En Sıcak Konular

Yeni anayasanın ilk 2 maddesi yazıldı

18 Mayıs 2012 08:40 tsi
Yeni anayasanın ilk 2 maddesi yazıldı Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasanın 'temel hak ve hürriyetler' bölümünün 'temel ilkeler' kısmındaki ilk iki maddeyi yazmayı başardı.

Uzlaşma Komisyonu'nun anayasanın 'temel ilkeler' bölümünü yazmak için oluşturduğu alt komisyon dün, iki maddeyi oybirliği ile kabul etti. Alt komisyonun yazdığı ilk madde 'insan onuru ve haysiyeti' olurken, ikinci madde 'temel hak ve hürriyetlerin niteliği ve bütünlüğü' oldu. CHP ve MHP'nin 'insan onuru' kavramı üzerindeki uzlaşmazlığı maddelerin gerekçesinde giderildi. MHP'nin 'kişinin maddî ve manevî varlığını geliştirme hakkı' talebi gözetilerek maddeye son şekli verildi.

'İnsan onuru ve haysiyeti' maddesi temel hak ve hürriyetlerin anayasa ve devletin verdiği değil insan olmanın bir gereği olduğu' felsefesine dayandırıldı. Maddede 'insan onuru ve haysiyetinin saygın' olduğu, 'devletin de bunu korumakla görevli olduğu ve saygı göstereceği' vurgulandı. İnsan onuru maddesinde ayrıca MHP'nin ısrar ettiği 'kişinin maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğu' cümlesi de yer aldı. 'Temel hak ve hürriyetlerin niteliği ve bütünlüğü' maddesinde ise mevcut Anayasa'ya benzer şekilde 'herkesin kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahip' olduğu vurgulandı. 'Temel hak ve hürriyetler' bölümünün diğer maddeleri olan 'eşitlik' ve 'ayrımcılık yasağı' kısımları ise toplantıda ele alınamadı.

zaman

Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,388 µs