En Sıcak Konular

AK Parti'den tutuklama kararlarına yeni düzenleme teklifi!

17 Mayıs 2012 18:52 tsi
TBMM Başkanlığı’na verilen teklife göre, tutuklama kararları somut gerekçeye dayandırılacak.

AK Partili milletvekilleri tarafından hazırlanan kanun teklifine göre, tutuklama kararları somut gerekçeye dayandırılacak.

AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay ve 5 arkadaşı tarafından hazırlanan ''Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'', TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklif, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Kanunu'nda değişiklik öngörüyor. Buna göre, seçim yasaklarını ihlal edenlere verilen hapis cezası, adli para cezasına dönüştürülecek. Kanunda ''Yasak Propaganda'' için öngörülen ''3 aydan 6 aya kadar hapis cezası'', ''100 günden 200 güne kadar adli para cezası'' olarak değiştiriliyor.

Propaganda Yayınlarına İlişkin Yasaklar'', ''Duvar İlanı ve Afişle Propaganda Yapmak Yasağı'' ve ''Başka Yerlere Asma, Kamuoyu Yoklamaları ve Hediye Dağıtma Yasağı'' için verilen ''6 aydan bir yıla kadar olan hapis cezası'' ise ''200 günden 300 güne kadar adli para cezası''na çevriliyor.

Seçim suçlarından doğan kamu davası, seçimin bittiği tarihten itibaren 6 ay içinde açılmadığı takdirde kovuşturma yapılamayacak. Mevcut düzenlemede bu süre, 2 yıldı.

CMK'da değişiklik

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ''tutuklama kararını'' düzenleyen 101. maddesinde yapılan değişikliğe göre, tutuklamaya ilişkin kararlarda kuvvetli suç şüphesi ve tutuklama nedenlerinin varlığı ile tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu somut olgularla gerekçelendirilerek açıkça yazılacak.

Böylece, hakim veya mahkeme, tutuklamaya, tutuklamanın devamına veya tahliye isteminin reddine ilişkin karar verirken kuvvetli suç şüphesinin varlığını, tutuklama nedenlerinin varlığını ve somut olayda tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunu somut olgularla gerekçelendirmek zorunda kalacak.

Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasının zorunlu müdafinin de hazır bulunduğu duruşmada açıklanmış olması veya bu mütalanın zorunlu müdafiye yazılı olarak tebliğ edilmiş olması durumlarında, çocuklar hakkında görevlendirilmiş olanlar hariç olmak üzere, hukuken kabul edilebilir bir mazereti olmayan zorunlu müdafinin yokluğunda da karar verilebilecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın itiraz yetkisini düzenleyen maddeye de ekleme yapılıyor. Buna göre, itiraz üzerine dosya, kararına itiraz edilen daireye gönderilecek. Daire, mümkün olan en kısa sürede itirazı inceleyecek ve yerinde görürse kararını düzeltecek; görmezse dosyayı Ceza Genel Kurulu'na gönderecek.

Ceza Genel Kurulu, hukuka kesin aykırılık halleri saklı kalmak üzere incelemesini itiraz nedenleriyle sınırlı bir şekilde yaparak karar verecek.

aa



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,493 µs