En Sıcak Konular

Bu kez TÜBİTAK hackledi

19 Mayıs 2012 11:58 tsi
Bu kez TÜBİTAK hackledi TÜBİTAK Müdür Yardımcısı Vekili Dr. Hayrettin Bahşi, BDDK'nın talebi üzerine 2011'de 32 bankanın bilgi sistemine "hacker" gibi sızma testi yaptıklarını söyledi.

Bahşi, amaçlarının finansal sistemlerin güvenirliğini "hacker"ların bakış açısıyla test etmek olduğunu belirtti

Meclis İnternet Araştırma Komisyonu, internetin gençler, çocuklar ve aile üzerindeki etkilerini TÜBİTAK Enstitü Müdür Yardımcısı Vekili Dr. Hayrettin Bahşi'den dinledi. Komisyona siber güvenlik ve siber saldırı konusunda bilgi veren Bahşi, TÜBİTAK'ın yaptığı çalışmaları anlatırken ilginç bilgiler aktardı. Komisyonda sunum yapan Bahşi, TÜBİTAK'ta "Ulusal Bilgisayar Olaylarına Müdahale" ekibi adıyla uzman bir kadronun istihdam edildiğini söyledi. Bilişim sistem güvenliği denetlemeleri ve sızma testleri yaptıklarını ifade eden Bahşi, sistemlerin "hacker" bakış açısıyla test edildiğini bildirdi.

"32 BANKANIN BİLGİ SİSTEMİNE SIZDIK"
Bahşi, denetim ve sızma testleri kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) talebi üzerine 2011'de 32 bankanın bilgi sistemine "hacker" tekniklerini kullanarak sızma testi yaptıklarını bildirdi. Bahşi sadece finans değil sağlık, ulaştırmada da güvenliğin önemine işaret ederek bu alanlarda sızma testleri yapılması gerektiğini belirtti. Bahşi, siber güvenlikteki en zayıf halkanın kullanıcılar olduğunu belirtirken, "Hackerlar en çok kullanıcıları hedef alıyor. Birçok kullanıcıya fishing (balık tutma) yöntemiyle virüs gönderiyor. Bu virüse 5 kişi takılsa bile hacker amacına ulaşmış oluyor" dedi. TÜBİTAK yöneticisi, BTK ile birlikte 2011'de yapılan siber güvenlik tatbikatını hatırlatarak kurumların ne kadar hızlı tedbir aldıklarının görüldüğünü ifade etti. Bahşi, 2013'te de benzer tatbikatların yapılacağını bildirdi.

Evrin Güvendik / Sabah



Bu haber 1,166 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,355 µs