi oranlarda etkilediği bellidir'' dedi.

KESK Başkanı Özgen

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, toplu görüşmelerin son gününe gelindiğini bildirdi.

Hükümetin verdiği tekliflerin ''kamu emekçilerin taleplerinden uzak ve komik'' olarak nitelendiren Özgen, ''Hükümetin masaya yeni teklifle gelmesi ve bizim taleplerimizi karşılaması lazım'' dedi.

Hükümet yetkililerine seslenen Özgen, ''Şimdiye kadar görüşemediğimiz toplu sözleşme çerçeve ve taleplerimizi bugün yeni bir teklifle bu masaya getirin. Bu masada kamu emekçileri için son gündür. Bugüne kadar kamu emekçilerini oyaladınız. Bu oyalama devam ederse bugün kamu emekçilerinin talepleri bu masada hayat bulmayacaktır. Bu masada bir şey çıkmayacaktır'' diye konuştu.

Kamu sendikaları adına yetkili konfederasyondan da hükümetin teklifine karşı tutumlarını açık şekilde ortaya koymasını isteyen Özgen, ''Hükümet yeni bir teklifle bugün gelmediği zaman bu konfederasyon da 23 Mayıs'ta bizimle beraber greve gitmelidir. Türkiye'deki bütün kamu emekçileri bunu bekliyor, talepleri budur'' dedi.

Özgen, KESK olarak yurt genelindeki kamu çalışanlarından topladıkları 500 binden fazla imzayı toplu sözleşme masasındaki taraflara ileterek kamu çalışanlarının taleplerini ortaya koyacaklarını kaydetti.

AA



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,599 µs