En Sıcak Konular

Şifreyi çözecek olan paşa

21 Mayıs 2012 08:04 tsi
Şifreyi çözecek olan paşa "Anlaşılıyor ki, birileri Uludere’yi Türkiye’nin “yumuşak bölgesi” olarak görüyor, bu noktadan yumrukları indiriyor."

ABD’deki Wall Street Journal, Uludere’de 34 kişinin ölümüne yol açan istihbaratın Amerika kontrolündeki insansız hava aracı Predatör kaynaklı olduğunu iddia etti, Türkiye karıştı. Haberin sunumu, zamanlaması, tartışma biçimi ve kaynakları, içinde fazlaca hesabı barındıran bir senaryoyla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.

Başbakan “O haber uydurma” diyor, Genelkurmay aynı şekilde yalanlıyor, fakat kimi gazeteler ısrarla “ABD’li yetkili” diye tarif ettikleri isimsiz kaynaklar üzerinden tartışmayı harlıyor.

Anlaşılıyor ki, birileri Uludere’yi Türkiye’nin “yumuşak bölgesi” olarak görüyor, bu noktadan yumrukları indiriyor.

Oysa yıllardır karanlık odaklarla mücadele eden iktidar için Uludere neden zayıf bir nokta olsun? Demek ki ortada bir sorunlu bir algı var.

O halde?

Hiç tereddütsüz iddiaların üzerine gitmek ve bu algıyı yönetmek zorundayız. Aksi halde Uludere üzerinden birçok hesabı aynı anda görmek isteyenlerin değirmenine sutaşınmış olur. Daha önemlisi, insani ve ahlaki bir yükümlülüktür.

Malum; ilk görüntü (saat 17.20-17.25) Heron’dan alınıyor, Predatör ise saat 20.24’de 37-40 dakika süreyle kayıt yapıyor. İlk bomba 21.37-21.40’da atılıyor.

Küçük bir ayrıntı; saat 18.00’den itibaren hava sahası uçuşa kapatılıyor ve yerel istihbarat paylaşımı kesiliyor, Şırnak Valiliği tümden devre dışı bırakılıyor.

Puslu havada sadece Heron ve Predatör var.

Bu bilgiler, Genelkurmay’da toplanıyor, değerlendiriliyor ve sınırda 37-40 dakika boyunca Predatör tarafından görüntüleri alınan kalabalığın “terörist” olduğu kararı verilerek uçaklar havalandırılıyor.

Burada ıskalanmaması gereken asıl nokta, ilk görüntü kaydı değil istihbarattır. Yani, o kalabalığın “kaçakçı” değil “terörist” olduğu kararının verilmesine yol açan istihbarattır.

3 Soru

Bu durumda Genelkurmay’ın cevap vermesi gereken kritik 3 soru var:

1-İlk görüntü Heron’dan olsa bile bombalama kararı Predatör’den alınan istihbaratla mı verildi?

2-Bombalama kararı Predatör’den önce Heron kayıtlarına göre alındıysa, bombalamadan 36 dakika öncesine (saat 21.01) kadar süren Predatör kayıtları neden dikkate alınmadı?

3-Sınırda 37-40 dakika bekleyen ve aralıksız görüntüleri kaydedilen kalabalık için “terörist” kararı verilmeden önce yerel güvenlik birimleri neden devre dışı bırakıldı?

Kanımca, bu 3 sorunun cevabını en iyi bilen Genelkurmay’da birim yöneticisi Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu’dur. Meclisteki Uludere Komisyonu’na mutlaka davet edilmelidir.

Şifre, bu paşadır. 

Şamil Tayyar / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,199 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,156 µs