En Sıcak Konular

Sigarayı bıraktırmada yeni yöntem

20 Mayıs 2012 11:03 tsi
SMS göndererek sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı oluyorlar.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Emri ve Amerikalı Dr. Michele Ybarra'nın geliştirdiği yöntem, sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı oluyor.
 
Günün belli saatlerinde hekim kontrolünde gönderilen uyarıcı SMS'ler ile sigara bağımlıları takibe alınıyor.
 
Her SMS'te doktorun tavsiyesi doğrultusunda hareket edecek olan tiryakiler kısa bir zaman sonra sigarayı büyük ölçüde azaltacak ve tamamen bırakacak. Projeyi 450 kişilik bir grupta uygulayan Dr. Emri ve Dr. Ybarra, yüzde 22 oranında başarı sağladı. TÜBİTAK'la beraber yürütülecek programın tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması hedefleniyor.
 
Projeyi üç aşamada 450 kişilik bir grupta uyguladıklarını belirten Emri, araştırma grubunu ikiye böldüklerini bir tarafa sadece uyarıcı bilgilerin yer aldığı broşür verdiklerini diğer tarafa ise her gün periyodik olarak SMS ile uyarı mesajları gönderdiklerini aktardı. Altı ay sonunda broşür verilen grupta yüzde 9, SMS ile bilgilendirilen grupta ise yüzde 22 oranında sigara bırakıldığını gözlemlediklerini aktardı.
 
SMS ile tedavi edilen sigara bağımlılarına ilk gün "Bu zor kararı verdiğiniz için sizi tebrik ederiz. Niçin sigara bırakmak istediğinizi bir yere not ediniz." mesajı gönderildi.
 
İkinci gün "Ne zaman niçin bırakmak istiyorsun? Lütfen sigara ile ilgili bir günlük tut. Her sigara içtiğinde niçin sigara içtiğini bu günlüğe yaz. Neden sigara içtiğini belirt. Notlarınızı sigara paketinizin içine koyun. Ve arada bir okuyun." şeklinde bir SMS gitti. 15. gün ise sigarayı bırakma günü olarak belirlendi.
 
Bağımlılara "Bugün sizin için çok önemli bir gün. İlk defa sigarasız bir gün geçireceksiniz. Kendinizi bugün sürekli meşgul edin. Bir nefes bile sigara içmemeye gayret edin." mesajı yollandı. Cep telefonu mesajları ile hastaların kendilerini yalnız hissetmediklerini belirten Emri, "Hastalar 'Birisi bizi seviyor, bizim sağlığımızı düşünüyor ve bize mesaj gönderiyor' gibi düşünceler içine girdiler. Bu takip ve ilgi ile büyük bir başarı yakaladık. Takibi yapılmayan hastaların bir yıl sonra sigaraya başlama oranı yüzde 20'nin üzerinde." şeklinde konuştu.

zaman


Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,096 µs