En Sıcak Konular

Gül: Atatürk bugün olsaydı ne söyleyecekti?

17 Mayıs 2012 15:50 tsi
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve beraberindeki gençlik temsilcileri heyetini Çankaya Köşkü'nde kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gençlere Atatürk'ün önem verdiği iki konuyu anlattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün iki şeye çok önem verdiğini belirterek, ''Birincisi, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' dedi. Çünkü yurtta barış, huzur, barış olacak, çevrenizde de huzur barış olacak ki ondan sonra siz kendi geleceğinizle ilgili konularla uğraşabilesiniz'' dedi.

Atatürk'ün önem verdiği ikinci şeyin, ''muasır medeniyetler seviyesine'' çıkma hedefi olduğunu dile getiren Gül, ''Muasır demek çağdaş demek. Bugün yani bizim muasırımız olan kimlerdir, çağdaş olan kimlerdir? Buna bakmak lazım. Atatürk o gün söylediğindeki ülkeler farklı, bugünkü ülkeler farklı'' dedi.

Çağdaş denildiğinde yaşanılan anda yeryüzünde en ileri giden, halklarını mutlu ve zengin eden, kalkınmış ülkelerin anlaşılması gerektiğini ifade eden Gül, şunları kaydetti:

''Yani o günkü, bundan yüz sene önce ileri gitmiş ülkeler farklı olabilirdi, bugün baktığımızda bazıları geri kalmış, yenileri öne çıkmış olabilir. Dolayısıyla bugünkü anlayışa baktığımızda Atatürk'ün çağdaş medeniyetlerin ötesine dediğinde kimlerin ötesine gideceğiz? Bugün yeryüzünde birçok ülke ve millet var. Bu ülkeler içerisinde hangi ülkeler ekonomik kalkınmada daha ileri gitmişler. Halklarını mutlu etmede daha ileri gitmişler, buna bakacağız ve onların ötesine geçerek onlardan daha iyi olacağız. Büyük Atatürk'ün bize verdiği hedef bu.''

''Düşüncelerini ifade edemeyenler mutlu olamaz''

İnsanların mutlu olabilmesi için iyi bir şekilde yönetilmeleri gerektiğinin altını çizen Gül, şunları söyledi:

''Diktatörlüklerle yönetilenler, baskı ile yönetilenler veyahutta düşüncelerini ifade edemeyenler tabii ki mutlu olamaz. Dolayısıyla çok iyi bir siyasi sistemin olması gerekir ki bugün insanlığın bulduğu getirdiği en iyi sistem de demokrasi ile idare edilmek. Halkın iradesine, görüşlerine ve halkın ne istediğine dikkat etmek. Yine sevinerek şunu ifade ederiz ki Atatürk'ün zamanında demokrasi ile idare edilen milletler çok azdı tabii ki. 1. Dünya Harbi, dünyanın savaşlar içinde geçtiği dört bir cephede sadece bizim etrafımızda değil, her tarafta savaşlar vardı. Sonra 2. Dünya Savaşı oldu. Ondan sonra demokrasi ile idare edilen ülkelerin sayısı giderek ilerledi.''

''Muasır medeniyet için ileri demokratik standartlar...''

Gül, bugün dünyaya bakıldığında 70'in üzerinde demokrasi ile idare edilen ülke bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Tabii ki demokrasilerde, adı demokrasi olabilir, cumhuriyet olabilir. Ama yine standartları çok düşük olabilir. Muasır medeniyetlerin, çağdaş medeniyetlerin üzerinde olabilmemiz için en ileri demokratik standartları uygulayabilen, özgürlükleri en geniş şekilde tadabilen, insanların gençlerin herkesin düşüncelerini rahatlıkla konuşabildiği, ifade edebildiği ve onların gayet medeni bir şekilde tartışılabildiği bir ülke.

Böyle olacak ki insanlar o zaman baskı altında olmayacaklar ve kendilerini mutlu hissedecekler. Böyle bir ortam içerisinde barış da muhakkak ki daha kolay sağlanacaktır. Çünkü herkes birbirine daha çok saygı duyacaktır. Herkes birbirinin fikrine daha çok saygı duyarak itibar edecektir ve kendisini başkasının yerine koyacaktır. Böyle bir ortamda ekonomik politikalar, hukukun üstünlüğü, herkese eşit muamele, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, ülkede şeffaflığın olması, ülkeyi yöneten herkesin hesap verebilir olması, bütün bunlar söz konusu olduğunda o ülkede hem mutluluk, demokrasi standardı yüksek olduğu için, hem de o ülkede doğru ekonomik politikalar uygulanacak ve zenginlik sağlanacaktır.

