En Sıcak Konular

Merkel'in, referandum önerisi krize yol açtı

19 Mayıs 2012 08:54 tsi
Merkel'in, referandum önerisi krize yol açtı Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Yunanistan'da 17 Haziran'da gidilmesi kararlaştırılan seçimle birlikte Yunan halkının avroda kalmayı isteyip istemediği konusunda referandum yapılmasını önerdiği iddiası Atina'da sert tepkilere neden oldu.



Yunan siyasi partileri yaptıkları açıklamalarda, bu talebe karşı çıktı.

Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Andonis Samaras, Merkel'in önerisinin, seçim öncesi dönemde yapıldığına dikkati çekerek, yanlış zamanda ve yanlış mesaj içeren bir öneri olması nedeniyle kabul edilemeyeceğini belirtti. Samaras, avro konusundaki tercihini kanlı fedakarlıklarla savunan Yunan halkının bu konudaki seçimini kanıtlaması için referanduma ihtiyacı olmadığını kaydetti.

Sol Koalisyon SYRİZA lideri Aleksis Çipras, Merkel'in Yunan siyasi liderlere ''manda'' bir ülkeymiş gibi hitap etmeye alışkın olduğunu belirterek, Merkel'e bu hakkı, imzaladıkları taahhüt mektupları ve tavırlarıyla Samaras ve Venizelos'un verdiğini söyledi.

Çipras açıklamasında, ''Ancak, Yunan halkı 17 Haziran seçimlerinde kendisine kesin bir cevap verecek. Kemer sıkma, boyunduruk altına alınma ve onursuzluk memorandumlarına son vererek, tüm Avrupa'da ilerici gelişmelerin yolunu açacak'' ifadelerini kullandı.

PASOK'tan yapılan açıklamada, Yunanistan'da referandum yapılmasının tamamen Yunan hükümeti ve Parlamentosuna ait bir yetki olduğu belirtilerek, Yunanistan'daki asıl sorunun Avro'da kalıp kalmayacağı değil, krizden çıkması ve ülkenin Avrupa'daki eşitliğinin yeniden sağlanması olduğu kaydedildi.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) açıklamasında da, Merkel'in referandum önerisinin kabul edilemez olduğu belirtilerek, böyle bir şeyin geçici hükümet tarafından uygulanamaz olmasıyla birlikte Yunan halkına karşı yapılan bir şantaj olduğu ifade edildi.

Demokratik Sol Parti (DİMAR) ise, Merkel'in bu önerisiyle seçim öncesi dönemde Yunan halkını korkutmaya çalıştığını belirtirken, Bağımsız Yunanlılar Partisi lideri Panos Kammenos açıklamasında, ''Almanya arzu ederse kendi topraklarında referandum yapıp Avro'dan çıkabilir. Bizim böyle bir sorunumuz yok'' ifadesini kullandı.

-Almanya iddiayı yalanladı-

Diğer yandan, Alman Hükümeti, Başbakan Merkel'in, Yunanistan'a referandum önerisinde bulunduğu şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Almanya Hükümet Sözcüsü, Alman Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Merkel'in, Papulyas ile olan telefon görüşmesinde böyle bir görüşün dile getirildiği iddialarını şiddetle ret ettiğini belirterek, ''Bu konudaki haberler doğru değil'' dedi.

Yunan medyasındaki haberlerde ise, Merkel ile Papulyas arasındaki telefon görüşmesinde her iki tarafın da tercüman kullandığı, dolayısıyla yanlış anlaşılma olabileceği belirtildi.

Bu haber 1,006 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,253 µs