En Sıcak Konular

ABD, 'esir kampları' planlıyor

18 Mayıs 2012 14:06 tsi
Kitlesel tutuklamalar üzerine sızdırılan bir belge ABD ordusunun binlerce insanı gözaltı kamplarında tutmak üzere planlar yaptığını ortaya çıkardı.

ABD ordusunun yabancı ülkelerdeki işgaller sırasında ya da Amerikan topraklarında yaşanacak "olağanüstü bir durumda" kitlesel gözaltılar yapmayı ve bu insanları özel kamplarda hapsetmeyi planladığı belgelendi.

İnternette yayınlanan 326 sayfalık bir askeri rapor, yabancı ülkede "militanları yakalama," Amerikan topraklarında büyük bir terörist saldırı ya da doğal felaket durumunda bu seçeneğin en iyi uygulama olduğunu savunuyor.

ABD vatandaşlarının hapsedilmesine yönelik referansların özellikle internet üzerinden organize olan siyasi muhalefete karşı oluşturulduğu iddia ediliyor.

Press Medya'da yer alan habere göre, bahsedilen rapor, "Tutuklu Rehabilitasyon Programları" "Yakalama, Gözaltına Alma ve İlk Gözlem", "Tutuklu Takibi", "Büyük Gözaltı Tesisi", "Stratejik Gözaltı Tesisi" başlıkları ile Şubat 2010 tarihli bir ordu operasyonları kılavuzu.

Kılavuzun ilk Vietnam Savaşı sonrası gündeme getirildiğine ve Amerika Birleşik Devletleri'nin onbinlerce Vietnam ve Kamboçya mültecisine yönelik planlama çerçevesinde yazıldığına dikkat çekiliyor. Kılavuzun Irak ve Afganistan'da karşılaşılan senaryolar dahil edilerek yeniden yazıldığı bildiriliyor.

PSİKOLOJİK SAVAŞ

"FM 3-39,40" belgesi, binlerce insanın belirli bir alanda kontrolünü sağlamanın, onları gözaltında tutmanın yollarını anlatan bir rehber olarak tasarlanmış.
Rehberde, hükümetin "yerli aşırılar ve radikaller için" bir polis devleti ilan etmenin yöntemlerinin anlatıldığı, ancak ABD topraklarındaki Amerikan vatandaşları için bu yöntemlerin tam olarak nasıl uygulanacağının belirtilmediği kaydediliyor.

Ordu kılavuzunda geniş olarak tutuklu topluluklara yönelik "uzlaşmaz tutumları azaltmak veya kaldırmak" amaçlı psikolojik operasyonlar da tartışılıyor.

Bu yöntemlerde onbinlerce kişinin kamplarda tutulduğu Irak'taki gözaltı tesislerinden "alınan dersler" yansıtılıyor.

Belgede Katrina kasırgası sonrası uygulanan tedbirlere, muhbir ve gizli operasyonların kullanımına ve Yurtseverlik Yasası'na atıflar da bulunuyor.



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,680 µs