En Sıcak Konular

Kritik Nato zirvesine Gül de katılıyor!

18 Mayıs 2012 11:24 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, 20-21 Mayıs'ta Chicago'da düzenlenecek, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılacak. Zirvede Malatya Kürecik'te kurulan füze kalkan sistemiyle ilgili, Balistik Füze Savunma Sistemi'nin "ara yeteneğinin" ilan edilmesi b

Zirvede Türkiye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da yer alacağı bir heyetle temsil edilecek.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; zirve marjında NATO Devlet ve Hükümet Başkanlarının iştirak edeceği bir çalışma oturumu ile çalışma yemeği düzenlenecek. NATO'nun ISAF harekatına katkıda bulunan ülke liderleri ile ilgili uluslararası kuruluş temsilcileri Afganistan konulu toplantıda bir araya gelecek ve bazı ortaklarla bir toplantı gerçekleştirilecek. Ayrıca, NATO Dışişleri ve Savunma Bakanları için ayrı çalışma yemekleri düzenlenecek.

GÜNDEMDE FÜZE KALKANI PROJESİ VAR

Açıklamada İttifak'ın gündemindeki öncelikli konuların görüşülmesi ve bunlara ilişkin bazı önemli kararların alınmasının beklendiği belirtildi. Zirve gündeminde yer alan öncelikli konular, Savunma Paketi ve Akıllı Savunma, Balistik Füze Savunma Sistemi, İttifak'ın Caydırıcılık ve Savunma Yapısının Gözden Geçirilmesi (DDPR), ortaklıklar ve Afganistan.

Chicago Zirvesi'nde NATO'nun Balistik Füze Savunma Sistemi'nin "ara yeteneğinin" ilan edilmesi bekleniyor. Bakanlık açıklamasında söz konusu kararın temel amacının küresel balistik füze yayılmasının beraberinde getirdiği risk ve tehlikelerin bertaraf edilmesi ve her bir müttefikin güvenliğinin ve savunmasının sağlanması olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, "Bu çerçevede, ülkemiz Malatya/Kürecik'te bir erken uyarı radarına ev sahipliği yaparak İttifak dayanışması temelinde önemli katkı sağlamıştır." denildi.

Dünkü Zaman gazetesinde yer alan haberde; kritik zirvede ilan edilmesi beklenilen balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirilmesi projesiyle çok katmanlı olan, kara ve deniz unsurlarının bulunduğu bu savunma sistemi temelde 4 aşamadan oluştuğuna dikkat çekildi.

Birinci aşama erken uyarı radarlarının Malatya Kürecik'e konuşlandırılması iken, ikinci aşamayı 2015'te Romanya'ya konuşlanacak unsurlar, üçüncüyü 2018'de Polonya'ya konuşlanacak unsurlar oluşturuyor. Son aşamada ise füze savunma sistemi yerleşiminin 2020'de tamamlanması öngörülüyor. Sistemin komuta merkezi Almanya'daki Rammstein üssünde olacak. Türkiye'nin tam söz hakkı olacağı, ana karargâhta general seviyesinde bir yetkili görevlendirilecek. Türk yetkililer bu sistemin ABD'nin İttifak'a tahsis ettiği bir unsur olduğunu, dolayısıyla ilgili anlaşmanın Washington ile imzalandığını belirtiyor. ABD'li bir senatörün de Türkiye'ye gelip Kürecik tesislerini ziyaret etmek istese giriş izni için Milli Savunma Bakanlığı'na başvurması gerekiyor.

Ayrıca ISAF harekatına katkıda bulunan ülkelerin liderlerinin katılımıyla gerçekleşecek toplantıda Afganistan'da istikrar ve güvenliğin tesisi konusu ele alınacak.

Müttefik ülkelerin 13 ortak ülke ile yapacakları özel toplantıda ise İttifak'a siyasi, maddi ve askeri katkısı bulunan bu ülkelere teşekkür edilmesi, müşterek güvenlik tehditlerinin ve İttifak'ın bu ortaklarla ilişkilerinin daha da güçlendirilmesine yönelik kararların alınması bekleniyor.

Cihan / Zaman / Haber 7



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,533 µs