En Sıcak Konular

BM: İran Esad'ı silahlandırıyor

17 Mayıs 2012 11:21 tsi
BM: İran Esad'ı silahlandırıyor Birleşmiş Milletler'in, İran’a uygulanan yaptırımların denetimi konusunda hazırladığı bir raporda, İran’ın Suriye'deki Esad rejimine silah göndermeye devam ettiği iddia edildi.

Suriye’de Cumhurbaşkanı Beşar Esad rejimi, yönetime karşı ayaklanan muhalifleri bastırmak için 14 aydır operasyonlara devam ederken, Rusya’nın yanı sıra İran’ın da Esad'ı destekleyen faaliyetlerde bulunduğu belirtildi.

Suriye’ye karşı uygulanan yaptırımlara uyulup uyulmadığını denetleyen uzmanların hazırladığı ve Güvenlik Konseyi'nin İran yaptırımlar komitesine sunduğu raporda, bir yıl içinde yasa dışı olarak yapılan üç büyük silah sevkiyatının incelendiği belirtildi.
Reuters haber ajansının ulaştığı BM raporunun, gelecek hafta İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya arasında yapılacak nükleer görüşmeler öncesinde hazırlandığı belirtildi.

Raporda, "İran, yasadışı silah sevkiyatı yaparak uluslararası topluma meydan okumayı sürdürmüştür. İncelenen üç sevkiyattan ikisi Suriye'ye yönelikti. Komitenin bir önceki görev döneminde elde ettiği bulguların çoğu da yine İran'ı ilgilendiriyordu. Bu durum, İran’ın gerçekleştirdiği yasadışı silah sevkiyatının en büyük alıcı tarafının Suriye olduğunu vurguluyor" ifadeleri kullanıldı.
Komitenin incelediği üçüncü sevkiyat ise, İngiltere'nin geçen yıl Afganistan'daki Taliban güçlerine gönderildiğini söylediği roketleri kapsıyor.

TÜRKİYE'DE SON ANDA MÜDAHALE

Raporda, Suriye'ye gönderilmek üzere İran'dan yola çıkarılan ancak Türkiye'ye el konulan silahların arasında uzun menzili tüfekler, makineli tüfekler, patlayıcı madde, patlatıcı kapsüller, 60 mm ve 120 mm'lik havan mermileri ve diğer başka malzeme bulunduğu belirtildi.

Geçtiğimiz şubat ayında da Türkiye'nin Suriye sınırı yakınında, silah taşıyan bir kamyona el koyulmuştu. Türkiye geçen yıldan bu yana Suriye'ye silah ambargosu uyguluyor.



Bu haber 810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,962 µs