En Sıcak Konular

Barbaros yeniden Akdeniz'e iniyor

20 Mayıs 2012 09:12 tsi
Barbaros yeniden Akdeniz'e iniyor
TPAO, yaklaşık 100 milyon dolar değerinde sismik arama gemisini iki ay içinde alacak. 'Barbaros Hayrettin Paşa' ismi verilecek gemi, Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arayacak.

Sismik aramaları bu zamana kadar yurt dışından kiraladığı gemilerle yapan TPAO, 2 ay içerisinde alacağı kendi gemisiyle iki ve üç boyutlu sismik arama yapaya başlayacak. Yaklaşık 100 milyon dolara mal olması beklenen geminin ismi 'Barbaros Hayrettin Paşa' olacak. Sismik aramalarda yurt dışından kiraladığı gemileri kullanan TPAO, sismik arama gemisi alımında son aşamaya geldi. İki ay içinde yeni geminin geleceğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Barbaros Hayrettin Paşa' ismi verilecek geminin ilk işinin Akdeniz'de Piri Reis'in de gittiği alanlarda daha geniş çaplı ve üç boyutlu sismik arama yapmak olacağını belirtti.

 SIRADAKİ GEMİ YERLİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın gemi atılımı, TPAO'ya alınacak olan sismik arama gemisiyle sınırlı olmayacak. Geçtiğimiz günlerde yerli sismik arama gemisi yapımı için de harekete geçildi ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yapılan sismik gemi yapımı ihalesi sonuçlandırıldı. İhaleyi kazanan firmayla Enerji Bakanı Yıldız ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katıldığı bir programla anlaşma imzalandı ve geminin iki yıl içinde tamamlanacağı belirtilmişti. MTA'nın kullanımına sunulacak olan bu gemi tamamen yerli yapım olacak. TPAO ise yurt dışından hazır bir sismik arama gemisi alacak. Gemi; iki ve üç boyutlu sismik arama yapma kabiliyetine sahip olacak.

 YILDIZ: KAYBEDECEK VAKİT YOK

TPAO'ya gemi alımının önemine dikkat çeken Yıldız, 'Petrol aramalarını son 10 yılda 13 kat artırmış, 6 milyar dolara yakın arama yatırımı yapmış, derin deniz aramacılığı kabiliyetine sahip dünyadaki 11. Şirket konumuna yükselmiş olan TPAO'nun kendi gemisinin olmaması düşünülemezdi' dedi. Gemi alımı için kaybedecek vakitlerinin olmadığını belirten Yıldız; 'Bir süredir beklediğimiz YPK kararının çıkmasının ardından TPAO, çalışmalarını hızlandırdı. Bu bir petrol sondaj platformu değil. Bizim için öncelikli olan iki ve üç boyutlu sismik arama yapabilecek bir gemi. Ekiplerimiz istenilen bu özelliklere sahip olan 5 ayrı gemiyi incelemek için yola çıktılar' dedi.

Sular yeniden ısınacak

Geçtiğimiz yıl, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, Noble şirketiyle Akdeniz'de sondaj faaliyetlerine başlaması KKTC ve Türkiye'yi rahatsız etmiş, Türkiye bu girişimin uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunmuştu. İlk aşamada sismik arama gemisi Piri Reis'i sondaj yapılan yerin yakınına göndererek karşı atakta bulunan Türkiye ve KKTC, daha sonra imzaladıkları anlaşmayla TPAO'nun bölgede arama yapabilmesinin önünü açmıştı. Türkiye'nin, Antalya açıklarında Shell firmasıyla anlaşması ve Magosa'da kara sondajına başlamasının ardından Rum tarafı da deniz sahalarında ikinci tur ihaleye çıktıklarını açıklamıştı. Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin sismik arama için yola çıkmasıyla Akdeniz'de sular yeniden ısınacağa benziyor.

Devlere rest gecikmedi

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) açtığı ikinci uluslararası hidrokarbon arama ihalesiyle ilgili olarak, Kıbrıs'taki iki halkın denizdeki doğalgaz ve petrol kaynaklarının nasıl kullanılacağına birlikte karar vermesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin Kıbrıs Türkleri'nin hak ve menfaatlerini korumak için her türlü tedbiri almaya devam edeceğini bildirmişti. Bakanlık önceki günkü açıklamasında, "Sözde ihaleye konu olan deniz alanlarının adanın güneyindeki büyük bölümü ise KKTC'nin TPAO şirketine verdiği ruhsat sahaları ile çakışmaktadır. Uluslararası petrol şirketlerinin bu alanlarda ileride faaliyette bulunmaları, KKTC ve TPAO ile karşı karşıya gelmelerine ve arzu edilmeyen gerginliklerin ortaya çıkmasına sebep olabilecektir" demişti.

yenişafak

Bu haber 906 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,982 µs