En Sıcak Konular

'Erdoğan da Fener’in kurbanı olabilir'

21 Mayıs 2012 08:19 tsi
'Erdoğan da Fener’in kurbanı olabilir' "Fenerbahçelilik üstkimliği sayesinde homojen bir şekilde direnen FB’liler AKP’ye geri adım attırdılar. Ama bu durum AKP’yi bir ikileme sürükledi."

Galatasaray ve futbol tarihçisi Melih Şabanoğlu ile Milliyet gazetesinden Kadri Gürsel'in Fenerbahçe konulu söyleşisinden ilgili kısım:

Soru: Fenerbahçe rejimin değiştiğini 20’lerde ne zaman fark etti?
İzmir suikastından sonra, İttihatçılar kısmen yok edilip sindirildikten sonra... Fenerbahçe ondan sonra Cumhuriyet’in yeni elitleriyle dirsek temasına geçme mecburiyetini hissetti. Şükrü Saraçoğlu’nu devşirdiler. Saraçoğlu’na “FB’li olur musun?” teklifiyle gittiler; o da kabul etti. 1950’ye kadar böyle gidildi. Fenerbahçe CHP elitiyle bütünleşti. Sonra da DP elitleriyle bütünleşti. Bu karakteri nedeniyle de 1960 darbesinde hırpalandı.

...

Peki, bu üstkimlik aynı zamanda bu operasyonun iktidarın seçilmiş kanadı tarafından durdurulmasını da sağlamadı mı?
Fenerbahçelilik üstkimliği sayesinde homojen bir şekilde direnen FB’liler AKP’ye geri adım attırdılar. Ama bu durum AKP’yi bir ikileme sürükledi. AKP’nin geri adımı atarken Türkiye’de yaptığı yasal ve organizasyonel değişikliklerin ki bununla 2222 sayılı yasada yapılan değişiklikleri, 58’inci maddeyi ve 105’inci maddenin eklenmesini kastediyorum, uluslararası spor hukuku ve organizasyonunda, yani UEFA ve FİFA nezdinde hiçbir karşılığı yok. Dolayısıyla Recep Tayyip Erdoğan da FB üstkimliğinin kurban adayları arasında.
 
Son soru: Cemaat FB’yi ele geçirmek istiyor mu?
FB’nin eski yapısı olsaydı, yani Fenerbahçe ağı sosyal ve politik örgütlenmede kullanılabilir olsaydı, 1911-1912’de olduğu gibi, düşünülebilirdi. Ama şimdi buna uygun bir ağ olmadığı için Cemaat’in böyle bir perspektifi ya da amacı hiç olmasa gerekir. Ama diğer taraftan da Fenerbahçelilik üstkimliği cemaat için bir tehdittir, çünkü FB üstkimliği Cemaat’in en temel iki kimliği olan din ve milleti gerektiğinde ikinci plana atabilmektedir.



Bu haber 1,273 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,095 µs