En Sıcak Konular

Uykusuzluk,asabiyete karşı; Ayva

18 Mayıs 2012 11:07 tsi
Uykusuzluk,asabiyete karşı; Ayva Vatanı Türkistan, Kafkaslar ve Türkiye olup, buradan doğuda Çine ve batıda İngiltere'ye kadar geniş bir alan yayılmış olup, ayrıca Amerika'nın keşfi ile orada da yayılmıştır.

Milli Gaztenin sağlık haberine göre; Yaprakları yumurta şeklinde kenarları bütün, üst kısmı koyu yeşil, alt kısmı grimsi yeşil ve hafif tüylüdür. Çiçekleri beş adet beyaz veya pembemsi beyaz renkte, oval veya ters yumurta şeklindeki taç yaprakları vardır ve ortada 5-10 adet küçük döllenme tozlukları bulunur. Meyveleri çiçek tabanının büyümesi ile oluşur ve Eylül-Ekim aylarında Armut şeklinde Elma büyülüğünde hafif irice, üzeri hafif tüylü ve yenildiğinde hafif ekşimsi bir tat verir. Çekirdeklerinin etrafı zamk kaplamış gibi ve birbirine yapışmıştır. Çekir-deklerindeki Amydalin nedeni ile acımtıraktır.

Birleşimi: Ayva çekirdeklerinin birleşimindeki en önemli madde -30 Zamk, Pektin, Sabit yağ, Tanin ile şeker türevlerinden; Arabinoz, Xyloz ve az miktarda Siyanürasitglikoziti Amydalin (Bademe bak) içerir.

Tesir şekli: Ayva çekirdeği hafif müshil yapıcı, tahrişi ve iltihapları önleyici ve damarları büzücü özelliklere sahiptir.

Kullanılması:

a) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Ayva yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kullanılmalıdır. Örneğin alerjiye karşı Çörek-, Limon-, ZYE-, Gökçek İksiri veya Gökçek Tonik daha etkilidir.

b) Meyve suyunun ekstresinden elde edilen natürel ilaçlar alerjiye karşı özelikle de bahar nezlesine karşı etkili olmasına rağmen bu etki istenilen oranda ve kalıcı değildir. Ayva şurup, komposto ve reçeli unutulmaya yüz tutmuşken Avrupa'da yaygın olarak kullanılmak¬tadır.

c) Halk arasında meyveleri mide, kalp ve sinirleri kuvvetlendirmek için ve ishale karşı kullanılır, fakat fazla yenmesi halinde kabız yapar.

d) Ayva çekirdeği: Mide ve bağırsaklara zarar vermeden müshil yapar. Ayrıca ağız içi, dişeti, bademcik iltihaplarına karşı gargarası yapılır.

e) Ayva yaprakları: Uykusuzluk, uyuyamama ve aşırı sinirliliğe karşı kullanılır.

a) Ayva yapraklarından 2 kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 200-400 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir.

b) Ayva çekirdeklerinden bir kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 200-300 ml kaynar su ilave edilerek 4-5 saat bekledikten sonra süzülerek günde 3-4 defada içilir.

Şurubu: Ayva şurubu, kompostosu ve reçeli Türkiye'de unutulurken Avrupa'da yaygın olarak yapılmaktadır.

HŞ: Peygamber Efendimiz (s.a.v);

1) ''Sizden biriniz kalbi üzerinde bir ağırlık hissettiği zaman ayva yesin''.

2) ''Hamile olan bayanlarınıza Ayva yediriniz, zira Ayva kalbe kuvvet verir, sıkıntıyı giderir, doğan çocuk güzel olur'' buyurmuşlardır.

Yan tesirleri: Bilinen bir yan tesiri yoktur.  


Bu haber 1,069 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    35,548 µs