En Sıcak Konular

Faslı mahkumlar açlık grevinde

17 Mayıs 2012 13:49 tsi
Fas’ta İslamcı mahkumlar bir aydır açlık grevi yapıyor. Mahkumlar bir yıl önce hükümet tarafından söz verilmesine karşın kötü koşullardan ve işkencelerden muzdarip!

Faslı insan hakları savunucuları İslami mahkumların haksız yere hapse atıldıklarını, hapishanede işkencelere maruz kaldıklarını söylediklerini aktararak hükümete serbest bırakılmak için baskı yapmak gayesiyle bir aydır açlık grevine girdiklerini açıkladı.

Bir sivil toplum kuruluşu olan İslamcı Mahkumları Savunma Ortak Komisyonu üyesi Enes Haloa, grevin ilk olarak 9 Nisan’da Fas’ın kuzeyinde kalan Meknes Şehri yakınındaki Tulal 2 Hapishanesinde başladığını daha sonra başkent Rabat’a komşu Sale ve Kenitra şehirlerindeki hapishanelerinde de yayıldığını belirtti.

Faslı yetkililerse İslamcı mahkumlara işkence ya da kötü muamele edilmediğini iddia ederek bunun davalarına dikkat çekmek için mahkumlar tarafından atılan iftiradan başka bir şey olmadığını savundu.

Reuters Haber Ajansı kendilerine Faslı mahkumlardan bir dizi mesajlar gönderildiğini ve bu mesajlarda mahkumların protesto girişimlerinin hapishane yetkilileri tarafından cezai önlemler uygulanarak bastırıldığının yazıldığını açıkladı. Bu önlemler arasında ise zorunlu yemek yemek ve işkence yer aldığının ifade edildiğine dikkat çekti.

Tulal 2 Hapishanesi’nden bir grup İslamcı mahkumun el yazısı ile yazıp gönderdiği mektupta ayrıca açlık grevine giren mahkumların sağlık durumlarının oldukça kötü olduğu dile getirildi.

12 Mayıs 2012 tarihli mektupta bazı mahkumların bazılarının baygınlık geçirdiği ifade edildi.

Başka bir mesajda yine Tulal 2 Hapishanesinden İslamcı bir mahkum açlık grevine girdikten sonra kendisine yapılanları şöyle anlattı: ‘Tüm güçleriyle ayaklarıma vurdular. Sonra üzerimden soğuk su döktüler sonra da hepsi birden üzerime bevletti.’

Mahkum sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Ben bağırıyordum ancak onlar yine de vurmaya devam ediyordu. Süt getirerek bana zorla içirmeye çalıştılar. Sonra sütü yüzüme, burnuma ve ayağıma döktüler.’ Mahkum sözlerini ülkede (sözde) yapılan reformlarla alay eder bir üslupla sürdürüp ‘Yeni Fas’ın Guantanamo’su sözleriyle bitirdi.

Hapishanelerdeki İslamcı mahkumların durumlarının iyileştirilmesi için baskı yapan gruplar ise yetkililerin geçen yıl iyileştirme sözü verdiğini ancak bu yıl sözünden döndüğünü açıkladı. 

Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,785 µs