En Sıcak Konular

Babacan, İtalyan kökenli işadamlarına Türkiye'yi anlattı

18 Mayıs 2012 21:27 tsi
İtalyan kökenli işadamları ile bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin, bölgesinde merkez üs haline geldiğine işaret etti. Babacan, New York'ta bir araya geldiği işadamlarına Türkiye'nin yatırım yapılabilecek en iyi ülkelerden biri



Türkiye'nin yalnızca ekonomik gelişmesinden değil demokratik alanda aldığı yoldan da bahseden Babacan, Avrupa Birliği üyelik hedefinin de kendileri için stratejik bir seçim olduğuna işaret etti. Babacan konuşmasında neden Türkiye'ye yatırım yapılabileceğini anlatırken, hem ülke içindeki atmosfere dikkat çekti hem de Türkiye'nin uluslararası alanda geldiği konuma işaret etti.

Türkiye'nin Batı ile olan ilişkilerine verdiği önemin yanı sıra Doğu'yu da ihmal etmediği mesajını veren Babacan, "Türkiye, Afrika Birliğini stratejik partner olarak ilan etti. Yine Türkiye'nin Arap Birliği ile özel bir bağı var." diye konuştu.

Türkiye'nin Kuzey Afrika'dan Ortadoğu'ya kadar bugün büyük değişimlerin eşiğinde olan ülkeler üzerinde etkisi olduğunu dile getiren Babacan; Libya, Mısır, Tunus, Suriye, Bahreyn gibi ülkelerde yaşanılan büyük değişimin sürdüğünü kaydetti. Her ülkede yaşanan değişim sürecinin kendine has özellikleri barındırdığına işaret eden Babacan, Türkiye'nin yaşanan bu büyük değişime etkide bulunduğu; sosyal, ekonomik, politik alanlardaki tecrübelerini bu ülkelerle paylaşmaya açık olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin evrensel değerlerin yanı sıra barışın, istikrarın sürdürülebilmesi için çaba sarf ettiğine işaret eden Babacan, AB üyelik müzakerelerinin kolay olmadığı ancak bunun ülke içindeki değişimin de itici gücü olması açısından büyük önem verdiklerini ifade etti.

Türkiye ile İtalya arasında her alanda çok iyi ilişkiler olduğunu anımsatan Babacan, "Bizler müttefikiz, partneriz, yüksek düzeyli stratejik işbirliğimiz var. İtalya, bizim AB üyelik sürecimizi desteklemeye devam etmekte." dedi.

New York'ta iki gün süreyle devam edecek olan Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde gerçekleştirilen "2012 Yılında Dünya Ekonomisi ve Maliyesinin Durumu" konulu Yüksek Düzeyli Tematik Toplantıya katılmak için geldiğini hatırlatan Babacan, Euro bölgesinde devam eden krizin aşılabilmesi için cesur adımların bir an önce atılmasının önemine işaret etti.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR

2008-09 yıllarında birçok ülke krizi aşabilmek için piyasaya mali yardım yaptığı dönemde Türkiye'nin mali yapıyı güçlendirici politiklar uyguladığını belirten Babacan, Türk ekonomisinin 2010'da yüzde 9,2, 2011'de 8,5 oranında büyüdüğünü ve özel sektörün de buna bağlı olarak geliştiğini söyledi. "Bu hızlı büyüme elbette yeni istihdam alanlarının da açılmasını sağladı. Kriz döneminden 2011 yılı sonuna kadar 3,7 milyon insana iş imkanı sağlandı." diyen Babacan, halkın alım gücünün arttığını, özellikle orta sınıfın güçlendiğini aktardı. Orta sınıfın genişlemesi sonunda iç piyasanın çok canlandığını aktaran Babacan, artık Türkiye'de günlük geliri bir-iki dolar olan insan bulunmadığını ifade etti.

Türk hükümeti olarak özel sosyal girişimciliği desteklediklerine işaret eden Babacan, bu yardımın insanları tembelliğe değil daha fazla üretmeye teşvik ettiğini söyledi.

İstanbul'u uluslararası finans üssü yapmak arzusunda olduklarını aktaran Başbakan Yardımcısı Babacan, bunun içinde gerekli adımları attıklarını hatırlattı. İstanbul'un şimdiden merkez haline geldiğini belirten Babacan, "Şimdiden birçok çok uluslu şirketler, uluslararası finans kuruluşları İstanbul'u üs olarak seçmiş durumda." dedi. Babacan, bu firmalar arasında IFC, Coca Cola, Microsoft gibi firmaları saydı. İstanbul'u bölgesel merkez olarak seçen firmaların Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kafkasya, Orta Aysa ile Balkanlara kolayca ulaşabileceğini aktaran Babacan, bu kurumların lojistik ihtiyaçlarını da rahatça giderebildiklerini aktardı.

Basına açık olan oturumun dışında Babacan, toplantıya katılan onlarca işadamı ile daha sonra baş başa görüştü. Yarın Türk Günü Yürüyüşü'ne de katılacak olan Başbakan Yardımcısı Babacan, aynı gece THY'ının tarifeli uçağı ile Türkiye'ye dönecek.

(CİHAN)

Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,537 µs