En Sıcak Konular

Kilo kontrolüne ve zayıflamaya yardımcı besinler

18 Mayıs 2012 11:06 tsi
Kilo kontrolüne ve zayıflamaya yardımcı besinler Doğanın sağlık eczanesi zayıflamada, iştahı dengeleyip, kilo kontrolü sağlamada yüzyıllardır etkin rol oynuyor.

Şifalarının bilimsel araştırmalarla da kanıtlandığı bu bitki ve besinleri diyetinizden asla eksik etmeyin

TARÇIN: Tarçın hakkındaki en yenibilgi, kan şekerini düşürmesiyle ilgilidir. Şu günlerde gittikçe artan obezite ve diyabet salgınını düşündüğümüzde bu oldukça önemli. Aslında oldukça çok sayıda bitki ve fitokimyasal kan şekerini düşürebiliyor, ancak çoğu bu işi vücuda bazı zararlar vererek yapıyor. Tarçın ise öyle değil Yapılan çalışmalar sonucunda tarçında bulunan yeni bir fitokimyasal olan chalconepolmerler'in hücrelerdeki glukoz (şeker)olumlu yönde çalıştırdığını ve kan şekerini dengede tuttuğunu göstermektedir. Aynı zamanda bu fitokimyasallar çok güçlü antioksidanlardır.

ZENCEFİL: Zencefil özellikle tükürüğü artırarak hazmı kolaylaştırabilir. Zencefil özü mide bulantısı için çok ideal bir çözümdür ki kesinlikle işe yarar.  Zencefil hakkında insanlar üzerinde yapılan araştırmalar bu besinin anti tümör etkisinin bulunduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğunu da göstermiştir ki bu, etkin bir antimikrobiyal(mikropkarşıtı) ve antiviral (virüskarşıtı) maddedir. Ve biliyoruz ki bağışıklık sistemini güçlendiren ve antioksidan olan besinler vücuttaki oksidatif stresi azaltarak kilo vermeye yardımcı olurlar.Limonlu, güzel sıcak bir zencefil çayının her türlü duygudeğişimin karşı da muhteşem bir ev yapımı ilaç olmasına hiç şaşmamak gerekir.

LAHANA: Sebzeler dünyasında turpgillerin ayrıcalığı kesindir. Çiğ olarak lahana salatalarda kullanılabilir. Pişirildiğinde ise bu sebzeyi dikkate almamak imkansızdır, hatta biraz fazla pişirildiğinde ortaya çıkan                 kokusuna rağmen lahanaya lezzetli bir sebze denilebilir. Dahası; içerdiği besinsel değeri ve kanserle savaştaki başarısı dikkate alındığında lahanagiller dünya üzerindeki en önemli sebzelerdendir.  Düşük kalorili olması ve sindirim sistemi üzerindeki etkisi ise diyetlerin baştacı yapar onu.

ADAÇAYI: İşte size harika kokan,  hem ilaç olarak hem de besinlerde baharat olarak  2.000 yıldan daha uzun bir süredir kullanılan, arındırıcı ve duygusal geçiş dönemlerinde kişinin kendini iyi hissetmesini sağlayan harika bir bitki daha. Vücuttaki toksinleri atmadaki başarısı ise onu vazgeçilmez kılıyor.

BİBERİYE: Biberiyenin sağlık açısından ve kilo dengesini sağlama da faydalı olmasının nedeni içeriğinde bulunan kafeikasit ve rozmarinikasit, terbenler ve monoterbenler adlı bitki bileşkeleri, E vitamini gibi antioksidanlar ve flavonoidlerdir.Antiinflamatuar özellikleri vardır; astım, karaciğer rahatsızlığı ve kalphastalıklarına neden olan inflamasyonun (iltihabın)azalmasına yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolü sağlar.

ARMUT: Orta boy birarmutla; yaklaşık 100 kalori kalori karşılığında, 5 gr . posa,  200 mg potasyum, az miktarda kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi diğer minareller, 13 mg fitosterol ,75 mcg göz dostu lutein ve zeaksantin mevcuttur.

Armut kandaki üreasidi ve üre tuzlarını dışarı attığından, böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. A vitamini yönünden oldukça zengin bir meyve olan armut, böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar ve idrar çıkışını arttırır. Bunun yanında sinirleri yatıştırıcı, zihinsel yorgunluğu azaltıcı özelliği vardır.Armut özellikle kabızlığa çözümde son derece faydalı bir meyvedir. Zayıflama diyetlerinde kullanıldığında tüm bu etkilerinden dolayı zayıflamayı hızlandırır.

ELMA: Elma ile diyabet yani şeker hastalığı ile ters yönlü ilişkilendirilebilir. Finlandiya'da yapılan bir incelemede elma tüketimiyle tip 2 diyabet riskinin azalması ilişkilendirilmiştir. Bu özelliği ile kilo kontrolünde son dereceö nemlidir.

Elmada kötü kolesterolü (LDL)düşüren ve kanşekerinin düzenlenmesine yardım eden çözünür lif için önemli birkaynak olan pektin mevcuttur. Bir elmadan ortalama 5 gr posa alırsınız ,bu çok önemli bir orandır, ve kan şekerinizi dengelemede de faydalıdır.

