iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Nereye?. Daha karpuz kesecektik!

17 Mayıs 2012 13:54 tsi
Nereye?.  Daha karpuz kesecektik!
İsrail savaş uçağının ‘sınırları aşması’ bir ilk. Çünkü normal şartlarda İsrail bunu yapmaz, yapmak istemez.. Demek ‘anormal’ bir durum var... iyibilgi Ankara

Gazeteler olaya yeterince yer verdi. Hakkı da buydu ama sadece olaya yer verdi. Yani Genelkurmay Başkanlığı’nın 14 Mayıs’ta yaşanan olaya ilişkin verdiği bilgiyi tekrarladılar…

“İsrail'e ait tipi tespit edilemeyen bir uçak, 11.05-12.49 saatleri arasında, KKTC hava sahasını (karasuları üzerindeki), 5 defa ve toplam 8 dakika süreyle ihlal etmiştir. Bu durum üzerine, İncirlik'te konuşlu 2XF-16 uçağımıza, 12.43-14.28 saatleri arasında Hakiki Alarm ("Scramble") verilmiş ve uçaklarımız, KKTC hava sahasında devriye uçuşu icra ederek, anılan uçağın KKTC hava sahasını ihlale devam etmesini önlemiştir.”

Peki bu kadarla geçiştirilecek kadar basit bir olayla mı karşı karşıyayız? İsrail-Türkiye ilişkileri malum. Tekrara gerek yok. İsrail-Yunanistan-Rum kesimi ilişkileri malum. Akdeniz’deki enerji rekabeti malum. Ve bunların hepsinden doğan karşılıklı stres de malum.

Ve bu kadar gerilime rağmen kime sorarsanız sorun, savaş uçağı ile sınır aşmaya “İsrail böyle bir şey yapmaz” diyecektir. İsrail politikaları, Türkiye ile özellikle de askeri açısından karşılaşmak üzerine kurulu değil.

Kimilerine göre bu sınır aşmanın amacı bir deneme. Yani Türkiye’nin ve TSK’nın reaksiyonunu görme amacını taşıyor. Bir yandan Ankara ne diyecek derken bir yandan da Türk Hava Kuvvetleri’nin reaksiyon süresini ölçecek.

Bu da olabilir ama yine de çok akil değil. Çünkü bu olay gerçekleşmeden de bu reaksiyonların nasıl olacağı belli.

İkinci önemli olasılık, enerji alanları ile ilgili. KKTC’nin ekonomik münhasır bölgelerini ilan etmesi ve Türkiye’nin de bunun arkasında durması, böylesi bir denemeyi gündeme getirmiş olabilir.

Çünkü Akdeniz’deki enerji güvenliği meselesini İsrail’in önemli bir ulusal güvenlik sorunu olarak algıladığı ve buna göre “silahlandığı” iyi biliniyor. Herhalde, bu bir ilkti ve muhakkak buna göre güçlü önlemlerin alınması gerekiyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,523 µs