En Sıcak Konular

Kamu araçları otoyolda ücret ödemeyecek!

17 Mayıs 2012 15:08 tsi
Ücretli otoyollarda meydana gelen asayiş ve trafik olaylarına müdahale eden polis, jandarma ve itfaiye gibi kamu araçlarından artık ücret alınmayacak.

İtfaiye ve emniyet ekiplerinin otoyol ve köprülerde meydana gelen bir kazaya veya yanan bir araca ilk müdahalesinde saniyeler bile büyük önem taşıyor. Kaza yapan bir araçtaki yaralıyı çıkartmak ya da yanan bir aracı söndürebilmek için hızlı hareket etmek zorunda kalan itfaiye ekibi veya güvenlik güçleri, bugüne kadar otoyol ve köprü ücreti ödüyordu.

Sadece 112 ambulanslarından ücret alınmıyordu. Kaçak geçişler nedeniyle pek çok kez ceza ödeyen itfaiye, emniyet, jandarma ve diğer kamu kurumları, araçlarına OGS ve KGS kartları almak zorunda kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçen yıl itfaiye araçlarının geçişi için 60 bin TL ödedi.

Ancak bundan böyle otoyol içindeki olaylara müdahale eden kamu araçlarından ücret alınmayacak.

Yeni yürürlüğe giren 'Karayolları Genel Müdürlüğünün Sorumluluğu Altında Bulunan Otoyollar ile Erişme Kontrolünün Uygulandığı Karayollarında Geçiş Ücretlerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik' kapsamında, ücretli kara yolunun bakım ve işletmesinden sorumlu birimler ile trafik denetimi ve kara yolundaki asayişten sorumlu birimler, görev amacıyla ücretli kesime girmeleri halinde ücret ödemeyecek.

Ücretli kara yolunda meydana gelen trafik kazası, yangın ve benzeri olaylara müdahale için görevlendirilen itfaiye araçları, ambulanslar, sivil savunma araçları ve diğer görevli araçlar ücret vermeyecek. Otoyoldaki olaya müdahale eden kamu araçlarının plakaları, Karayolları ekiplerince belirlenerek ücretsiz geçişleri sağlanacak.

"ÜCRETİN KALDIRILMASI SAYESİNDE OLAYA DAHA SERİ MÜDAHALE EDİLEBİLECEK"

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, konuyu çok güzel bir adım olarak değerlendirdi. Araçlarında KGS kullandıklarını ifade eden Karakuş, "OGS olunca sabit kalıyor. KGS olunca hangi araç giderse ona veriyorsunuz. Önceden KGS hiç yoktu. Araç sürücüsü 'ben nasıl olsa yangına gidiyorum' diye geçiyordu. Arkadan cezalar geliyordu. Biz bunları temizleyinceye kadar uğraştık. Ücret alınmaması bizim için avantaj. Bizim de bu yönde taleplerimiz olmuştu. Otoyolda trafik kazası oluyor, anız yangını olabiliyor. Gidiyorsunuz ücret olunca sıkıntılar çıkabiliyor." diye konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Başkanı Yusuf Çelebi ise uygulamanın memnuniyet verici olduğunu belirtti. "Biz otoyola trafik kazalarına ve yangınlara müdahale etmek için giriyoruz. Bunun için ücret ödüyorduk. Araçlarımızda OGS var. Bununla ilgili ufakta olsa sıkıntılar oluyordu." diyen Çelebi, şöyle devam etti: "Ücretin kaldırılması bizim için kolaylaştırıcı oldu. Kurumlar arası sorun yaşamayız. O ceza gelmedi, ödedik, ödemedik sorunu kalmayacak. Muhasebeleştirmek, kırtasiye masrafı artıyordu. Bunlar da ortadan kalkacak."
Sakarya Sivil Savunma Müdürlüğü Arama Kurtarma Birliği Müdürü Oktay Kurbanoğlu da olaylara müdahaleye giderken araçları için otoyol ücreti ödendiğini ifade ederek şunları söyledi: "Araçlarda OGS ve KGS var. Sürekli kullanmadığımız araçlarda KGS, acil olaylarda kullandığımız araçlarda ise OGS var. Ücret alınmayacak olması gayet güzel. Beklemeden geçiş yaparak olaya daha seri müdahale edebileceğiz. İyi bir uygulama."

Kaynak: CİHAN



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,971 µs