En Sıcak Konular

Elitler toplandı

19 Mayıs 2012 14:07 tsi
Elitler toplandı G8 zirvesi, ABD'nin başkenti Washington yakınlarında bulunan Camp David'de başladı

Sanayileşmiş ülkeler kulübü G8 zirvesi, ABD'nin başkenti Washington yakınlarında bulunan Camp David'deki başkanlık ikametgahında dün akşam başladı.

ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere, Kanada, İtalya, Fransa, Almanya, Japonya ve Rusya liderleri ile AB Komisyonu başkanını, "Laurel Lodge" adı verilen ikametgahın girişinde yerel saatle 20.00'de (TSİ 03.00) karşıladı.

G8 liderleri Başkan Obama'nın verdiği çalışma yemeğinde, başta İran'ın nükleer çalışmaları olmak üzere, Kuzey Kore'nin nükleer programı ile yarın Chicago'da başlayacak NATO zirvesinin ana konusu Suriye ile Afganistan'daki gelişmelerle ilgili uluslararası sahnedeki önemli konuları görüştüler.

Amerikalı yetkililer, İran dahil bir çok konuda genel bir fikir birliği sağlandığını söylüyor. G8 liderleri kendi ifadeleriyle 'tahriklerine devam etmesi halinde' Kuzey Kore'ye yönelik tecrit uygulamasını ilerletmeyi düşünüyor.

Suriye konusunda da Amerikalı bir diplomat, BM'nin desteklediği barış planına bağlı kalındığını ve sürecin izlenmekte olduğunu belirtti.

AVRO KRİZİ DE KONUŞULUYOR

G8 zirvesinin bir başka ana gündem maddesini de küresel ekonomi ve Avrupa ekonomisinde avro bölgesindeki borç krizi oluşturacak. Liderler bugün yapacakları beş ayrı çalışma oturumunda küresel gıda güvenliği konusunu da ele alacak.

G8 liderleri Yunanistan'da bir felaket yaşanacağı korkusunu, ülkenin Euro'yu terkedip drahmiye geçebileceği söylentileri karşısında Yunanlıların bankalardan çektikleri tasarrufların 700 milyon Euro'yu bulmasını ele alıyor.

Son olarak İspanya'dan gelen karamsar haberler de liderlerin gündeminde. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de bir kaç gün önce 16 İspanyol bankasının notunu düşürdüğünü açıklamıştı.

Fransa'da geçen Salı göreve geldikten sonra Beyaz Saray'da ilk kez Başkan Obama ile görüşen Cumhurbaşkanı François Hollande da Camp David öncesi yaptığı açıklamada, Amerikan başkanının Fransa'nın ekonomik büyümesiyle ilgili görüşlerinde yakınlık gördüğünü kaydetti.

BUGÜNKÜ OTURUMLARDA MERKEL - HOLLANDE KARŞI KARŞIYA GELECEK

Hollande ve kriz sürecinin önemli oyuncularından Almanya'nın başbakanı Angela Merkel gibi eski ve yeni bir çok lider, zirve süresince çeşitli çözümler önerecek. Hollande, seçimleri ekonomik büyümeye yoğunlaşma vaadiyle kazandı. Karşısında ise Merkel'in savunduğu sıkı bütçe disiplini var.

PUTİN MEDVEDEV'İ GÖNDERDİ

Zirveye katılmayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Dmitriy Medvedev'i gönderdi. Çin ile birlikte BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye rejimi aleyhinde karar çıkmasını engelleyen Rusya'nın üst düzey yetkililerinden Vadim Lukov, ülkesinin Suriye ile ilgili tutumunu bu zirvede de savunmaya devam edeceğini söyledi.

Amerikalı yetkililer, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bu akşam Chelasea ile Bayern Münih arasında oynanacak Şampiyonlar Ligi final karşılaşmasını Camp David'deki sinema salonunda birlikte izleyeceklerini de belirttiler.

Bu akşamki zirvenin ardından liderlerin pek çoğu Chicago'ya geçerek, Pazar ve Pazartesi günleri gerçekleşecek NATO zirvesindeki yerlerini alacak. NATO zirvesinde de ağırlıklı olarak Afganistan'ın tartışılması bekleniyor.



Bu haber 876 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,797 µs