Dolayısıyla ülkemizi biz hem demokratik anlamda hem de ekonomik kalkınmışlık anlamında eğer diğer ülkelerin, en ileri gitmiş ülkelerin seviyelerine de değil, onların ötesine, üstüne taşıyabilirsek, o zaman biz Atatürk'ün ta 100 yıl kadar önce gösterdiği istikameti iyi anlamış oluruz ve o sözü anladığımızı, yerine getirdiğimizi göstermiş oluruz.''

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gençlerin tarih derslerine önem vermesi gerektiğini belirterek, ''Kendi tarihini en iyi şekilde bilmeyen bir nesil daima yanlış kanaatlara varır. Bunun için önce kendi tarihimizi acısıyla, tatlısıyla, gurur duyduğumuz bütün anlarıyla ve sıkıntılı günlerimizi en iyi şekilde öğreneceğiz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile 81 ilden ve KKTC'den gelen 84 Gençlik Temsilcisini Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

Gençler Gül'e üzerinde ''Uzun ince bir yoldayım/Gidiyorum gündüz gece'' yazan cura ile bedensel engelli Yusuf Akgün'ün, kara kalemi ağzıyla tutarak yaptığı Cumhurbaşkanı Gül'ün resmini hediye etti.

Gül, kabulde yaptığı konuşmada, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın kutlanacağı günlerde, NATO Zirvesi için ABD'de bulunacağını hatırlatarak, kabulün bu yüzden erken tarihe alındığını kaydetti.

Gül, 19 Mayıs Resepsiyonu'nu Chicago'da vereceğini ve orada yaşayan Türklerin bir araya geleceğini söyledi.

Öğrenci temsilcilerinin Türk gençliğini temsil ettiğine vurgu yapan Gül, ''Türkiye'nin her şehrinin kokusunu, rengini, çiçeğini buraya taşıdınız ve bizi çok mutlu ettiniz'' dedi.

Sporcu gençleri de görmenin ayrı bir gurur kaynağı olduğunu ifade eden Gül, gençlerin başarıları ile sadece ailelerinin değil, bütün milletin gurur duyduğunu ve övündüğünü belirtti. Yeni rekorlarla Türk Bayrağı'nın dalgalandırılması ve İstiklal Marşı'nın okutulmasının gurur kaynağı olacağını söyledi.

Gençlerin tarih derslerine önem verdiğine inandığını anlatan Gül, ''Kendi tarihlerini en iyi şekilde bilmeyen bir nesil daima yanlış kanaatlara varır. Bunun için önce kendi tarihimizi acısıyla, tatlısıyla, gurur duyduğumuz bütün anlarıyla ve sıkıntılı günlerimizi en iyi şekilde öğreneceğiz. Tarihimiz dediğimizde sadece savaşlar, tarihi olaylar değil, geniş bir şekilde sanat, kültür tarihini, insanlığa ve medeniyete neler hediye etmişiz. Bütün bunları bileceksiniz. İster doktor, mühendis, sporcu, öğretmen, iş adamı... Ne olursanız olun, önce aklınıza muhakkak bunu koyun'' diye konuştu.

19 Mayıs'ta, tarihin sıkıntılı dönemlerinde ''Acaba geleceğimiz nasıl olacak? Anadolu nasıl olacak? Acaba istikbalimiz nasıl olacak?'' sorularının sorulduğunu dile getiren Gül, Büyük Atatürk'ün bu tarihte arkadaşları ile birlikte Samsun'a ayak bastığını hatırlattı.

''Acaba Atatürk bugün olsaydı ne söyleyecekti?'' 

 Gül, her dönemin kendi gerçekleri bulunduğunu ifade ederek, ''Savaş dönemlerinde, tabii ki dünyanın her tarafının ateş çemberi içerisinde olduğu dönemde, kurtuluş mücadelelerinin verildiği dönemde farklı düşünülecekti. Bugün farklı düşünülecekti. Acaba Atatürk bugün olsaydı ne söyleyecekti? Söyleyeceklerini bu iki veciz cümlede özetleyebiliriz. Kendimizi daima yeni durumlara şartlara göre ayarlayacağız'' dedi.

