En Sıcak Konular

Yunanistan'da halk bankalara akın ediyor

17 Mayıs 2012 11:39 tsi
Yunanistan'ın Euro'dan çıkıp yerel para birimi Drahmi'ye döneceği iddialarının doruğa çıkması yüzünden halk, paralarını çekmek için bankalara akın etti.

Yunanistan'da seçimlerin ardından bir hükümet kurulamaması, haziranda tekrar erken seçime gidilecek olması ve ülkenin Euro'dan çıkıp yerel para birimi Drahmi'ye döneceği iddialarının doruğa çıkması yüzünden halk, paralarını çekmek için bankalara akın etti.

Hürriyet'ten Yorgo Kırbaki'nin haberine göre Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, siyasi parti liderleri ile yaptığı görüşmelerde, "7-14 Mayıs arasında bankalardan çekilen para 800 milyon Euro. Yunan Merkez Bankası Başkanı (Yorgo Provopulos) ile konuştum. Panik yok ama durumun paniğe dönüşebilmesi korkusu var. Bankaların dayanma gücü çok az" açıklamasına yaparak konuya dikkat çekti.

BANKACILIK ÇÖKEBİLİR

Papulyas, ekonomik kriz ve siyasi istikrarsızlıktan korkan halkın bankalardaki paralarını çekmeye devam etmesi halinde bankacılık sisteminin çökebileceğini vurgularken, bankacılık çevrelerine göre ise son 10 gün içinde Yunan bankalarından çekilen miktar yaklaşık 1 milyar Euro'yu buldu. Yunanlılar ekonomik krizin patladığı 2009 yılı sonundan bu yana ise bankalardan yaklaşık 70 milyar Euro nakit çektiler. Bu paranın önemli bir bölümü yurtdışına giderken, Yunan Merkez Bankası'ndan verilen rakamlara göre nisan başında bankalardaki mevduat hesapları 165 milyar Euro'yu buluyordu.

Geçen nisan ayında 206 milyar Euro'luk devlet tahvillerinin "tıraş" ve takas işleminden 33 milyar Euro zarar gören Yunan bankalarının halkın para çekmek için akın etmesi karşısında tek destekçisi Avrupa Merkez Bankası. Yunan bankalarına bugüne kadar Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) 55 milyar Euro nakit aktarıldı. Nakit sıkıntısı yüzünden Yunan Merkez Bankası ile Frakfurt'taki Avrupa Merkez Bankası arasında açık telefon hattı kuruldu.

Yunan bankalarının tek umudu, 130 milyar Euro'luk 2. kurtarma Paketi Anlaşması'nda öngörülen 18 milyar Euro'luk yeniden sermayelendirme kredisinin hafta içinde Atina'ya ulaşması. Hazine'de ise haziran ayı ortalarına kadar yetecek para bulunuyor. Siyasi istikrarsızlık haziranda yapılacak seçimlerden sonra da giderilemezse memur ve emekli maaşları ödenemeyecek.

1 EURO 1.500 DRAHMİ OLUR

YUNANİSTAN'ın seçimden seçime gitmesi ve AB ile imzalanan anlaşmaya karşı çıkan siyasi partilerin güçlenmesi ülkenin Euro'dan çıkması tehlikesini iyice artırmış durumda. Başta Almanya ve Fransa olmak üzere AB ülkeleri Yunanistan'ın Euro'da kalması için yükümlülüklerini yerine getirmesinin şart olduğunu vurguluyor. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble "Yunanistan eğer Euro'da kalmak istiyorsa şartları kabul etmeli. Aksi takdirde kalamaz" dedi. Avrupa'da Yunanistan'ın Euro'dan çıkıp drahmiye dönmesi durumunda olması gereken yerel para cinsi döviz kuru bile tartışılmaya başlandı. 1 Ocak 2001'de 340.75 drahmi, 1 Euro sayılarak şimdi 1 Euro'nun 1200-1500 drahmi'yi bile bulabileceği ileri sürüldü. 

Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,909 µs