En Sıcak Konular

GAP'ta işsizlik geriliyor

17 Mayıs 2012 17:14 tsi
GAP Eylem Planı'nın uygulamaya konması ile iki yılda GAP bölgesinde işsizlik 5.7 geriledi. Diyarbakır ve Şanlıurfa'da ise işsizliğin 10.5 civarında gerilediği belirtiliyor. GAP projesinin tamamlanması durumunda bölgede işsizliğin ciddi anlamda azalacağı



GAP Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Toplantısı düzendi. GAP İdaresi Başkanlığı'nda gerçekleşen toplantıda GAP'ın kazanımları ve GAP'ın son durumu hakkında detaylı bilgiler verildi. GAP İdaresi Genel Başkanı Sadrettin Karahocagil başkanlığında Manice Otel'de gerçekleşen basın toplantısında son iki yılda gerileyen işsizlik rakamları dikkat çekti.

Toplantıda GAP'ın son durumunu değerlendiren Karahocagil, GAP'ın, Başbakan Erdoğan tarafından Diyarbakır'da açıklanan GAP Eylem Planı ile yepyeni bir ivme kazandığını söyledi. Bölgedeki yatırımların artması ile ekonomik ve sosyal göstergelerde de olumlu değişiklikler görüldüğüne dikkat çeken Karahocagil, "TÜİK verilerine göre 2009 yılında GAP Bölgesi'nde yüzde 17.4 olan işsizlik oranı, 2011 yılında yüzde 11.7'ye düşmüştür. Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri için 2009 yılında yüzde 18.8 olan işsizlik oranı ise 2011 yılında yüzde 8.3 olarak belirlenmiştir." dedi.

Son yıllarda GAP Bölgesi'nden yapılan ihracat düzeyinde de artış olduğuna işaret eden Başkan Karahocagil, 2002 yılında 689 milyon dolar olan ihracat tutarının 2011 yılında 6,9 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Karahocagil, GAP Bölgesi'nden yapılan ihracatın Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki payının da aynı dönemde yüzde 1'den yüzde 5,1'e çıktığını kaydetti.

Karahocagil, GAP Eylem Planı'nın 4 gelişme ekseni altında 73 ana eylem ve bu eylemler çerçevesinde 300'ün üzerinde proje ve faaliyet yer aldığını anımsattı. Karahocagil, söz konusu eylemlerin gerçekleştirilmesi için 2008-2012 döneminde toplam 32,9 milyar TL'lik kaynağa ihtiyaç bulunduğunu, bugüne kadar kurumlara 2012 yılı fiyatlarıyla 18 milyar TL tahsis edildiğini ifade etti.

DÜNYANIN TEK SEFERDE YAPILAN EN BÜYÜK TOPLULAŞTIRMA

Başkan Sadrettin Karahocagil, sulama faaliyetlerine değindi. Sulama projeleriyle eş zamanlı yürütülen toplulaştırma projeleri sayesinde tarlaların modern tarıma uygun olarak şekillendirildiğini vurgulayan Sadrettin Karahocagil, GAP Eylem Planı ile 75 proje kapsamında toplulaştırma çalışmalarının yürütüleceğini dile getirdi. Karahocagil, "Bin 551 köyde toplam 2 milyon 186 bin 287 hektar alanda yapılacak toplulaştırma gerek ülkemizin, gerekse dünyanın tek seferde yapılan en büyük toplulaştırma çalışmasıdır." diye konuştu. Karahocagil, ihale edilen toplulaştırma alanının GAP Eylem Planı hedefinin çok üstünde olduğunu dile getirdi.

GAP 50 BİN TON SÜT ÜRETİYOR

Hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla 50 baş ve üzeri süt sığırcılığı işletmeleri desteklendiğini hatırlatan Karahocagil, "2009-2011 döneminde 110 yatırımcıya 14 bin 447 baş düve, 103 süt sağım ünitesi, soğutma tankı ve 81 inşaat için 51,9 milyon TL ödeme yapılmıştır. Ödemeler halen devam etmektedir. Bu işletmelerle yılda 49 bin 735 ton süt ve bin 918 ton et üretimi öngörülmekte olup, bölgenin süt üretimine yüzde 13 ve et üretimine yüzde 5 katkı sağlanacaktır." ifadelerine yer verdi.

(CİHAN)


Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,789 µs