En Sıcak Konular

İsrail'den Kıbrıs'a 20 bin komando

20 Mayıs 2012 14:27 tsi
İsrail'den Kıbrıs'a 20 bin komando
İsrail'in Kıbrıs Rum tarafına 20 bin komando yerleştirmek istediği öğrenildi.

AA, Kıbrıs Rum kesimine 16 Şubat 2012'de günübirlik ziyarette bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında geçen bazı konuşmalara ve içeriği açıklanmayan savunma işbirliği anlaşmasının bazı detaylarına ulaştı.
 
Rum hükümetine yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre Hristofyas, Netanyahu ile görüşmesinde, İsrailli iş adamlarının KKTC'ye yatırımlarını gündeme getirdi.
 
Rum lider, Netanyahu'dan İsrailli iş adamlarının KKTC'de yatırım yapmamamasını istedi.
 
Bu isteğe karşılık hava ve deniz üssü talebini dile getiren Netanyahu'nun, "Hava ve deniz üssü verin, İsrail askeri üsse yerleşsin, İsrail meclisinden, yatırımı yasaklayan bir kararı anında çıkartırım" ifadesini kullandığı öğrenildi.
 
Görüşmelerin sonunda arama kurtarma işbirliği anlaşması imzalandı. Görüşmede, Mart sonunda imzalanan savunma işbirliği anlaşmasının detayları da belirlendi, ancak içeriği kamuoyuna net bir şekilde açıklanmadı.
 
"Santrali yaparım, ama..."
 
Netanyahu'nun görüşmede Rum tarafından daha birçok talepte bulunduğu da öğrenildi.
 
İsrail ile Rum kesimi arasında petrol boru hattı döşenmesi, böylece İsrail'in Doğu Akdeniz'de bulduğu doğalgazı Rum kesimi üzerinden Avrupa'ya pazarlaması da iki tarafın planları arasında. Hem bunun için, hem de Rum yönetimin tek yanlı Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan ettiği sözde 12. parselde bulduğu doğalgazın karaya taşınması için Limasol'a bağlı Vasiliko'da doğalgaz terminali yapılması gündemde.

İsrail'in, tüm maliyeti üstelenerek santrali yapmak istediği, bunun içinse, yaklaşık 10 bin olarak öngörülen tüm personelin İsrailli olmasını şart koştuğu belirtildi.
 
Limasol'da "Küçük İsrail" Kurulacak
 
Tarafların şartlarda kesin anlaşması halinde, santral inşaatında çalışacak yaklaşık 10 bin İsrailli'nin ailesini de Rum tarafına getirdiğinden az 30 bin İsrailli Limasol'a yerleşecek.
 
Bu İsrailliler için güvenlik konusu ortaya çıkıyor. Savunma işbirliği anlaşması uyarınca, İsrail, hem işçi ve aileleri için hem de santral ve boru hatları ile "münhasır ekonomik bölgelerin" güvenliği için Rum tarafına 20 bin komando yerleştirmek istiyor.
 Böylece Limasol'a 50 bini aşkın İsrailli'nin yaşayacağı "küçük bir İsrail" kurulacak.
 
Bilgi veren Rum kaynak, ''İsrail'e parmağınızı verirseniz kolunuzu kaptırırsınız. İsrail buraya çıkmak için gelmiyor; yerleşmek, çıkmamak üzere geliyor" ifadesini kullandı.
 
Kıbrıs Rum kesimini ziyaret eden ilk İsrail Başbakanı olan Binyamin Netanyahu, Güney Kıbrıs'a Baf havaalanından giriş yapmıştı.
 
Netanyahu, Rum kesimine gelişinde, Rum Milli Muhafız Ordusu'na ait Baf askeri havaalanına inme isteğini iletmiş, bu istek kısa süreli bir krize neden olmuş, Hristofyas, 15 Şubat'ta gün boyu süren Ulusal Konsey toplantısını yarıda keserek konuyla ilgilenmiş ve askeri üsle aynı pisti paylaşan Baf havaalanı önererek sorunu tatlıya bağlamıştı.
 
Netanyahu'nun bu talebi, İsrail'in, Baf'daki "Andreas Papandreu Hava Üssü"nü askeri uçakları için kullanma arzusuna bağlanmıştı.
 
Mavi Marmara baskının ardından, İsrail ve Kıbrıs Rum yönetimi ilişkilerinde gözle görülür ilerleme yaşanıyor.
 
Rum basını, Netanyahu'nun 16 Şubat'taki ziyareti öncesi, bazı İsrail taleplerini şöyle aktarmıştı:
 
''Kendi doğalgazlarını Güney Kıbrıs'a boru hattı ile ulaştırmak, Güney Kıbrıs'ta inşa edilecek doğalgaz terminaline iştirak etmek, boru hatları ve tesislerin güvenliğini sağlamak, bölgede arama ve kurtarma konusunda sorumluluk almak, Hava Kuvvetleri'nin Andreas Papandreu Hava Üssü'nü kullanması.''

aa



Bu haber 1,662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,199 µs