En Sıcak Konular

Avrupa Birliği'nden kolay vize sinyali

18 Mayıs 2012 08:38 tsi
Avrupa Birliği'nden kolay vize sinyali Türk işadamları, ticarette en büyük partneri olduğu AB'nin vize konusunda kolaylık sağlayacağı görüşünde.

Brüksel'de açtığı ofisle 5 yıldır vize engelini aşmaya çalışan TUSKON 'un Başkanı Rızanur Meral , "AB yetkilileriyle yaptığımız görüşmeler sonucunda çok yakın zamanda Avrupa'ya vizelerin kolaylaştırılacağı kanaatine vardık" dedi.

Dış ticaretin yarısından fazlasını Avrupa ile yapan Türk işadamları, bürokratlar ve sivil toplum örgütlerini yakaladıkları her platformda Avrupa Birliği'ne (AB) girişte yaşadıkları vize problemlerini gündeme getiriyor. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Brüksel'de açtığı ofisle 5 yıldır bu konuda somut adım atılması için çalışmalar yapıyor. Yakın bir tarihte vizelerin kolaylaştırıldığı açıklamasının yapılacağı müjdesini veren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "AB yetkilileriyle yaptığımız görüşmeler sonucunda çok yakın zamanda Avrupa'ya vizelerin kolaylaştırılacağı kanaatine vardık. Muafiyet sağlanmasının AB Konseyi'nin gündeminde olduğunu duyduk. Özellikle işadamları, gazeteciler, doktorlar, sanatçılar ve sporcular için" açıklamasını yaptı. Yetkililere 'Eğer hayata geçiremeyecekseniz hiç söz vermeyin. Aksi durumda halk nezdinde AB'ye olan inanç azalıyor' dediklerini anlatan Meral, Danimarka'nın başkanlık döneminde konuyla ilgili açıklama yapılacağını beklediklerini söyledi.

Türkiye'de 1 milyona yakın yabancı işçi çalıştığını kaydeden TUSKON Başkanı, "Artık geriye göç başladı. Vizelerin kalkması durumunda Avrupa'ya hücum olmaz" dedi. Diğer taraftan Türkiye'nin Rusya ile vizeler kalktığında hiçbir sorun yaşanmadığını, bilakis ticaretin ve uçak sefer sayılarının arttığına dikkat çekti. Avrupa nüfusunun çok yaşlandığının altını çizen Meral, "Avrupa'nın rekabet gücü kayboluyor. Üretecek insana ihtiyaç duyuyorlar. Genç, dinamik, yetişmiş insan olmalı. Türkiye'nin böyle bir imkânı var. Türkiye, mevcut Avrupa'ya yük değil, ekonomisine katkısı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ekonomik performansının AB üyelerinin her kesiminin ilgisini çektiğini anlatan Rızanur Meral, "Yeşillerin, liberallerin ve sosyalistlerin zaten ilgisi vardı. En çok kim tam Türkiye'nin durumunu anlayamadı diye bakınca Hıristiyan demokratları gördük. Onlara yaklaştık, çok olumlu yansımaları almaya başladık." dedi. Birçok parlamenteri Türkiye'de misafir ettiklerine dikkat çeken başkan, şöyle konuştu: "Bunları hükümetle, başbakanla, ekonomi yönetimiyle ve hatta anamuhalefet yönetimiyle görüştürdük. Türkiye'nin AB üyeliği önündeki engelleri biraz daha çözmeye gayret ettik."

TUSKON'un 4 ülkede ofisinin olduğunu belirten Rızanur Meral, ancak Brüksel'in Avrupa Birliği'nin başkenti olduğunu kaydetti. Meral, "Avru-pa'nın ekonomisi ne kadar kötü olursa olsun bugüne kadar hep kazanmış bir birlik. Toplamda 150 trilyon Euro'su olan zengin bir komşumuz." dedi. 38 bin üyesi olan konfederasyon 140 ülkede çeşitli kurumlarla işbirliği yaparak ticaret köprüleri kuruyor. Önümüzdeki dönemde etki alanını daha da geliştirmeyi hedefleyen kuruluş, Brüksel'deki ofisini de büyütmeyi planlıyor.

zaman

Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,808 µs