En Sıcak Konular

Çiçek: Bir kapı kapanır bin tane kapı açılır

18 Mayıs 2012 11:58 tsi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin ''Bir kapı kapanır bin tane kapı açılır. Türkiye için çok kapı var. Bir yere takılıp kalmanın bir anlamı da yok'' dedi.

Çiçek, Üsküp'te AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Uluslararası Balkan Üniversitesi'ni ziyaret etti.

Burada öğrencilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, Anayasa değişikliğini bu yılın sonuna bitirme hedefinde olduklarını belirtti.

Anayasa yapımının kolay bir iş olmadığını ifade eden Çiçek, ''Anayasa değişikliği devlet hayatı bakımından en zor işlerden birisi'' dedi.

Bir öğrencinin ''Beşşar Esed'in 'terör Türkiye'yi de vurur' açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Çiçek, diğer ülkelere nazaran Suriye'nin Türkiye'nin komşusu olduğunu, oradaki her gelişmenin bir başka ülkeden daha çok Türkiye'yi ilgilendirdiğini vurguladı. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'nin Suriye'den beklentisi açıktır. Bu kadar sene diktatörlükle yönetilen bir ülkede halkın talepleri var. Bunların karşılanması lazım. Türkiye dostça, kardeşçe ve komşuluğa yakışan bir tarzda daha Libya'daki, Tunus'taki olaylar başlamadan çok evvel Suriye'nin bir kısım adımlar atmasını, reformlar yapmasını, halkın taleplerini dikkate almasını söyledi. Ancak buna rağmen iş bu noktaya geldi. Şu an kendi halkına karşı top, ağır silahlar kullanan ve her gün insanların hayatını kaybettiği sürece girdi. Türkiye'nin arzusu; bu sürecin bir şekilde sonlanması ve halkın taleplerinin dikkate alındığı bir dönemin başlamasıdır. Bunun için uğraşıyor, gayret sarf ediyor. Bu işlerde hemen netice almak kolay değil. Siyasi sosyal olaylarda kestirme yol yok. Türkiye sabırla komşuluğa, dostluğa yakışan, kardeşliğe yakışan telkinlerini, tavsiyelerini sürdürmeye devam ediyor. Yapılan açıklamaları da Türkiye eğer cevap vermeye değer buluyorsa, cevabını verir.''

- ''Önce kendimiz için yapalım'' -

Bir soru üzerine, Türkiye'nin Makedonya'nın AB üyeliğini istediğini belirten Çiçek, Türkiye'nin AB'ye üye olmasının hem AB'nin hem Türkiye'nin yararına olduğunu kaydetti.

''AB'ye üye olamadığımız takdirde de dünyanın sonu değildir'' ifadesini kullanan Çiçek, ''AB değerleri önemli değerlerdir. İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, adil, şeffaf, hesap verebilir bir devlet dahil olmak üzere...'' dedi.

Türkiye'nin, bu reformları ne kadar erken hayata geçirebilirse, AB üyesi olsa da olmasa da bunun Türkiye'nin yararına olduğunu anlatan Çiçek, ''Çünkü bu yaptıklarımızı bizim en önce kendimiz için yapmamız lazım. Falanca ülkenin hatırına filanca yere girmek adına değil'' diye konuştu. Çiçek, şunları ifade etti:

''Türkiye epey mesafe aldı, onu kabul etmek lazım. Daha yapılacak iş var, anayasa bunlardan bir tanesidir.

Bugünden yarına şartlar değişecektir. Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkanlar yarın 'Türkiye de olsun' diyecektir. Dünyada her şey çok hızlı değişiyor. Biz işimize bakalım. Milli gelirimizi artırmaya, demokrasimizi ileri standartlara getirmeye, devleti daha etkin hale getirmeye, halkın refahını artırmaya bakalım.

Türkiye'nin AB üyeliği önemli bir olaydır ve bu herkesin yararına olacaktır. Çok fazla 'şu ihtimal, bu ihtimal' üzerinde durmaya gerek yok. Bir kapı kapanır bin tane kapı da açılır. Türkiye için çok kapı var. Bir yere takılıp kalmanın bir anlamı da yok.''

Kaynak: AA



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,416 µs