YEŞİL ÇAY: Yeşilçay; gerçekten de dünyadaki en muhteşem besinlerden biridir kanser karşıtı özelliği vardır. Kilo vermeye yardımcıdır. Kolesterolü düşürür. Kalp rahatsızlığı oranını önemli derecede düşürmesiyle bilinir. Ayrıca içinde depresyon ve bunalımın üstesinden gelmeye yardımcı olan bileşkeleri içerir. American Journal of Clinical Nutrition 'da yayımlanan bir araştırmada yeşil çay içirilen erkekler yeşilçaydan farklı ancak ona çok benzer bir içecek tüketenlere kıyasla daha çok kalori harcamıştır.  Araştırmalar yeşilçayın metabolizmayı daha fazla çalıştırdığını da dile getirmektedir.

EKMEK: Kimseyi ekmeğinden etmeye hakkımız yok! Ne çok tartışma var son günlerde ekmeğimizle ilgili. Yemelimiyiz, yememeli miyiz ?Sağlıklı mı, değil mi ? Her besinin bir enerji değeri vardır. Bu enerjiyi biz gereğinden fazla alırsak kilo alırız.Önemli olan her besini yeterli ve dengeli alabilmek.Vücudumuzun bir parça ekmeğe de ihtiyacı vardır. B gurubu vitaminleri çerir.Bu nedenle her öğünde kişi için yeterli miktarlarda tüketilmesinde sakınca yoktur. Hiç zararı olmadığı düşünülen sebze ve meyvelerin bile fazlası zarardır.Tabii burada bahsettiğimiz ekmeğin tam tahıllıya da çavdar ekmeği olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum.
Ekmek, içeriğindeki kompleks karbonhidratlarla kan şekerini dengede tutar tatlı isteğini azaltır.
Tam buğday ekmeğinin çiğneme süresi daha uzun olduğundan daha çabuk doygunluk hissedersiniz. Doyurucudur. Günde 3 dilimin üzerine çıkılmadığı sürece kilo vermede bilinenin aksine yardımcıdır.

MAYDANOZ: Eski çağlardan modern yemek masalarına kadar insanlar maydanozun detoksifike etme özelliğinin farkındalardı ki  modern bilim eskilerin tahminlerini doğrulamaya başladı.

Arınmak için maydanoz kullanın:

Nefesi tazeleme ve detoksifike etme özelliği sebzeye yeşilrengini veren klorofiladlı maddeden gelmektedir. Klorofilin arındırıcı ve canlandırıcı özelliği düzinelerce araştırmada doğrulanmıştır. Aynı zamanda diüretik özelliklergöstermesinden dolayı böbrek fonksiyonlarına da yardım eder.

Maydanoz kan glikozunundüşürülmesinde de kullanılmaktadır. Yakın tarihte yayımlanan bir araştırmada maydanozdan elde edilen bir özün kan glikozunu önemli oranda düşürdüğü ve farelerin kilo vermelerini sağladığı ifade edilmektedir.

SARIMSAK: Sarmısağı kilo kontrol araçlarınızın arasına ekleyin

Gerçekleştirilen yeni bir araştırma sarmısağın kilo kontrolünde gelecek vaadedebileceğini gösteriyor.Buna gore; sarımsağın içinde bulunan allisin adlı maddenin kan şekerini dengelediği, kan lipidlerini düşürdüğü ve kilo alımınıdurdurduğu saptanmıştır. Sarımsak gerçektende kilo kontrolü araçlarının arasına eklenmesi gereken çok faydalı bir besindir.

GREYFURT: Yemekten önce yarım greyfurt yiyerek ya da bir bardak taze sıkılmış greyfurt suyu içerek başka bir önlem almadan üç ayda 1.5 kilo verilebildiği ortaya çıktı. Greyfurtun içindeki fitokimyasallar insülin seviyelerini düşürerek iştahı azaltıyor

SALATALIK: Vitamin A, C ve bir miktar lif içeren salatalık aynı zamanda düşük kalorili bir yiyecek. Limonlu bir bardak içine uzun şeritler halinde dilimleyip gün içinde atıştırmalık olarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

YULAF: Yulaf ve yulaf ezmesi, içerdiği yüksek oranda lif sayesinde uzun zaman tokluk hissiv eriyor. Aynı zamanda çok iyibir antioksidan da olan yulaf kahvaltıda ve aralarda yoğurt ya da sütle karıştırılarak tüketilebilir.

ÇİLEK: Çilekte antosiyaninler mevcuttur. Antosiyaninler, kırmızı ve mor renkli sebze ve meyvelerde bulunan ve bu besinlere renk veren bir madde olup çok güçlü bir antioksidandır. Antosiyaninler sağlıklı dokuları ve hücreleri koruyarak kalphastalıkları ve kansere karşı önemli bir koruyucudurlar. Michigan Üniversitesi'nce yapılan çalışmalar; antosiyaninlerin kolesterol ve kan şekerini düşürücü, kilo korumada etkili ve karaciğerdeyağ birikimini engelleyici özelliklerinin yanında, kas ağrılarını da azalltığını göstermiştir.

Biliyor muydunuz?

Bir kase çilek sadece 50 kaloridir ve yaklaşık 3 gr. lifi çerir.Kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve C vitamini (85 mg kadar) de mevcuttur.

UZMAN DİYETİSYEN BANU TOPALAKÇI YAZDI

bugün 

Bu haber 1,320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,473 µs