En Sıcak Konular

Viyana'daki İran görüşmeleri iptal edildi

20 Mayıs 2012 19:03 tsi
İran'ın nükleer programına ilişkin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile yarın Viyana'da yapılması planlanan görüşmeler iptal edildi.



UAEK basın bürosu yetkilileri, kurum başkanı Yukiya Amano ile güvence denetimlerinden sorumlu yardımcısı Herman Nackaerts'in resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran'a gitmeleri nedeniyle Viyana görüşmelerinin iptal edildiğini bildirdi.

Amano'nun Tahran'da Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ve nükleer görüşmelerdeki başmüzakereci Said Celili ile ayrı ayrı bir araya geleceği ve Parçin ile Natanz gibi ''şaibeli'' nükleer reaktörlerde incelemelerde bulunacağı belirtiliyor.

Amano'nun Tahran dönüşü İran'ın nükleer programına ilişin yeni bir rapor hazırlayacağını belirten UAEK kaynakları raporun, 4 Haziran'da Viyana'da yapılması planlanan yönetim kurulu olağan toplantısı öncesi oy hakkına sahip 35 üye ülkenin heyet başkanlarına ve BM Güvenlik Konseyi'ne gönderileceğini belirtti.

Toplantı gündemi uyarınca Amano, İran'ın nükleer programına ilişkin raporunu toplantının açılış oturumunda sözlü olarak da sunacak ve üye ülkelerin tartışmasına açacak.

Yönetim kurulu üyesi 35 ülkenin heyet başkanları rapora ilişkin başvuru sırasına göre sözlü beyanlarda bulunacak.

İran yönetimi taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasından (NPT) kaynaklanan hakkını kullanarak barışçıl amaçla nükleer enerjiye sahip olduğunu belirtirken, ABD başta olmak üzere batılı bazı müttefikleri ise ''İran'ın nükleer tesislerinde askeri amaçlı çalışmalar yaptığını ve nükleer başlık ürettiğini'' iddia ediyorlar.

Bu arada İran'ın 5 1 ülkeleriyle (BM Güvenlik konseyi daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya) yapması planlanan görüşmeler de 23 Mayıs'ta Bağdat'ta başlayacak.

Nükleer programına yönelik kuşkular nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırım kararlarına muhatap olan İran yönetimi ABD ve müttefiki batılı ülkelerden yapılan uyarılara rağmen hakkındaki karar tasarılarının gereklerini yerine getirmemekte direniyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik aldığı tüm kararlarda, ''İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine derhal son vermesi'' isteniyor. Ancak İran yönetimi, NPT antlaşmasından kaynaklanan hakları uyarınca, barışçıl amaçlı nükleer reaktörlerde ''yakıt olarak kullanmak üzere uranyum zenginleştirdiğini'' belirtiyor.

UAEK müfettişlerinin hazırladığı raporlarda İran'ın sahip olduğu uranyumu bugüne kadar yüzde 20 oranında zenginleştirmeyi başardığı belirtiliyor.

Nükleer silah veya nükleer başlık üretebilmek için uranyumun asgari yüzde 80 veya 90 oranında zenginleştirilmesi gerekiyor.



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,158 µs