En Sıcak Konular

Kaplan, Uludere olayında hükümeti suçladı

18 Mayıs 2012 14:06 tsi
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Uludere olayının siyaseten sorumlusunun, Hükümet ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu iddia etti.

Kaplan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, ''Uludere'de toplu bir katliam yaşandığını'' iddia ederek, insanlık suçlarında zaman aşımı olmadığını söyledi.

''Saldırıda hala hangi insansız hava aracının kullanıldığı'' sorusunun cevabının olmadığını belirten Kaplan, Hükümet ve Genelkurmay Başkanlığı'nın McCarthizm zihniyetiyle hareket ettiğini öne sürdü.

Kaplan, Hükümet, Genelkurmay ve komutanlarla ilgili soruşturmaları ve Yüce Divan'daki yargılamaları Yargıtay Başsavcılığı'nın yaptığını anımsatarak, bu konuda ilgili bakanlık, Hükümet ve Genelkurmay Başkanlığı'nın sorumluluğu sözkonusu olduğu için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmayı başlatması gerektiğini söyledi.

''Artık birilerinin Meclis'e ve adalete hesap vermesi gerekiyor'' diyen Kaplan, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı'nın görevinin denetim yapmak olduğunu, yorum yapmak olmadığını ifade etti. Kaplan, Pentagon sözcüsünün ''haberin nasıl sızdırıldığını bilmiyoruz'' diyerek Genelkurmay'ın yaptığı açıklamayı yalanladığını savundu.

Uludere'deki olay ile ilgili 144 gündür delilerin karartıldığını, soruşturmanın ötelendiğini, gerçeklerin gizlendiğini iddia eden Kaplan, ''İnsanlık suçu katliamı karşısında siyaseten sorumlu olan Hükümet ve Başbakan, ulusal yargıyı bu şekilde etkilediği zaman ulusal üstü yargının harekete geçmesi kanallarını da güçlendirmiş oluyor. Böylesi bir Başbakan, yarın Türkiye Cumhurbaşkanı olmaya kalkarsa, El Beşir gibi, verdiği tutuklama kararlarıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'yle karşı karşıya kalması da kaçınılmazdır'' sözlerini sarf etti.

Şırnak'ta AK Parti yöneticisinin öldürülmesine değinen Kaplan, ''Bunun arkasında BDP varmış gibi göstermek yanlıştır'' dedi.

Kaplan, ''Başbakan'ın; 'Diyarbakır'ı, Van'ı, Şırnak'ı istiyorum' demeye başlaması bu saldırıların da nedenlerini iyi açıklıyor. Potamyalı bir Başbakan, Mezopotamya'nın fethine çıkıyor. Böylesi bir seçim yarışı olabilir mi? Şırnak'ı istiyorsunuz, havanızı alırsınız oradan'' diye konuştu.

''Genelkurmay'ı katliamın sorumlusu olarak görüyoruz''

Kaplan, bir soru üzerine, yargıya ve özel yetkili mahkemelere güvenmediklerini belirterek, ''Genelkurmay'ın 1990'lı yıllarda yaşanan binlerce köyün yakıldığı ve faili cinayetin işlendiği olaylardan sonra AİHM'de mahkum olması karşısında, kimse bizi, Hükümetin emri altına girmiş AKP'li gibi davranan Genelkurmay Başkanı'na inandırmaya zorlamasın, yeltenmesin. Biz güvenmiyoruz, inanmıyoruz, bu katliamın sorumlusu olarak görüyoruz ve yargının önüne çıkmasını istiyoruz'' dedi.

Başka bir soru üzerine ise Kaplan, Türkiye'nin sahibi olduğu söylenen heronların ve pradatörlerin yazılımının Türkiye'nin elinde olmadığını iddia etti.

O yazılıma İsrail ve Pentagon'un istediği gibi müdahale edebileceğini ifade eden Kaplan, ''İpler kimin elinde ona bakacaksınız, ip kimin elindeyse o oynatır'' diye konuştu.

AA



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,658 µs