En Sıcak Konular

Esed'in nüfuzlu Türk politikacıları kim?

18 Mayıs 2012 16:51 tsi
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Türkiye'de irtibatta olduğu 'nüfuzlu politikacılar' kim?

Suriye diktatörü Beşşar Esed, altı ay aradan sonra ilk kez Rus televizyonunda ekran karşısına çıktı. Rossiya 24 kanalına verdiği mülakatta, ülkede artan olayların Türkiye ve diğer komşularını da etkileyeceğini dile getirdi.

“TÜRK POLİTİKACILAR FANTEZİ KURUYOR”

Başbakan Erdoğan’ın, Suriye topraklarında tampon bölge oluşturulması ve Suriye yönetiminin değişmesi gerektiği yönündeki çağrılarının Türkiye için nasıl çıkar sağlayabileceğinin sorulması üzerine Esed şu yanıtı verdi:

“Onların hiçbir çıkarı yok. Sıkı temas halinde olduğumuz diğer nüfuzlu Türk politikacılardan edindiğimiz bilgilerden yola çıkarak şunu söyleyebilirim, Türkiye’nin böyle bir niyeti yok. Bazı Türk siyasi yetkililer aşırı şekilde fantezi kuruyor. Görüştüğümüz Türk yetkililerin çoğu Suriye’deki durumu gayet iyi biliyor, olumlu ve olumsuz yönünü de. Onlar Suriye’deki herhangi bir gelişmenin dolaylı veya doğrudan Türkiye’yi de etkileyeceğinin farkında.”

Herhangi bir kaosun Türkiye dahil Suriye’ye komşu olan ülkelerde ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Esed, “Çünkü biz komşuyuz. Onlar bunu gayet iyi biliyor. Ama dediğim gibi bazı Türk politikacılar fantezi kuruyor, kendilerini akıllı zannediyor” diye konuştu.

“TÜRKİYE MUHALİFLERE SİYASİ DESTEK VERİYOR”

Kaçak silah sevkiyatı ile ilgili muhabirin ısrarlı sorularına yanıt veren Suriye lideri, “Şunu bilmenizi isterim, ne Suriye ne de komşu ülkeler kaçak silah sevkıyatını kontrol altına alamıyor. Silahların çoğu Lübnan ve Türkiye’den geliyordu. Ama bu ülke yönetimlerinin kaçak silah sevkıyatına yardımcı olduklarına dair elimizde kanıt yok” dedi. Muhabirin, “Anlaşılan Türkiye muhalefete yardım ediyor” yorumuna da cevap veren Esed, şu ifadeleri kullandı: “Siyasi olarak evet. Bazı siyasi yetkili ve kurumlar bu faaliyetle meşgul oluyor. Başkalarına gelince, onların muhalefete yardım ettikleri hususunda kanıtımız yok.”

ORDULARINI ÇEKMİŞMİŞ; ŞEHİRLERİ BOMBALAYAN TANKLAR MUHALİFLERİN Mİ?

BM gözlemcilerinin ülkeye gelmesinin ardından şiddet olaylarının arttığını ileri süren Esed, utanmadan “Ordularımızı çektik. Terör saldırıları da hızlı bir şekilde arttı” yalanına sarıldı.

EL KAİDE ÜZERİNDEN BATI’YA GÖNDERME

Rusya ve Çin’in desteğinin olmaması durumunda tüm bölgenin kaosa sürükleneceğini belirten Esed, “Oluşturulan terör, Avrupa’yı da etkileyecek. Orası bizim coğrafyamızdan uzak değil. Eğer Suriye’de kaos ekerseniz, bu, doğrudan bunu destekleyenleri de etkiler” uyarısı yaptı.

Esed, ülkede ordunun El Kaide ile dışarıdan gelen “terörist” gruplarla savaştığını ve bunlara karşı asla merhametli olmayacaklarını belirtti.

Ellerinde Suriye ordusuna karşı savaşırken yakalanan yabancı ülke vatandaşları olduğunu, dünya kamuoyu ile bunları paylaşacaklarını vurgulayan Esed, “Onların birçoğu öldü. Bazıları da yakalandı. Bunları dünyaya göstereceğiz” dedi.



Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,581 µs