Gençlere bu mantaliteye sahip olmalarını ve kendilerini yenilemelerini tavsiye eden Gül, şunları kaydetti:

''100 yıl önce, 200 yıl önce tabii ki 300 yıl önceki olaylarla onları anlarız. Onlarla övünebileceğimiz şeyler vardır. Çok büyük kahramanlıklar göstermişlerdir. Çok büyük savaşlar kazanmışız. Bin kişilik ordu ile binlerce büyük orduları yenmişiz, Yahya Kemal'ın (Beyatlı) şiirlerinde en güzel şekilde ifade ettiği gibi. Bunlarla hep övüneceğiz, gurur duyacağız. İstiklal Harbi'ndeki büyük başarımız ile gurur duyacağız. Atatürk'ün yok olmak üzere olan bir ülkeyi, nasıl tekrar heyecana getirdiğini ve nasıl ayağa kaldırdığını bütün milleti nasıl etrafında toplayıp o büyük mücadeleyi nasıl verdiğini anlayacağız ve bundan da hep gurur duyacağız. Ama biz geçmişte yaşamayacağız, geleceğe bakacağız. Gelecek sizlersiniz. Geleceği daha iyi yapmak için uğraşacağız.''

''Bu sizin çalışma döneminizdir''

Gül, herkesin arzusunun gençlere daha iyi şartlarda bir Türkiye bırakmak olduğuna vurgu yaparak, bunun için en büyük payın eğitime ayrıldığına işaret etti. Gençlere de bu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanma görevi düştüğüne dikkati çekerek, ''Hepiniz çalışkan öğrenci olursanız, sınıfın değeri ve ortalaması o kadar çok yükselir ki bu yükseliş Türkiye'nin geleceğinin yükselişi demektir''

Üniversitede hangi bölümü seçtilerse en iyi öğrencisi olmaları gerektiğini misafirlerine anlatan Gül, ''Hedef olimpiyat olunca bunun daha ötesi ne olabilir ki? Hedeflerinizi büyük tutun, büyük madalyalar, başarılar kazanmak için hep çalışın. Bu dönem sizin çalışma döneminizdir'' dedi.

Gül, ellerine kürek ve kazma alarak gençlerden çalışmalarının istenmediğine işaret ederek, ''Onu yapan çocuklarımız da var. Onları, onlardan kurtarıp okullarda, üniversitelerde çalışır hale getirmek hepimizin hedefi. Ama imkanlar eğer değerlendirilmezse, seneler boş giderse eğitim için biz çırpınırken, öğrenciler, gençler, herkes... Siz yeteri kadar çırpınmazsanız o zaman lise biter. Üniversiteler de biter. Diplomalar da alınır. Ama onlar size, ailenize ve Türkiye'ye ne kadar yardımcı olur. İşte orası şüpheli hale gelir. Onun için bu bayram vesilesi ile hepinize bunu hatırlatıyorum. Bu dönemleri en iyi şekilde değerlendirin'' diye konuştu.

Gençlerin arasından  büyük devlet adamlarının, Türkiye'yi yöneteceklerin çıkacağını belirten Gül, ''O zaman Türkiye çok daha güçlü ve çok daha iyi olacak. Bunları böyle anlamlı bir günde sizleri burada kabul ederek paylaşmak istedim. Ayrıca gençlik ve spor bayramı olduğu için coşkuyla kutlamak lazım. Türkiye'nin her okulunda coşkuyla kutlamak gerekir'' dedi.

Bakan Kılıç'ın konuşması

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın bu yıl geçen yıllardan farklı ve zengin bir içerikle kutlanacağını söyledi.

Gençleri Türk devletinin aydınlık yüzü ve geleceği olarak gördüklerini ifade eden Gül, bu tür kabullerin gençlerin ufkunu genişlettiğini dile getirdi.

Salonda, 2012 Londra Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil edecek sporcuların da bulunduğunu dile getiren Kılıç, kadın sporcuların erkek sporcuların çok önünde konumlandıklarını bildirdi.

Bakan Kılıç, bakanlık olarak ilk defa bu bayramı kutlayacaklarını ve ayrım yapmadan tek vatan, tek devlet, tek bayrak ve tek millet düsturuna inanan gençlerle, Cumhurbaşkanı Gül'ün gösterdiği hedeflere ulaşmaya gayret edeceklerini söyledi.



Kaynak: AA



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,799 µs