En Sıcak Konular

Merkel'den Gül'e: İlişkileri kesecek misiniz?

21 Mayıs 2012 10:08 tsi
Merkel'den Gül'e: İlişkileri kesecek misiniz? Almanya Başbakanı Merkel'in, Cumhurbaşkanı Gül'e, "Rumların dönem başkanlığında AB ile ilişkileri tamamen kesecek misiniz?" diye sorduğu iddia edildi

ABD'nin Chicago kentindeki NATO zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile öğle yemeği yiyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, görüşmede Gül'e "Rumların AB dönem başkanlığını üstlendiği dönemde Türkiye'nin AB ile ilişkileri tamamen kesip kesmeyeceğini sordu.

Cumhurbaşkanı Gül'ü yemeğe davet eden Merkel'in talebi üzerine yapıldı. Merkel görüşmede önceki günkü G-8 zirvesini anlattı. Kendisi için en önemli konunun ekonomik kriz olduğunu söyleyen Merkel, Gül'e de bu konudaki fikrini sordu. Cumhurbaşkanı Gül de, ekonomik realiteye bakıldığında şu anda Avrupa'nın zor bir dönemden geçtiğini, kararlı ve doğru işler yapılması gerektiğini belirtti.

Gül, Türkiye'nin de Gümrük Birliği üyesi olması itibariyle, gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini ve Gümrük Birliği yoluyla Avrupa'daki krizden olumsuz etkilenmek istemediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin de 1990'lı yıllarda ekonomik krizler yaşadığını, ama 2002'de 58. hükümet kurulduktan sonra önlemleri kararlı şekilde uyguladıklarını anlattı.

Merkel görüşmede, Türkiye'nin ekonomik performansından övgüyle bahsetti. Kıbrıs ve AB konusunun gündeme geldiği görüşmede Gül, bu iki konuda Türkiye'nin görüşlerini anlattı, vize serbestisi konusunda esneklik gösterilmesini istedi.

Merkel'in, Rumların AB dönem başkanlığını üstlenmesi konusunda, bu dönemde Türkiye'nin AB ile ilişkileri tamamen kesip kesmeyeceğini sorduğu, Gül'ün de, sadece dönem başkanlığıyla görüşmeyeceklerini, AB komisyonu ve diğer AB kurumlarıyla ilişkilerinin devam edeceğini söylediği öğrenildi.

Merkel görüşmede ayrıca Gül'e Suriye'yi sordu, Gül de, bu konuda Türkiye'nin görüşlerini anlattı.

Görüşmenin son bölümünde de İran konusu konuşuldu, Bağdat'ta İran ile "5 1" ülkeleri arasında yapılacak toplantıda yapıcı tutum sergilenmesi gereği dile getirildi.

Bu haber 908 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,784 µs