En Sıcak Konular

Çiçek: 'Neo Osmanlıcılık' yeni fitne kaynağı

17 Mayıs 2012 15:50 tsi
Makedonya Meclis Başkanı Trajko Veljanovski ile bir araya gelen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Neo Osmanlıcılık'la ilgili bir soruya çok çarpıcı bir cevap verdi...

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Makedonya Meclis Başkanı Trajko Veljanovski ile bir araya geldi. Veljanovski, Çiçek'i Meclis binasının girişinde karşıladı. Daha sonra heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirildi.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Veljanovski, ziyaretin, iki ülke arasında en üst düzeyde seyreden ilişkilerin göstergesi olduğunu ifade etti.

İki ülke arasında yoğun bir parlamentolararası işbirliğinin bulunduğunu belirten Veljanovski, siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Ekonomik işbirliği olanaklarının son derece büyük olduğunu ve bunun sonuçlarını gördüklerini dile getiren Veljanovski, görüşmelerle ilişkilere yeni bir ivme kazandırdıklarını vurguladı.

Türkiye'nin, Makedonya'nın NATO üyeliği konusunda verdiği samimi desteğe teşekkür eden Veljanovski, ''Bu destek bizim için son derece önemli'' dedi.

Veljanovski, Türkiye'ye hem ikili hem de çok taraflı ilişkiler bağlamında anayasal ismini kullanmasından dolayı da teşekkür etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de dost bir ülkeye dostça ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Türkiye'nin Makedonya'yı anayasal ismiyle ve ulusal kimliğiyle tanıyan bir ülke olduğunu belirten Çiçek, ''Bu isimle ve bu kimlikle Makedonya ile ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için siyasi kararlılığı olan bir ülkeyiz'' dedi.

Siyasi ilişkilerin en üst düzeyde sürdürüldüğünü dile getiren Çiçek, şunları söyledi:

''Makedonya'nın sürdürdüğü reform çabalarını, AB yolundaki mücadelesini ve gösterdiği gayreti destekliyoruz. NATO konusu ise bizim baştan beri destek verdiğimiz bir konudur. Makedonya'nın önüne çıkarılan engelleri haklı da bulmuyoruz, doğru da bulmuyoruz. Makedonya'nın bu talebinin doğru ve haklı olduğunu, Balkanlar'da barışa ve istikrara büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Balkanlar'da barışın, huzurun, istikrarın sağlanması şüphesiz herkesin faydasınadır. Bugün engel çıkaranların da faydasına olur. Siyasi ilişkilerimize paralel olarak ekonomik, kültürel, ticari alanda ortak gayretlerimiz de memnuniyet vericidir. Bunların geliştirilmesini gerçekten arzu ediyoruz ve elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Bu ilişkilere paralel olarak iki ülke parlamentoları arasında da yoğun çabayı bundan sonra da göstermiş olacağız. Bu ziyareti bu manada önemli buluyorum.''

Haklı bir talep

Çiçek, bir soru üzerine, Türkiye'nin Makedonya'nın NATO üyeliği çabasına verdiği desteğin ortada olduğunu bildirerek, bu yöndeki kararlılığın artan bir şekilde süreceğini kaydetti.

Çiçek, ''İlke olarak Makedonya'nın NATO'ya üyeliği konusunda en küçük bir tereddütümüz yok. Bunun doğru olduğuna, haklı bir talep olduğuna inanıyoruz'' diye konuştu.

Çiçek, tutuklu milletvekilleriyle ilgili bir soruyu ise, ''Prensip itibariyle Türkiye'yi ilgilendiren konuyu Türkiye'de konuşurum'' diyerek yanıtlamadı.

NEO OSMANLICILIK FİTNE KAYNAĞI

Bir gazetecinin, ''Balkan ülkelerine Türk yetkilerinin sık sık ziyaret etmesi Neo Osmanlıcılığın canlandırılması çabası olduğu söyleniyor'' sözleri üzerine, şöyle konuştu:

''Kimin bunu söylediğine, kimin bunu yaygınlaştırmak istediğine bir bakın, onun ne anlama geldiğini daha iyi anlayacaksınız. Türkiye Balkanlar'da barış ve istikrar istiyor. Bizim temel politikamız ki buradan yetişmiş Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Atatürk'ün ortaya koyduğu temel dış politika ilkemiz var; yurtta sulh dünyada sulh istiyoruz. Bizim dış politikamızın değişmez kuralı barıştır, huzurdur istikrardır ve birlikte kalkınmaktır. Bu, bizim ülkelerle kurduğunuz ilişkileri zehirleme noktasında birilerinin enjekte etmeye çalıştığı yeni bir fitne kaynağıdır.''

Şeref Defteri'ni imzaladı

Çiçek, heyetlerarası görüşmelerin ardından Makedonya Meclisi Şeref Defteri'ni imzaladı.

Çiçek deftere şunları yazdı: ''TBMM Başkanı olarak, milletvekili arkadaşlarımla birlikte yüce Parlamentonuzda bulunmaktan ve Özel Defteri imzalamaktan büyük gurur duyduğumu belirmek isterim.

Parlamentolar, halkın iradesini meşru şekilde temsil eden yegane kurumlardır. Bu husus, çok kültürlü ve çok etnili bir topluma sahip olan Makedonya'da daha da önem kazanmaktadır. Bu vesileyle dost ve kardeş Makedonya halkına Türk milletinin sevgi ve muhabbet duygularını iletiyor, en derin saygılarımı sunuyorum.''

Çiçek, Makedonya-Türkiye Dostluk Grubu üyeleriyle de bir araya geldi.

Makedonya Meclis Başkanı Trajko Veljanovski, Çiçek ve beraberindeki heyet onuruna öğle yemeği verdi.

Kaynak: AA



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,788 µs