En Sıcak Konular

Eymür'den flaş açıklamalar

18 Mayıs 2012 12:42 tsi
Eymür'den flaş açıklamalar MİT eski müsteşarı Mehmet Eymür, Gazeteci Sevilay Yükselir'in moderatörlüğünü yaptığı programda soruları yanıtladı...

A Haber'de yayınlanan ve Gazeteci Sevilay Yükselir'in moderatörlüğünü yaptığı %100 Siyaset programında MİT eski müsteşarı Mehmet Eymür konuk olarak katıldı. Programda Yeni Asır Gazetesi Yazarı Hüseyin Kocabıyık ve Hürriyet gazetesi yazarı İsmet Berkan'da soru sordu. 28 Şubat'ta yaşananları değerlendiren Eymür; "Bir takım şeylerin soruşturulması ve aksaklıkların giderilmesi, devletin yapması gereken şeylerden biri. Şu anda yapılanlar gayet doğal." dedi.

MİT'TE KÖTÜ NİYETLİ İNSANLAR VARDI

Eski Müsteşar Mehmet Eymür; "MİT 12 Eylül'de darbe olacağını siyasi iktidara haber vermedi ayrıca 28 Şubat'ta da siyasi iktidarı uyarmadı. Bu MİT'in Anayasaya biraz mugayır davrandığını yasal konumuna aykırı davrandığını göstermez mi?" sorusu üzerine; "Ben eskiden beri MİT'in denetim altında olması gerektiğini söylerim. Siz birini tayin ediyorsanız eğer iyi niyetli bir insansa o iyi şeyler olur ama kötü niyet olursa kötü olur. MİT'te kötü niyetli insanlar da vardı. 28 Şubat'ta insanlar fişlendi. İstanbul'da sosyeteyi bile fişlemişlerdi. 28 Şubat'ta irtica tehlikesi olabilirdi de olmayabilirdi de. Bide bu işin mimarları o kadar güzel provoke ederlerki toplumu bir bakarsınız facianın ortasında oturuyorsunuz. Devletin görevi itmek değil kazanmak olmalıydı. O dönem hep ittiler."

VURAL BERKAY'IN ÖLÜMÜ

Albay Vural Berkay'ın ölümüyle ilgili çarpıcı açıklamalar yapan Eymür; "Çevik Bir Genelkurmay Başkanı konuşurken komutanım bir dakka diyip konuşabilen biriydi. Pek askeriyede gördüğümüz şeyler değildi bunlar. Çevik Bir'in askeriyede belli bir ağırlığı vardı. Çetin Saner paşaya gittiğim zaman masasında Çevik Bir'in resmi duruyordu. Çevik Bir Cumhurbaşkanı olmak istiyordu."

Vural Berkay'ın tatbikatta ölümü ile ilgili birşeyler yazmıştınız bildiğiniz birşey varsa paylaşın demesi üzerine Eymür; "O dönemde Berkay, Kıvrıkoğlu'nun arkasında oturuyordu. Sonra birden çadırda otururken sesler geliyor telaşlar oluşuyor bayıldı falan diyorlar. Bir kargaşa oluyor ve neticede M16'dan atılan bir mermiyle şehit oluyor. O dönem özel harpçilerin silahına baktılar ama bir netice alınamadı."

KURŞUN KIVRIKOĞLU'NA GELSEYDİ

Eğer o kurşun Kıvrıkoğlu'na gelseydi Genelkumay Başkanı sırası değişecekti. Herhalde Çevik Paşa'nın işine yarayabilirdi. Amerika'da bir bayan vardı bana demiştiki muhakkak Çevik Bir Genelkurmay Başkanı olacaktı diyordu. Belkide ondan böyle bir intiba edindim.

Vural Berkay'ı vuran kişilerin Malatya'da düşen Casa uçağındaki ekip olduğu ve aynı ekibin Gaffar Okkan suikastını da yaptıkları ve o yüzden o ekibin bir şekilde yok edildiği söylendi. Yani Düşen uçaklarla ilgili normal bir düşme olmadığı söyleniyor.

YEŞİL KABİLİYETLİ BİR ADAMDI

Size samimiyetle söyleyeyim Yeşil çok kabiliyetli bir adamdı ve Yeşil gibi binlerce adam var Türkiye'de bilinen veya bilinmeyen. Şimdi yeşil ne yapmış? Devlet görev vermiş şunu öldür demiş öldürmüş. Bizimle çalışırken hiç bir sabıkası yoktu. Mesut Yılmaz saldırısında Lübnan'daydı. Hanefi Avcı gazetecileri çok yönlendirir çok günahı var Hanefi'nin. Ben Mesut Yılmaz'a faillerinin isimlerini de verdim ve affetti. Yeşil'in sağ olduğunu zannetmiyorum. Çünkü ciddi bir araştırma yaptım. Arabasını Bahçelievler'de terk edilmiş olarak bulduk. Tanıyanlara da sorduk herhangi bir sonuca ulaşılamadı.

Ben Yeşil'e asla Abdullah Öcalan'ı öldür demedim. Yeşil öldürdüğü insanları kendi için değil devlet için öldürdü. Kimse devletin üstünde değildir. MİT her türlü insanı devletin gayeleri için kullanır. Yeşil gibi insanların MİT'te yaptıkları kanunlara istinaden yapılan talimatlara uygun çalışmalardı. MİT'te çok gazeteci olduğu muhakkak. Benim dönemimde de çalışanlar oldu tabi.

1 MAYIS'TA MİT'İN ROLÜ VAR MIYDI?

MİT'in 1977 olayıyla hiç bir ilişkisi yok ama Polisin tertibatında hatalar olduğunu söyleyebiliriz. Ben ve benim yanımdakiler tepeden olayı görmek için bulunduk. Sonra polis geldi bizi ıslattı dövdü ve bıraktı.

MEHMET AĞAR YANLIŞ YOLLARDAN GEÇTİ

Mehmet Ağar'ı hala severim kendisine olanlara da üzüldüm tabi ama ziyaretine gitmem. İki mehmetin kavgası olayından rahatsız oluyorum. İkimizin arasında bir makam kavgası olmadı. Ben kavgayı görevim doğrultusunda yaptım şahsi bir kavgamız olmadı. Ben ona "Doğru yolda değilsin" dedim ama o çok yanlış yollardan geçti.

ABDULLAH ÇATLI'YLA GÖRÜŞTÜM

Abdullah Çatlı'nın MİT adına çalışıp çalışmadığını bilemiyorum. Emekliyken konuşmuştum kendisiyle. "Siz niye bizim aleyhimizdesiniz." dedi. Ben de ülkücelere sempatisi olan birisiyim ama ülkücülerin uyuşturucu kaçakçılığı yapması hiç hoş değil dedim. Biraz münakaşa ettik ama tatsızlık çıkmadı.

zaman

Bu haber 1,311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,631 µs