En Sıcak Konular

Her yaş ve dönemde süt içilmeli

21 Mayıs 2012 10:34 tsi
Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, insanların her yaş döneminde tükettiği süt miktarının, yetişmiş ve sağlıklı bir toplum olmanın temel unsurlarından biri olduğunu söyledi.

Dr. Sevinç,"21 Mayıs Dünya Süt Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, yapısında bulunan besin maddeleri nedeniyle doğada tek olma özelliğini taşıyan sütün öneminin herkese anlatılması, toplumun bilinçlendirilmesi ve süt tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. İnsanların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için günlük alması gereken proteinin yarısının hayvansal kökenli olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Sevinç, şunları kaydetti: "Hayvansal kökenli proteinlerin en başında doğumdan hayatın sonuna kadar her dönemde vazgeçilmez ve biyolojik değerliliği yüksek olan süt çok büyük önem taşımaktadır. Beynin gelişiminde hayvansal proteinin etkin olduğu dikkate alınırsa sütün toplumun geleceği için ne denli önem taşıdığı anlaşılacaktır. İnsanların her yaş döneminde tükettiği süt miktarı, yetişmiş ve sağlıklı bir toplum olmanın temel unsurlarından birini oluşturmaktadır. Ne kadar süt, o kadar protein, o oranda zeka düzeyi gelişmiş toplum demektir. Aynı zamanda ruhsal ve bedensel olarak sağlam bir gelecek demektir. "

Dr. Sevinç, 'Okul Sütü Akıl Küpü Projesi' ile okul çağındaki çocuklara süt içme alışkanlığı kazandırılmak istendiğini hatırlattı. Toplum olarak yeterli düzeyde hayvansal protein alınmadığını belirten Dr. Sevinç, gelişmiş ülkelerde kişi başına ortalama günlük alınan 102 gram proteinin 70 gramının hayvansal kökenli olduğunu vurguladı. Fahri Sevinç, "Ülkemizde ise günlük 84 gram protein alınırken bunun ancak 17 gramı hayvansal kökenlidir. Gelişmiş ülkelerde yılda kişi başına 85 kg un tüketilirken ülkemizde 325 kilogram un tüketilmektedir. Bu da toplum olarak un ile beslendiğimizin göstergesidir. Hayvansal protein kaynağının yüzde 45'ini oluşturan sütün tüketimi gelişmiş ülkelerde kişi başına 282 litre iken bu rakam ülkemizde 153 litredir." dedi.

cihan



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,280 µs