En Sıcak Konular

Küresel piyasaları sarsacak haber

18 Mayıs 2012 16:30 tsi
Ekonomik kriz içindeki Yunanistan'ın Euro'da mı kalacağı yoksa eski milli para birimi Drahmi'ye dönüp dönmeyeceğine dair tartışmalara son noktayı Almanya'nın ciddi gazetelerinden Die Welt koydu.

Die Welt internet sitesinde verdiği haberle dünyanın en büyük özel para basım şirketi "De la Rue"nin Yunan Drahmisi basımı için hazırlıklara başladığını duyurdu. Gazete ayrıca, ilk kez bir AB yetkilisinin de Yunanistan'ın Euro'dan çıkması için olağanüstü durum çalışmaları yapıldığını açıkladığını da yazdı...Bu şok gelişmeler üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas'ı telefonla aradı. İki liderin görüşmesinde Yunanistan'daki siyasi ve ekonomik belirsizlik nedeniyle ülkenin Euro'dan çıkması durumunda bunun diğer AB ülkelerine ne şekilde yansıyabileceği konusunun görüşüldüğü öne sürüldü.

Bu arada uzmanlar 1 Euro'nun yaklaşık 1500 Drahmi'ye denk gelmesinin beklendiğini söylediler.

Yaklaşık iki yıldır borç kriziyle boğuşan Yunanistan 17 Haziran'da yeni bir seçime hazırlanıyor. Yeni kurulacak hükümetin ise Yunanistan'ın euroda kalıp kalmayacağına yönelik nihai kararı verecek. Hükümetten bu yönde çıkacak kararın küresel piyasalarda büyük bir şok etkisi yaratması bekleniyor.

Diğer yandan Yunanistan'ın eurodan çıkması durumunda yoğun bir drahmi talebi yaşanacak ve Yunanistan'daki darphaneler yoğun talebi tek başlarına karşılayamayacaklar. Bu durumda da De La Rue gibi küresel ticari darphanelerin devreye girmesi gerekecek.

Finansal danışmanlık şirketi Panmure'ün analistlerinden Paul Jones, "Eğer Yunanistan eurodan çıkmaya karar verirse, bunun bir gecede olmayacağına dikkat edilmeli. Bununla birlikte piyasada dolanacak yeni banknotlara ihtiyaç duyulacak" dedi.

AVRUPA BİRLİĞİNDEN İLK RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

Reuters haber ajansı, AB'nin ticari işlerinden sorumlu üyesi Karel de Gucht, Cuma günü yayınlanan bir röportajda Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan'ın eurodan çıkma olasılığına yönelik acil durum senaryoları hazırladığını belirtti.

Değerlendirme, bir AB yetkilisinden ilk kez Yunanistan'ın ortak para birliğinden çıkma olasılığı üzerine konuşması açısından çok önem taşıyor.

Bugüne kadar Yunanistan'ın eurodan çıkacağına yönelik bir dizi spekülasyon ortaya çıksa da, bu söylentiler bugüne kadar temellendirilemedi.

Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,023 µs