En Sıcak Konular

NATO zirvesi Şikago'da başlıyor

20 Mayıs 2012 20:36 tsi
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Fransa'nın askerlerini çekmeyi hızlandırma kararına rağmen İttifak'ın Afganistan'dan ivedilikle çekilmeyeceğini bildirdi.

Rasmussen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılacağı Şikago'daki NATO zirvesinin TSİ 22.15'teki resmi açılışından önce gazetecilere yaptığı açıklamada, ''İvedi çekilme yok. Operasyon başarılı oluncaya kadar Afganistan'da kalacağız'' dedi.

Fransa'nın kararının kendisini şaşırtmadığını söyleyen Rasmussen, Fransız muharip askerlerinin bu yılın sonuna kadar çekilme kararının ''seçim kampanyası sözü'' olduğunu ve bir siyasetçinin her zaman sözlerini tutması gerektiğine işaret etti.

NATO Genel Sekreteri ayrıca Fransa'nın planının, güvenliğin kontrolünün aşamalı bir çekilmeyle Afgan güçlerine bırakılmasını öngören NATO stratejisiyle de uyum içinde olduğunu belirterek, Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande'ın başka şekilde destek vermeye hazır olduğunu ifade ettiğini kaydetti.

Rasmussen, ''Her şey eşgüdümlü bir şekilde ve İttifak içinde danışmalar temelinde yürütülecek. Bu dayanışmayı muhafaza edeceğimize güveniyorum'' diye konuştu.

Afganistan'da NATO kuvvetleriyle çarpışan Taliban yönetimi bugün yaptığı açıklamada, Afganistan'daki tüm NATO ülkelerinden Fransa örneğini izleyerek, ülkedeki askerlerini çekmeleri çağrısı yapmıştı.

Taliban'dan yapılan üç sayfalık açıklamada, Batı'da Afganistan'daki savaşa kamuoyu desteğinin azaldığı kaydedilerek, siyasi liderlerden halklarını dinlemeleri ve Afganistan'ı terk etmeleri istenmişti.

Bu arada, zirveye katılan İtalya Başbakanı Mario Monti'nin ülkesindeki deprem felaketi nedeniyle programını yarıda keserek İtalya'ya döneceği bildirildi.

Sözcüsü, Monti'nin zirvenin ilk günkü çalışmalarına katıldıktan sonra yarın sabah İtalya'da olacak şekilde ABD'den ayrılacağını ve toplantılarda ikinci gün İtalya'yı Dışişleri Bakanı Giulio Terzi'nin temsil edeceğini belirtti.


Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,646 µs