En Sıcak Konular

Suriyeli aktivist idama mahkum edildi

18 Mayıs 2012 16:29 tsi
Suriye'de yönetim karşıtı olayların başlamasından bu yana ilk kez bir aktivist idama mahkum edildi...

El Arabiya'nın haberine göre, Suriye İnsan Hakları Savunma Birliği, 30'lu yaşlarındaki mühendis Muhammed Abdülmevla El Hariri'nin askeri mahkeme tarafından idama mahkum edildiğini açıkladı.

Örgütten yapılan açıklamada, "vatana ihanet ve dış unsurlarla temaslarda bulunmak" suçudan El Hariri'nin, tutuklandığı 16 Nisan'dan bu yana işkenceye maruz kaldığı ve ifadesinin işkence altında alındığı belirtildi.

Açıklamada, El Hariri'nin, uluslararası Af Örgütü'nün bir dönem "Suriye'nin kara deliği" olarak nitelendirdiği Seydnaya askeri cezaevinde tutulduğu kaydedildi.

Örgüt, Suriyeli yetkililerden, El Hariri'nin cezasının iptal edilmesini, uluslararası toplumdan da "güvenlik güçleri ve rejim yanlısı milisler tarafından yapılan şiddet, öldürmeler ve işkencenin durdurulması için müdahale etmesini" istedi.

El Hariri, ülkenin güneyinde bulunan Dera vilayetindeki güvenlik ve insani durumun korkunç olduğunu söylediği El Cezire mülakatının ardından tutuklanmıştı.

Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, yönetim karşıtı olayların başlamasından bu yana hükümetin muhaliflere karşı yürüttüğü operasyonlarda 25 binden fazla kişinin tutuklandığını bildiriyor.

Suriye'de Hristiyan köyü vuruldu: 2'si çocuk 3 kişi öldü

Suriye'de Esed yönetimine bağlı ordunun Hristiyanların yaşadığı Humus'un ed-Damiyna Şarkiyya köyünü tanklarla bombalaması sonucu 2'si çocuk 3 kişi öldü.

Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), Esed yönetimine bağlı ordu birliklerinin, Humus'un güneyinde bulunan ed-Damiyna Şarkiyya köyünü tanklarla bombaladığını, olay da üç sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de aynı köye ait tarım arazilerinin ordu birlikleri tarafından ateşe verildiğini belirtti.

 Katoliklerce kutsal kabul edilen Aziz Georgius kabri ve kilisesi, bombardımana hedef olan ed-Damiyna Şarkiyya köyünde bulunuyor.

AFAD: Ülkemizde toplam 22 bin 778 Suriye vatandaşı bulunmaktadır

ANKARA (AA) - 18.05.2012 - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Türkiye'de 9 çadır kent ve 1 konteyner kentte 22 bin 778 Suriye vatandaşı bulunduğunu bildirdi.

AFAD'tan yapılan yazılı açıklamada, , Hatay'ın Altınözü ve Yayladağı ilçelerinde 2'şer, Reyhanlı, Apaydın, Karbeyaz'da 1'er, Şanlıurfa Ceylanpınar ve Gaziantep İslahiye'de 1'er olmak üzere toplam 9 çadır kent ve Kilis'te 12 bin kişilik 1 konteyner kent kurulduğu belirtildi.

Açıklamada, geçen yılın Nisan ayında Suriye'de başlayan iç karışıklıklar nedeniyle nüfus hareketlerine yönelik olarak bugüne kadar Türkiye'ye gelen 40 binden fazla Suriye vatandaşı için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 4 ilde kurulan kamplarda 1 yılı aşkın süredir, her türlü insani yardım ihtiyacının karşılandığı ifade edildi.

AFAD'ın koordinasyonunda; ilgili kurum ve kuruluşlarca çadır kentlerde ve konteyner kentte barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetlerin verildiğine yer verilen açıklamada, konteyner kent ve çadır kentlerde her türlü koordinasyonun yine AFAD tarafından sağlandığı ifade edildi.

AFAD'ın gönderdiği ödeneklerle kurulan kamplarda; okul, cami, ticaret, polis ve sağlık merkezi, basın brifing birimi, çocuk oyun alanları, televizyon izleme üniteleri, su deposu, arıtma merkezi, trafo ve jeneratör gibi donatıların da yer aldığının aktarıldığı açıklamada, konteyner kent ve çadır kentlerde; günlük 3 öğün sıcak yemek verilmeye devam edildiği belirtildi.

Hatay'da kurulan çadır kentler ile Kilis'teki konteyner kentte Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye Temsilcisi Kofi Annan başta olmak üzere, yerli ve yabancı çok sayıda üst düzey yöneticinin incelemelerde bulunduğu ifade edildi.

Dün ve bugün 262 Suriyelinin daha Türkiye'ye geldiği, 64 kişinin ise kendi isteğiyle geri döndüğü bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bugüne kadar ülkemize toplam  42.560  Suriye vatandaşı giriş yapmıştır. Bugüne kadar toplam 19.782 Suriye vatandaşı ülkesine dönmüştür. Bugün itibariyle;  Hatay'da 6.518,  Gaziantep'te (Nurdağı-İslahiye) 6.345, Kilis'te 9.208 ve Şanlıurfa'da (Ceylanpınar)  668 olmak üzere toplam 22.739 Suriye vatandaşı ülkemizde barındırılmaktadır.    

Ayrıca, 12'si refakatçi, 27;si hasta ve yaralı olmak üzere toplam 39 kişi hastanede bulunmaktadır.  

Hastanedekilerle birlikte ülkemizde toplam 22.778 Suriye vatandaşı bulunmaktadır.''

Açıklamada, Hatay'daki çadır kentlerde oluşturulan 35 sınıfta okul çağındaki 420'si kız, 385'i erkek olmak üzere toplam 805 Suriye vatandaşına okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verilmeye devam edildiği, Kilis'teki 4 bin 251 Suriyeli çocuk ve gencin eğitim ve öğretime başlatıldığı da bildirildi.

(AA)

Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,564 µs